Pražská torta fotorecept

marikasu - fotkamarikasu, 13. februára 2011
Pražská torta (fotorecept)
Foto: marikasu

O recept na túto tortu požiadala v diskusii zuzi13 a ja som ho našla v knihe z roku 1924, ktorú som zdedila po mojej Zobraziť celý popisO recept na túto tortu požiadala v diskusii zuzi13 a ja som ho našla v knihe z roku 1924, ktorú som zdedila po mojej českej babičke z Tábora.

Suroviny

200 g
200 g
1 ČL
200 g
2 ks
4 ks
2 ks
Poleva:
200 g
 vriaca
Na ozdobu:
 alebo




Postup

  1. 1

    Pôvodný rozpis na túto tortu je z 15 vajec, po 500 g múky, cukru a masla. Je uvádzaná ako svadobná torta a pečú sa 3 korpusy rôznej veľkosti, ktoré sa ukladajú na seba. Ja som si to upravila a upiekla tortičku z 2/5 predpísanej receptúry.

  2. 2

    V mise zmiešame múku s cukrom a pomarančovou kôrou, pridáme žĺtky a chvíľu miešame. Potom primiešame celé vajíčka, znovu dobre vyšľaháme, pričom pomaly pridávame rozohriate a vychladnuté maslo a tuhý sneh z bielkov. Pečieme v mierne teplej rúre do ružova. Ja som piekla pri 175 st. C 35 minút.

  3. 3

    Úplne vychladnutú tortu potrieme malinovým džemom, polevou a necháme vyschnúť. Ozdobíme šľahačkou a jahodami, alebo bielkovými pusinkami.

  4. 4

    Polevu pri pripravíme vymiešaním cukru s citrónovou šťavou a vriacou vodou.

  5. 5

    Moja poleva asi nebola dostatočne hustá, pretože sa vpila do malinového džemu.

Diskusia k receptu

matja
táto torta v tvojom podaní vyzerá naozaj veľmi pekne - a vôbec nevadí, že sa tá poleva vpila do džemu, pretože torta je takto krásna červená a len lesklá na povrchu. Určite vyskúšam :)
zuzi13
vyzerá úžasne, tak valentínsky.Musím ju urobiť,ďakujem za pomoc,veľmi si to cením
hortenzia51
je to dobrý nápad , vyskušať si recepty naších starých mám,, ozdobená valentinskými srdiečkami,kedže bude Valentina,,,
marta5
Aj mne pripada ako Valentinska,dobra inspiracia
fanjela
ja by som tam dala ešte mleté orechy do cesta a o to menej múky a na polevu miesto vody teplý rum
maarianna
vyzerá veľmi dobre a nie moc náročne, určite vyskúšam ukladám do KK
kata50
Je veľmi milá a príjemná. Určite aj chutná. Môže sa aj plniť krémom???
majkydo
no by ma zaujimalo ci je aj chutna :) inak slecny, damy neviete mi poradit nejaku fajnovu narodeninovu tortu. Aby bola hlavne chutna a nie maslova :) chcem skusit upiect no potrebujem inspiraciu resp. radu o nejakej torte co uz mate osvedcene, ze nie je len pekna, ale aj chutna. Lebo vela ich vyzera pekne, ale chutovo to az tak ono nie je. Dakujem :)
marikasu
Veľmi pekne ďakujem za milé komentáre :))
@majkydo tortička je veľmi chutná, vláčna s šťavnatá, nezostala ani omrvinka :)
anina43
@majkydo môžem ti poradiť Kapanú tortu , videopostup najdeš na Hoby naší doby.cz riadne sa nasmeješ, torta je jednoduchá, krásna a plnená parížskym šľahačkovočokoládovým krémom, práve včera sme prezerali výrobu tejto znamenitej torty so susedkou a rozhodli sme sa ju upiecť pri najbližšej slávnostnej príležitosti,. Piekla ju Jiřinka Bohdalová s hosťom, ktorý pritom napodoboval hlas populárnych českých hercov a spevákov. Už dávno som sa tak dobre nezabávala, prajem ti, nech sa ti torta vydari
anina43
ešte pre upresnenie, bola to relácia ČT1 Hoby naší doby.cz Kapaný dort
jerica
kopa je ma ale v (kg), ale či veselá !? , niekedy to na mňa príde keď vidím za sebou koľko som toho postíhala , niekedy len oči pučím čo by všetko robili a telo je ako tela.
marikasu
@jerica aj v túto neskorú nočnú hodinu sa vďaka Tebe vyškieram od ucha k uchu na monitor, vidím, že intuícia ma nesklamala :))
jerica
asi by som mala už pridať recept čo som zavárala papriku , hneď budem mať dobrú náladu , a tie fotky rovno z obrazovky PC budú vyliezať:-))Len neviem či budú a také z pohárov vyliezať , verím recept ma ešte nesklamal :-))
marikasu
@3sandra3 torta sa nedelí na tri časti, pečú sa tri korpusy rôznej veľkosti, každý sa potrie džemom a polevou. Po uschnutí polevy sa kladú na seba a vzniknutá torta sa zdobí šľahačkou, alebo ozdobami z bielkového snehu :))
tykadielko
Valentín sa blíži....tiež ma táto tortička inšpiruje - upečiem ju všetkým mojím láskam doma....super receptík marikasu:D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia