Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto fotorecept

tinca - fotkatinca, 9. novembra 2011
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept)
Foto: tinca

Tento recept som zdedila po maminke a je fakt výborný. Za moju prax pečenia som vyskúšala kopu rcp na kysnuté cestá, ale tento je Zobraziť celý popisTento recept som zdedila po maminke a je fakt výborný. Za moju prax pečenia som vyskúšala kopu rcp na kysnuté cestá, ale tento je naj..Všimnite si, že tam nejde žiadne vajce, ale cesto sa mi zdá lepšie ako tie s vajcom. No a prečo univerzal? Lebo z neho môžete robiť okrem závinov plnené rožky, tyčinky,moravské koláče,buchty nasladko dokonca naslano atď.

3 ks závinov
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
150 ml
300 ml vlažné
1 KL
1 PL
1 sáček 1/2 kocky /alebo čerstvé/
Plnka orechová:
 rozpustené
Plnka maková:
 rozpustené
2-3 ks, postrúhané




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny na cesto.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné. Ak máme čerstvé droždie, tak si samozrejme urobíme kvások. Vypracujeme ho tak, že sa tvoria bubliny. Poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne si zomelieme orechy, mak, nastrúhame jablká a pripravíme plnky. Vymažeme plech tukom. Ja uvádzam dve plnky, ktoré mám najradšej orechová musí byť 2x, ale môže byť napr. aj tvarohová, alebo nejaká slaná ako komu chutí. Z tohto rcp vyjdú 3 ks závinov na veľký plech. Množstvo surovín na plnky neuvádzam, každý si dá koľko chce, ale ja plnkami nešetrím, čím viac tým chutnejšie.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri približne rovnaké bochníky. Každý ešte mierne prepracujeme. Rozvaľkáme cca na dlžku plechu a môžeme plniť. Do makového závinu dám na mak ešte nastrúhané jablká. Posypeme hrozienkami, nastrúhanou kôrou z citróna polejeme rozpusteným maslom. Počas točenia závinov si kraje zakladáme, aby nám plnky nevytiekli. Záviny stočíme, preložíme na plech, bohate potrieme rozpusteným maslom,mierne popicháme, aby nám nepraskli a pečieme pri 190 st.C cca 20 minút /podľa typu rúry/.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    RADA NAVYŠE, ktorú mám osvedčenú: keď záviny vytiahnete z rúry ihneď ich ešte raz horúce potrite rozpusteným maslom. Zostanú krehké, nie gumové, ak sa hneď nezjedia. Mám dobrú skúsenosť, ak zvýši dať aj do mraziaku, ale to väčšinou nehrozí.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a môžeme podávať ku kávičke alebo s teplým čajíkom a nezabudnite ponúknuť aj susedku, my si takto vymieňame koláčiky a máme vždy aj keď niektorá nepečie.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stojí za to zakúriť aj v krbe a idylka je ako vyšitá. Ja mám síce na bioalkohol, v činžiaku sa ináč nedá, ale aj pri tom nám je skvele.

    Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

helca103
obdivujem a chválim, mne vždy prasknú skúsim urobiť podla teba
mata3636
ani ja nedávam do cesta vajíčko a dokonca ani nezarábam cesto s mliekom, ale s vodou. obkukala som to na inom webe o varení, kde jednu užívateľku ostatní chvália, že je macher na veci z kysnutého cesta. a musím povedať, že nevidím rozdiel v ceste s mliekom a bez mlieka. skôr si potrpím na kvalitnú múku, nekúpim žiadnu lacnú.
diabambulka
krásne ako vždy a tiež prvé čo som si všimla, že vôbec nepraskli:-) krásne...
vierik
Veľmi pekné záviny,ako maľované a plnkou si ozaj neštrila 1*.Najbižšie budú bez vajíčiek podľa Teba a porovnám si :-)
gabrielka
vyzerajú fajn, škoda že tam nie je aspoň približne koľko čoho má ísť do plnky, ešte by som chcela vedieť čo robiť aby "nepraskli", ja si myslím že prasknú keď je tam veľa plnky, tak ak viete poraďťe.
1x cima93
ancicka
Pekné zaviny.
Ja po vytiahnutí z rúry potieram olejom.
nika60
Záviny sú ukážkové ,všimla som si ,že nie sú prasklé mne sa to stáva .Horúce potieram olejom.
mojack
Ak si stočila záviny a potrela maslom- nepíšeš dala si ich hned piect alebo nechala ešte nakysnut.Ak ano, ako dlho?
vavan
nádherné úvodne foto,perfektné záviny
zdenka1009
Veľmi sympatiské záviny, ako veľa tvojich receptov. Uložené na odskúšanie.
hubata
Prekvapuje ma teda absencia toho vajíčka: inak dávam do cesta všetko to čo ty. Aj mne sem-tam prasknú a vlastne keď plnka vytečie, nielenže je plnky málo, ale ešte mám robotu aj s plechom. Skúšala som aj radu jednej kamošky, aby som hotový zmotaný závin ešte dobre postláčala aby sa plnka prilepila k cestu - no aj tak sa mi stane že prasknú. Máš ich aj pekne upečené, rúra ti dobre pečie. Tiež pekne nafotené, dobrý, zrozumiteľný popis, veľmi si šikovná.
sovka62
Krásne koláčiky, ukladám.
Dievčatá, mám skúsenosť, že koláčiky praskajú, keď je plnka riedka, teda tá, kde sa mak alebo orechy dusia v mlieku. Aspoň mne sa to už viac razy stalo, tak pre istotu robím ako @tinca a plnku dobre pokvapkám maslo, aby nebola suchá.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Veľmi dobré rady tu žienky dávate. Srdečná vďaka. Učíme sa naozaj celý život. Koláčik ukladám a vyskúšam.
hortenzia51
veľmi pekné spracované fotečky chválim..upravené na PICASA--@tinca čo sa týka cesta aj ja tak robim aj nikdy mi nepukné závin..pred pečením ho treba potrieť žltkom zmiešaným z trochou mlieka.. kým ho dávam piecť ešte ho nechám trocha podkýsnuť,potom už nepukné cesto....
terik
Mne sa osvedčilo to, že tdo cesta zapracujem aj sneh z dvoch bielkov, je to také vláčnejšie a jemnejšie.
Ale ináč je to super receptík, mne tieč niekedy prasknú, tak vyskúšam tvoju radu.
pacik
Toto cesto robievam aj ja, je to fakt najlepšie kysnuté cesto použiteľne na všetko...
astheart
Mohlo by pomoci, kdyby se záviny před pečením popíchaly vidličkou, aby pára mohla ven a nenapínala těsto, které pak proto praskne..... Co myslíte?
rela
Sú krásne, mne tiež záviny vždy prasknú. Skúšala som už všetky možné rady. Ešte by ma zaujímalo, aký je rozdiel keď použijem droždie sušené alebo čerstvé. Všimla som si, že pri viacerých receptoch varecháčky použili sušené. Doteraz som používala vždy iba droždie čerstvé.
tinca
@mojack , áno samozrejme ešte ich nechám podkysnúť cca 15-20 min. Všetkým varecháčkam čo majú problém s praskaním, tak treba ich popichať ale tak len do hrúbky cesta, NIE aby vykukla plnka-isto sa vám neprasknú, lebo para pri pnutí počas pečenia vyfučí. No a súhlasím so @sovka mám to zakódované od maminy ona nikdy nedávala na záviny zabarenú plnku, ale sypkú a bohate poliala maslom ako aj ja však som minula temer celé maslo 250g. Aj tie lablká sú super-do makového, ten bol asi najšťavňatejší.A ďakujem vám pekne všetkým, že sa vám páčil receptík.
jeka
ja tiež robím takéto kysnuté no vždy mi praskne,neviem čím to je.Tak som sa zaťala,že radšej upečiem nejakú rýchlovku a záviny iba na vianoce.
dorisa
Obdivovala som záviny, a som rada, že si aj ty vyhrala cenu, blahoželám.
tinca
@doriska ďakujem aj ja tebe gratulujem, a vieš že tvoj rcp bol môj typ na výhru?
diabambulka
ahoj tinca, srdečne gratulujem ku výhre, máš to krásne zdokumentované :-)))
anaska
Gratulujem ku krásnym koláčom, výhre, ale aj k perfektnej fotodokumentácii. Ukladám a odskúšam.
mojack
Gratulujem , a zajtra sa chystam na ten tvoj... drž palce.
tinca
@gabrielka prepáč prehliadla som tvoj dotaz, vieš čo ja plnky robím odoka, ale dávam tak cca 15 dkg orechy,mak a 3-4 PL práškový cukor a slabú hrsť hrozienok, asi 6-7 KL rozpusteného masla.@mojack držím palce, len nezabudni popichaj si ich len do hrúbky cesta,NIE až do plnky a uvidíš neprasknú ti.
cica2
nádherné záviny a ešte to posledné foto, nádhera a tiež gratulujem:D
1x evekej
modrykamen
Darmo, kto vie, ten vie a všetko sa mu vydarí ľavou zadnou. Zrejme to chce veľa piecť a nájsť si svoj grif. "Závidím" tú krásu.
monikaz
Sú krásne a super chutné.Dnes som ich robila.Makový a kakaový.A vôbec nepraskli.Moja malá dcérka si moc pochutnala.Ďakuje za recept už ho mám aj uložený a ver že ho budem robiť často. ;-)
tinca
@monikaz ďakujem ti za pochvalu, potešila si ma,že vyšli, zdravím tvoju dcérku aj teba :)
martika73
Prvý raz sa mi naozaj podarili záviny poživateľné i estetické zároveň, presne tak nejako som si ich vždy predstavovala... A zbavila som sa mindráku - ...ja to nikdy nedokážem... Sú ohromné, a ja sebavedomá a šťastnáááá, vrelá vďaka!!!
tinca
@martika73 no vidíš len treba skúšať aj dobrým gazdinám na prvýkrát všetko nevyjde,teším sa s tebou:)
sany11
toto je najlepsie kysnute cesto na svete,velka vdaka za recept,uz budem robit len toto.
tinca
@sany11 ďakujem aj ja si to myslím,občas vyskúšam aj iné, ale tento rcp je najlepší, darmo je od maminy. Ešte jedno je dobré pri mojom rcp pečené buchty s trio náplňou,aj to sa mi páči:)
kamaja
Prvý krát v živote som piekla kysnuté koláče, ešte aj zo sušeného droždia a musím sa pochváliť, sú parádné. A týmto chválim aj tvoj recept, lebo je to to najlepšie a najjednoduchšie kysnuté cesto. Ďakujem a ukladám do kk.
bambulka51
@tinca krásne záviny a hlavne že bez vajec-vnúčik má alergiu na vajcia aj na zemiaky takže zbieram pre neho recepty.Keď som ho videla ako mľaskal nad jedným koláčikom /a bol pred ním schovaný/ tak reku ,,babka musíš vyhľadať a piecť drobčekovi " má dva roky a osem mesiacov....
tinca
@cokoladka6990 ja robím kakaovú plnku takto: zmiešam kakao /môže byť aj granko s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom, strúhaným kokosom, troška mletej škorice. Navrstvím na závin, polejem bohate maslom a zatočím. Pomer si urči podľa vlastnej chute.:)
jamama
Krásne sa vydarili. Neviete mi poradiť kde robím chybu keď mi vždy po dľžke pred koncom pečenie prasknú ? Nerobila som síce tento recept, ale veľký rozdiel v surovinách nebol. Ďakujem.
ketty3811
@tinca ,dnes som prvý krát piekla makovník a orechovník.Vyskúšala som podľa tvojho receptu,dopadlo to výborne.Určite to budem piecť častejšie.:-)
canita
Dobrý deň, keď použijem čerstvé droždie, tak iba polovicu kocky? lebo som trošku zmätená z popisu :) Ďakujem
smejkad
ahoj @canita
cerstve drozdie sa zvykne davat kocka na kilo muky
niekto dava aj na menej, ked chce, aby mu rychlejsie vykyslo, ale tam uz potom mozes citit chut po drozdi v hotovom vyrobku
nech sa dari :-)
tinca
@canita myslím,že popis je jasný buď 1 sáček sušené droždie,alebo 1/2 kocky čerstvé. Ja radšej používam čerstvé,čiže 1/2 kocky, ako je v popise.
akzuzka
Dnes som robila-môj úplne prvý kakaový závin -perfektný recept.ďakujem moc.nepraskol, neroztiekol sa.bol veeeľmi chutný, mäkučký a vláčny!!!
tinca
@akzuzka ďakujem,teším sa,že ťa koláčik nesklamal, naše mamy vedeli dobré kysnuté koláče:)
bystruska
Dnes som ich piekla a už je polovica zbaštená, to sme doma len dvaja. Sú skutočne vynikajúce, presne takéto cesto som sa chcela naučit robit a nikto to nemal takto dobré. Výborné, ďakujem :)
bystruska
Dnes som ich piekla a už je polovica zbaštená, to sme doma len dvaja. Sú skutočne vynikajúce, presne takéto cesto som sa chcela naučit robit a nikto to nemal takto dobré. Výborné, ďakujem :)
jamarlen
ach, jaj, @tinca , takéto som dááávno nejedol, koláčový mak a orechy som vždy miloval, len…..už nemá kto napiecť…(orechovy sme mávali s marhuľami, aspoň zavárenými mimo sezóny)
ako si spokojná s krbom, tiež ma to máta…..
radost
@tinca
k tej otázke ohľadom =krbu= sa pripájam..tiež sme na výstave v Trenčíne vlani zisťovali..zvažovali..nevedeli sa rozhodnúť..
je pohoda..??spokojnosť..??
tinca
@marcel83 ten krb je na bio-alkohol, tam nepotrebuješ odťah, to by sa nedalo. Len počas kúrenia musíš aj vyvetrať,aby bolo dosť kyslíka na spaľovanie bio-alkoholu
marcel83
Jasné, to som si všimol. Len to som chcel, že či máš komín na odťah/prísun vzduchu, alebo teda ako píšeš ty - otvorené okno.

Ale to je skôr krb na pozeranie - náladu, nie na vykurovanie, však?
tinca
@marcel83 veď to píšem jasne,nie je to krb na pozeranie, je to plnohodnotná náhrada, perfektne prehreje byt a raz na 30 sekúnd vyvetrať ma nezabije. Načo by mi bol komín?? Ja som spokojná.
marcel83
Wow, tak to je paráda, lebo na výstave keď sme boli, tak to moc nehrialo. Manželka to chcela tiež, ale ja som sa bál, že to bude len také imageové, že to kúriť veľmi nebude. No, idem pokukať :) Ďakujem.
pusta
Milá @tinca , toto cesto robím podobne ako ty, potvdzujem, že je výborné a ako píšeš sama, je naozaj univerzálne :-)
*****
jamarlen
milá @tinca , veľmi pekne ďakujem za opoveď… to pozvanie je od teba veľmi milé, už sa vidím s tebou v kuchyni, pri koláčoch s konvicou čaju… to by bol podvečer….
o krbe píšeš, že vetrať kvôli kyslíku, ten alkohol nesmrdí?
boli sme na predlženom víkende v TT, a tam na polootvorenej terase mali krásny ohníček, lež páchol spalinami, ale zdalo sa mi, že je skôr plynový….
ak budeš taká dobrá, prosím, odpovedz mi na túto otázku….
janahudak
takk uz kysne v pekarnicke.Moje stale praskne tak chcem skusit nieco ine :)
janahudak
@tinca kedze mi dalsia varka prave kysne v pekarnicke. tak sa stazovat nemozem.Je pravda,ze sa mi cesto trosku trhalo ale zaviny boli genialne.Prvy krat mi kakaovy nepraskol.Makovy ano ale to len koli mojmu postihnutiu valat vsetko na tenucko a jablka behom pecenia zacali pracovat.Piekla som do prace na svoje narodky ako pohostenie a uz aj rozdavala recept.Vsetci nadseny.Dnes sa chystam na moravske kolace a uz len cakam na tvaroh.Velmi pekne dakujem za najgenialnejsi recept na kysnute cesto a to som si myslela ze som majsterka v tomto no vzdy som isla len podla oka a podla skusenosti.Este raz dakujem a doporucujem
tinca
@janahudak Jani pekne ďakujem, z tohto cesta môžeš robiť aj moravské koláče, plnené rožky, alebo tie tvarohové hrebene čo tu boli. Ja z neho robím všetko kysnuté:) Dobrú chuť!
elysa
včera večer som piekla záviny z tohoto cesta a pripájam sa ku chválam, s cestom sa dobre pracuje a záviny sú výborné, trošku som ich popichala nožom a žiadne praskliny sa nekonali:)
1x elysa
kacen288
Chcem sa Vam velmi pekne podakovat za tento recept, je perfektny, ine cesto uz nerobievam, robim z neho aj osie hniezda, dokonca som dnes aj klasicky ceresnovy kolac urobila a je skvely, makkucky :-) dakujem este raz , pekny den
jarka207
@tinca myslite,ze by som mohla z toho cesta odobrat a spravit aj buchty na pare?Dakujem a prajem krasny vikend
tinca
@jarka207 no neviem,neskúšala som. Do cesta na parené buchty a knedľu dávam aj 1 ks vajíčko+1 ks žltok. Jedine risknúť a pár ks vyskúšať
valky82
Ja sa pripájam k poďakovaniam... Aj ja robievam všetko kysnuté už len z tohto cesta. Ak treba, trošku upravím, ale fakt je vynikajúce!!! ;-)
lankadorka
Pani Tinca, dnes som sa sem zaregistrovala, aby som Vám mohla poďakovať za tento receptík. Z tohto cesta som dnes piekla ríbezľovo-černicový koláč s posýpkou. Robila som tiež výbornú cuketovú babu na plechu a určite vyskúšam aj ďalšie Vaše pochúťky. Ďakujem Vám aj za kultivovaný prejav a osobitne si cením, ako viete motivovať a podporiť, keď sa niečo nepodarí. Nerobíte zo seba hviezdu, hoci máte mnoho skúseností.
tinca
@lankadorka Tak vitaj moja medzi nami. Blahoželám k vydarenému koláčiku dľa môjho rcp,potešila si ma.Aj ja z neho robím ovocné koláče podľa sezóny s posýpkou.Vďačne ti poradím ak bude treba a netreba to vzdať aj pri nejakom neúspechu.
demonka
@Tinca (29.5.2013 11:22)

Krasny recept podla vas hodi sa toto cesto aj na dukatove buchticky?neskusala ste?
beatabs
Tinca musim ti povedat ze tento recept je vynikajuci.Dlho som hladala takyto vcera som robila zaviny ani jeden nepraskol asi vdaka tomu maslu, vrela vdaka
evulka67
Ďakujem aj ja za perfektný recept, síce som ho našla až po 11-tich rokoch ale môžem po edať že je perfektný, pečiem ho 2× pre veľký úspech, ja som robila aj čokoládovù plnku a jablká som dala na všetky plnky, záviny boli po nich úžasne šťavnaté. Ešte raz ďakujem za super recept🙏.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia