Francúzske zemiaky

budkarka - fotkabudkarka, 21. augusta 2011
Francúzske zemiaky
Foto: budkarka

Asi každý máme ten svoj rodinný recept na pravé slovenské francúzke zemiaky. Takto ich má najradšej moja rodina.

4
porcie
30 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
4 ks
200 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky nakrájame na plátky, klobásu a vajíčka na tvrdo na koliečka. Do maslo vymasteného pekáčiku postupne ukladáma vrstvu zemiakov, vajíčka. Priebežne solíme a koreníme podľa chuti.

    Francúzske zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    Znova zemiaky, klobása, vajíčka a zemiaky. Opäť solíme a koreníme podľa chuti.

    Francúzske zemiaky - obrázok 2
  3. 3

    Vrchnú vrstvu zemiakov polejeme sladkou smotanou. Je dôležité aby sa to naozaj dobre upieklo, aby sa zemiaky skoro rozpadali a tak nasiakli chuť smotany.

    Francúzske zemiaky - obrázok 3

Diskusia k receptu

ketty3811
ja mám francúzke zemiaky veľmi rada a veru som ich dlho nerobila.Dík za pripomenutie.:-) Robím podobne,akurát do smotany ešte zamiešam vajíčko.mňamky.:-))
1x cibik
evanaaa
Tiež zamiešam vajíčko. Dobré je zmiešať obe smotany-kyslú, sladkú a aspoň dve vajíčka, nech je to viac pokope.
jamyyy
ja pridavam nasekanu mladu zelenu cibulku a zalievam kyslou smotanou s vajickami a trochu vegety......
coldbery
Pekne nafotené a tiež mám veľmi rada francúzske zemiačky....:)))
budkarka
Urcite vyskusam pridat mladu cibulku. Popripade pazitku. Myslim ze to bude aj pekne vyzerat. Co sa tyka kyslej smotany, tak mam pred nou respekt. Vacsinou sa mi zrazi. Mate na nu dake triky?
marienka44
@Budkarka ,vitaj na nasej stranke ! Ja pomastenu nadobu z jenskeho skla este vysypem struhankou a az potom ukladam zemiaky. Taktiez posypem vrch struhankou a vytvor sa chrumkava korka. Do kyslej smotany rozriedenej mliekom rozhabarkujem vajicko. Zmes sa ma
zrazit pri peceni. Priebezne vrstvy este pokvapkam olejom. :-)
marienka44
@Budkarka ,este som zabudla napisat, ze zemiaky davam uvarene v supke a ocistene. Nie surove. Raz som to skusala a nepacilo sa mi to.
duschko
Na spodok nadoby davam na platky narezanu oravsku slaninu a taktiez na vrch. Radsej mam FZ tak ako pisala marienka 44 s uvarenych zemiakov v supke. Do smotany rozhabarkujem vajicko aj dve a pridam nastruhany syr. Vsetko rozmiesam a tak nalejem navrch.
dogagador
tak to je pekne, jeden recept a 8 komentarov, v kazdom vlastne tiez recept :-)
cica2
@budkarka , krásny a lákavý receptík, je to tiež naše obľúbené jedlo a pozerám, že máš tiež malého pomocníka pri varení:)))
kimika
francúzke zemiaky patria k jedlám, ktorých sa nedá prejesť :) @budkarka , kyslá smotana sa ti nezrazí keď má izbovú teplotu resp. ju do varenia nepoužiješ rovno z chladničky...teda aspoň ja to mám takto osvedčené :)
evas13
Tiež to takto robí, len s vajíčkom spolu so sladkou 12% smotanou. Vynikajúce jedlo. :)
katkaszaboova
Budkarka, vyzerá lákavo, francúzske zemiaky mám veľmi rada... do názvu si dopíš "fotorecept" :-)
sisinka131
Ja robím ako Budkarka, spodok trošku jenskej podlej olejom, posypem prézlou a na to ukladám zemiaky(ale zásadne surové), uhorky, vajíčka, klobásku, alebo slovenskú konbinovanú s klobáskou a znovu opakujem, nakoniec zemiaky, podlievam len šľahačkou a navrch zase šľahačka a prézla - rokmi overené a vynikajúce
budkarka
Dakujem za privitanie a najma za vase variacie tohto jedla. Snad sa nikto nenahneva, ale inspirovalo ma to na napisanie kratkeho prispevku o Francuzskych zemiakoch na "Moj Zazitok". :-)
zinnajdha
kyslá smotana sa nezrazí ani vtedy, keď do nej pridáš máličko múky. Múka francúzskym zemiakom neuškodí, tá "medzihmota" je lahodnejšia.
dodo46
múka naozaj neuškodí a keď jej dáš viac, ani nemusíš dávať zemiaky
kosickasestka
Vyzeraju super :-) dnes ich reda skysim ale medse sa Iba učim varit prosim nenapisete ako dlho a pri akej teplo ich mam piect aby som ich nevybrala surove? :-/ Dakujem ...Pekny den :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia