Kávové zrná (fotopostup)

laurisia - fotkalaurisia, 5. decembra 2011
Kávové zrná (fotopostup)
Foto: laurisia

Toto je dávny recept zo Života a robievam ho dosť často.

40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 baliky
250 g
250 g
2 ks
4 čajové lyžičky
0,5 dl
Poleva:
70 g
100 g -na polevu




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny:

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku si vysypeme BB puding, práškový cukor - pokiaľ možno bez hrudiek, kávu, 2 žĺtka a do jamky v strede nalejeme trochu rumu.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme na kompaktnú hmotu. Treba dobre prepracovať, aby sa hmota nemrvila. Ja viem, na fotke to vábne nevypadá, ale je mňam :-)))

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Z hmoty si "odštipkávame" kúsky cesta a formujeme v dlani malé valčeky.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Vareškou urobíme cez stred valčeka "jarček", čím vyformujeme cesto do tvaru zrna.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Snažíme sa, aby boli zrnká približne rovnako veľké - tak cca 3 cm.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    A pokračujeme. Z uvedeného množstva nám vyjde asi tak 50 -55 zrniek.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Roztopíme Ceru (pozor, nesmie byť veľmi horúca), pridáme polámanú čokoládu a vymiešame do hladka. Poleva je trochu hustejšia. Natierame ju na zrnká krídelkom, môžeme dať aj dve vrstvy.

    Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme stuhnúť a ukladáme do stredne veľkých košíčkov. V chladničke vydržia niekoľko dní - ak sa nezjedia :-)

Diskusia k receptu

zdenkas
Chcela som pripraviť zrná obalené v marcipáne,tieto sú jednoduchšie,teraz mám dilemu,že ktoré....
hubarka35
no to je paráda-zrnka kavové už dávnejšie planujem urobit-len nejak mi zišli z umu....ale tie majú čas neskor pred sviatkami....
samanka
zrná sa Ti vydarili na 1*, u nás "idú" obaľované vo falošnom marcipáne
laurisia
Marienka, pravdu povediac, ja ich mám v chladničke a tých 5 dní nie je problém. Ale či dlhšie - netuším. Na dlhšie by som to zrejme nenaťahovala.
babina28
kávove zrnká máš krásne ako strojom robené,len sa mi nepačia tie surové vajcia trošku sa ich bojím
babicka
Zatiaľ som ich nerobila,ale ma lákajú.Sú veľmi pekné.Díky a ukladám do KK.
abend
@marienka44 , súhlasím s Tebou, tie surové žĺtky ja tiež rada nepoužívam, pridala som na Varechu môj recept na kávové zrná bez vajec.
evanaaa
Pekné sú tie zrná, tiež by som ale volila iný variant ( aj tu ich je pár), ako dávať vajcia, nie každý má prístup k čerstvým, ale ani tým by som vždy nedôverovala. Ináč, páčia sa mi, sú ako ozajstné a rovnaké kávové zrnká.
evanaaa
@Violetacamorova , na hmote nezáleží, môžeš ich robiť aj z hmoty na guľky a inej na nepečené, tu ide hlavne o ten tvar, a keď sa polejú čokoládou, nie je vidieť z čoho sú, len nech sú chutné.
maartina
krááásne ...ako by ich jedna mater mala :) ...dlhšie mi už chodia po rozume :D, len som sa akosi k nim zatiaľ nedostala ...skúsim ich spraviť na sviatky podľa tvojho receptu
soha
Robím ich pomerne často, žĺtka vynechávam. Niekedy nahrádzam rum domácou slivovicou, mnohým chutia ešte viac:-) A jarček zvyknem robiť lyžičkou - hlbší, ale je kľukatejší. Ale tieto sú naozaj krásne, ako strojom!!!
laurisia
Tak ja neviem, robievam ich dvadsať rokov a nikdy som nemala so žĺtkami problém .... Pripustím , ako píše @soha , že žĺtka možno vynechať - len neviem, či potom nie je potrebné dať trošku viac tuku.
morenajea
Vyšlo mi 55 zrniek. Sú moc chutné. Iba som ryhu na zrnku robila užšiu - lyžičkou.
cupcake
Vyzeraju krasne, len mam otazku. Kedze tuna BB puding nedostanem, dal by sa nahradit obycajnym pudingom? Ake zlozenie ma BB puding? Viete niekto poradit?
laurisia
Balenie BB pudingu je 250 g a podľa uvedeného zloženia obsahuje: kokosová múčka, kukuričný škrob, kakaový prášok, cukor. Neviem, ale asi je možné ho nahradiť i iným pudingovým práškom.
lea1950
Tiež si myslím, že by nemal byť problém nahradiť ho čokoládovým pudingom.
Ináč. MŇAM, MŇAM a ešte raz MŇAM, sú výborné. Z polovičnej dávky mi vyšlo 27 kusov, no zdajú sa mi dosť veľké a tak si nabudúce radšej spravím jednohubky. Bude ich viac. :D
Ďakujem za recept.
trubica
nádherné kávvé zrná, ku komentárikom dve poznámočky: BB puding je z pšeničného škrobu, tie ostatné z kukuričného a zemiakového, a surové vajce nahraďte dvomi lyžicami medu alebo salka, má tam za úlohu spojiť všetko dohromady, na Vianoce ich určite urobím, vďaka za recept...
diamond7
Tak toto sa moze stat len mne! Zamiesila som si tuto hmotu na zrna,s tym aj dalsie dva druhy..a ako peciem medovniky,za tym linecke..pridu na rad zrna,krasne vytvarujem a HODIM do truby..som ja ale sikovna..;-( tak sa to roztieklo,moja robota fuc..vznikol z toho taky plat,nakrajala som ho a zatocila a budu kavove trubicky...hehe :-)
laurisia
Netráp sa, ja som minule zliala slepačí vývar cez sito ako špagety .... a bolo po nedeľnej polievke. Človek má niekedy hlavu úplne inde :-)))
diamond7
:-)))) taak teraz som sa zasmialaaa..to ozaj potesi zliat vyvar do umyvadlaa..:-) dakujem za povzbudenie..smejem saa..:-)
bystruska
chystám sa na ne tento týžden, len bohužial v čechách nedostat bb puding, tak som kúpila dr oetker čokoládový bez varenia...dúfam, že to bude dobré...ak by mal niekto skúsenosť s niečím podobným, dajte prosím vediet :)
ajuska155
Dobry den ta mleta kava nechrupka velmi pod zubami ..neviem si to nejako predstavit ....chcem ich totiz vyskusat tieto vianoce
dorko
@Laurisia (6.12.2012 06:50)

Nie kokosova, ale keksova muka je zaklad BB pudingu. Cize dal by sa nahradit obycajnym pudingom zmiesanym napriklad s pomletymi piskotami. Len neviem pomer.
dorko
Su vyborne tieto zrnka. Ja som robila minule vianoce, nedala som zltko a kavu som dala Nescu. Polovicu som nestihla pocokoladovat a odlozila do spajze. Ked som ich vo februari nasla, boli este lepsie ako tie cerstve v coko :)
radkalaincz
Ahoj, mne nevysla taka hmota, ale skor akokeby krem. A vsetko som dala ako je v recept. Neviete mi poradit? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia