Lavórový šalát

jody - fotkajody, 21. decembra 2012
Lavórový šalát
Foto: jody

Nuž, my naozaj šalát robíme v lavóri, lebo sa nikam inam nezmestí a keď my ho chceme tóľko veľa... :-) Po prvýkrát sa podáva Zobraziť celý popisNuž, my naozaj šalát robíme v lavóri, lebo sa nikam inam nezmestí a keď my ho chceme tóľko veľa... :-) Po prvýkrát sa podáva až na štedrovečernom stole, ale potom už kedykoľvek, od raňajok, cez desiate a olovranty, až po večeru, k vyprážanému, dusenému, pečenému... až do posledného kúska zemiaka... :-)

5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Začíname 23.decembra. Zemiaky varíme v šupke spolu s vavrínom a novým korením. Uvarené scedíme a necháme ochládnuť. Zeleninu ošúpeme a celú varíme v osolenej vode s guličkami čierneho korenia. Na posledných pár minút prisypeme aj hrášok a chvíľu ho povaríme. Vývar nevylievajte, šup s ním do kapustnice.

  2. 2

    Zemiaky ošúpeme, po dĺžke prekrojíme a buď nakrájame na kocečky, alebo ich pretlačíme cez mriežku. Zeleninu nastrúhame na hrubom strúhadle. Nám takto chutí viac, ako nakrájaná na kocky. Uhorky tiež nastrúhame na hrubom strúhadle. S hráškom už nerobíme nič. :-) Občas na žiadosť niektorého člena rodiny pridávame mäkkú salámu, tú potom tiež strúhame, alebo aj na kocečky pokrájanú kápiu v oleji... Nič surové do šalátu však nedávame, pretože by nám tak dlho nevydržal...

  3. 3

    Všetko, hlavne zemiaky, poriadne posolíme, šupneme tam horčicu, majonézu a trochu nálevu z uhoriek. My máme radi hustejší šalát. Všetko poriadne premiešame a necháme odležať do druhého dňa.

  4. 4

    Tu ako raňajky na prvý sviatok Vianočný - s uvareným údeným a kopčekom chrenu. Prajem dobrú chuť. :-)

    Lavórový šalát - obrázok 4

Diskusia k receptu

karolka
Výborný názov, u nás sa robí do 10 l "vajlinčoka", neviem, či viete, čo to je, ale dúfam, konzumuje sa tak isto, ako si uviedla, ja ale nedávam petržlen a zeler. Za "pár" dní nás to zase čaká...
zitar
Ja mám tiež vyčlenený lavór vyslovene na tento účel, hoci šalát robím kedykoľvek v roku, ale ten vianočný je tiež lavórový. Ten Tvoj vyzerá výborne, na zjedenie... krásne sviatky prajem
abdul
U nás biele smaltované vedro. Po " pásik " 7 cm pod vrcholom. Kukám, že šalátik je zastúpený v hojnom množstve nielen u nás.
janealli
U nás je ten "vajlinčok" , v ktorom sa pripravuje šalát, 25 litrový a keď je šalát premiešaný, naplnený je do dvoch tretín. Podotýkam, že doma sme len dvaja, ale vo sviatky je nás 11.
pivonka
Moja mama to volala "vajdlínek", šalát sa vyjedá priebežne po celé sviatky, tak ako píše @Jody. Už dávno ma zaujíma, že keby sa dal na jednu hromadu šalát, ktorý sa urobí na Vianoce v celej bývalej Československej republike (neviem, či aj v okolitých štátoch robia podobný), že koľko by ho bolo?
zdenka1009
Vtipný názov na vianočný zemiakový šalát, to by ma nenapadlo takto pomenovat...aj ja robím z 5kg zemiakov vo vajlinku,ktorý kypí...všetko počas sviatkov zkonzumujeme...príjemné sviatky prajem .
danda3
U nás tiež vedie lavórový, recept veľmi podobný nášmu, akurát zemiaky varím v pare.♥
modrykamen
Takto sa odjakživa u nás robil vianočný šalát, akurát majonéza bola domáca, ba miesto oleja sa do vajíčok pridávala rozpustená husacia masť (tá chuť a vôňa sa nedá opísať). Nevedeli sme sa ho dojesť. Tiež sa robil vo vajlinku.Aj sa robí doteraz, lebo nás je tiež desať. A na Štefana som to jedol s husacinou. Až raz mamina dakde chutnala takýto šalát s pridanými varenými vajíčkami. A keďže sme chovali sliepky,tak ich na Vianoce pridala bohato. Ale to už bolo strašne ťažké na žalúdok. Tak som sa ja vrátil k starobabičkovskému. Dobrú chuť a pekné Vianoce šalátnici.
violetacamorova
Ked sme boli doma siesti tak sa robil tiez taky lavorovy salat, mam rada s mrkvou a zelerom a pertzlen vyskusam teraz podla teba, lebo ten som este nedavala. A tiez sa uz len odchadzalo s nalozenymi tanierikmi a potom sme spolocne odfukovali :)
používateľ nemá avatar
mb
mb
uz sa tesim, ako ho v nedelu budeme robit aj my. do pondelka akuratne postoji, a tes sa zlcnik ;)
sovka62
Tu sa "vajlinčok" nazýva "vangel". Mám ich tri veľkosti, ten najväčší, 10 litrový, slúži na vianočný šalát. Okrem petržlenu ich asi máme rovnaké, dávam viac zeleru, tú chuť tam milujem, tak petržlen nechýba.
Aj ja ho chystám 23.12, býva hotový na komplet okrem majonézy. Tú tam pridám až 24.12. ráno, lebo aj u nás sa je, kým je čo len kúsoček zemiaka, tak sa bojím, aby sa majonéza nepokazila. Ale do večera sa pekne rozleží a nakoniec ho až tak veľa nevystane, na Božie narodenie nás býva pri stole 13-14 ľudí.
izabella929
a ja vyvaľujem oči, že prečo lavórový.-))))) nuž zemiakový šalát ku všetkému, čo zostalo po štedrej večeri.-)
helca103
veru aj u nás sa dlhé roky robil lavórový :-) Teraz robím už menej lebo ja si robím zeleninový a zemiakový len ochutnám. No rezeň môžem aj samostatný.
dajanca
no presne ako u nás :-) ... ráno, obed, večer a 10 litrov šalátu...len tak zmizne... nakoniec zistíme, že našim národným jedlom je zemiakový šalát :-)
orchidea
Aj ja sa pripájam k tým všetkým čo ho musia mať za lavór...:) ani mäso nemusím mať k nemu...
denyany
aj u nás sa šalát robieva deň vopred, podľa nálady so zeleninou plus kukurica- to si minulý rok presadili deti- a dalo sa, alebo s kápiou a tiež sa pojedá celé sviatky. tak nech vám všetkým ten váš šalát chutí tak ako si to želáte a nech sa vám podarí všetko, čo chcete mať na stole počas sviatkov aj po celý budúci rok, a hlavne, v zdraví si to užite.
honestka
aj ja sa pridavam s tym vajlingom. mam ho veliky z cias, ked som v nom miesila 5 chlebov naraz.
Ja si zo zakladu vydelim aj na vajickovy, na vlazsky, lebo robime oblozene chlebicky z roznych druhov.
Vzdy na Novy Rok je u nas na rade TRESKa s syrovym a bulharskym salatikom.
Pekne Vianoce!
ancicka
Ja robievam presne taký istý,no nie v lavori,ale nám taký veľký "vajndlik",možno že je to toisté,ktorý používam pri zabíjačke a taktiež ho robím veľa,lebo šalát robievam raz za čas a mojí chlapci k nemu nepotrebujú ani rizek.No aj ten musí byť k šalátu.
astheart
hehehe Jako bych to viděla! Všude se dělají litry salátu! Taky si myslím, že kdyby se zvážil všechen salát, který se dělá v bývalém Československu, byl by ho vlak! Pěkné Vánoce všem!
hralka
Keď ešte žil manžel,tak som robila plný kopcom dosť veľký vandlík,keď nás bolo viac,tak som tak isto robila,čiže plný vandlík,keď som mala v opatere také nedojedené dieťa,tiež som robievala plný vandlík a teraz,keď som sama so psom tiež robím ten istý plný vandlík.Nechápem to,že ho neviem menej navariť,ale vždy som varila zemiaky v plnom 6 litr.hrnci,teraz varím v plnom 4,5 l a stále je ho plný vandlík.Dávam viac zeleniny.Neviem a už ani nebudem vedieť navariť ho pre mňa samu menej,lebo je tak dobrý,že vyjedám po troche,ale aj po viac,až do posledného zemiačika.Robím ho zo zemiakov,cibuľu nechám prevrieť v kyslom náleve,potom šalát nenafukuje,mrkva,zeler,hrášok,tento rok som dala aj kyslé uhorky,mleté korenie,horčica,majonéza a pridám kyslú smotanu,aby bol vláčny.Zeleninu krájam na štvorčeky a zemiaky na kolieska.A potom len jem a jem ku všetkému,alebo bez všetkého,čiže sám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia