Zapekaný karfiol

petravoska - fotkapetravoska, 3. marca 2011

Tento recept som sa naučila od svojej svokry a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá môjho manžela. Detičkám chutí veľmi ( z vlastných skúseností) a pritom Zobraziť celý popisTento recept som sa naučila od svojej svokry a patrí medzi najobľúbenejšie jedlá môjho manžela. Detičkám chutí veľmi ( z vlastných skúseností) a pritom nie je vôbec náročný na prípravu.

5-6
porcií
20-30 minút
príprava
50 min. minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks, stredne veľký
1 l
5 ks
 alebo solčanka




Postup

  1. 1

    Karfiol si rozoberieme na ružičky a oblanšírujeme (5-7 min.) ho. Necháme chvíľu vychladnúť. Pripravíme si pekáč, na ktorého dno nalejeme trošku oleja. Keď karfiol vychladne ružičky rozoberieme na drobno a ukladáme do pekáča.

  2. 2

    Do mlieka pridáme vajcia, soľ a vegetu (kurkuma vo vegete pridá jedlu krásnu žltkastú farbu). Poriadne rozmiešame, aby sa mlieko a vajcia prepojili. Nalejeme na karfiol a dáme zapiecť. Je vhodné istý čas piecť zakryté (ostane šťavnatejší), kým zmes vajec a mlieka struhne a potom dopiecť odkryté. Ale dá sa to piecť aj celý čas odkryté.

Diskusia k receptu

perla61
potešila si ma, lebo ja som ho doteraz robila vždy s tzv. odpaľovaným cestom ale takto je to jednoduchšie. Ešte raz ďakujem.
janazjarku
Robievam podobne zapekaný karfiol, ale namiesto mlieka dávam kyslú smotanu, vrch posypem strúhankou a obložím tenkými plátkami masla :-)
kata50
Vyzerá vynikajúco. Krásne prepečený. Navrhujem pred koncom pečenia hrubo postrúhať syr.
lyali
Tak takto pripravený karfiol som milovala u svojej starkej!!! KK
marcy
výborný recept,ďakujem....ako dieťa som u babky jedávala v brotvanke zapečený karfiol ako nákyp :-) bola tam aj ryža,aj na krížalky zemiaky...veľmi to spolu ladilo..Neviem,čo bolo pojidlo.....maminka zomrela,snáď niekto niečo podobné jedával
evanaaa
Ja som začala pridávať ku karfiólu aj brokolicu a zalejem to buď tou smotanou a vajcom, alebo spravím bešamel, dám doň žĺtok, sneh z bielka , dochutím a zmiešam to spolu. Je to potom ako nákyp.
jarunka
Jednoduche a dobre jedlo. Moze sa to at aj do muffinovych formiciek
katka7763
Ozaj dobrý typ na pôstne jedlo, akurát tak na vrch ešte trochu syr
modrykamen
Chutné a netreba pracne vyprážať. A najlepší je takto, akoby na prírodno, netreba zbytočne pridávať veľa korenín. Akosi sme zabudli variť s mliekom, vlastne najčastejšie využívame smotanu (aj ja, ale som sa vrátil k receptom starých mám a maminiek a je to naozaj veľmi chutné).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia