Vyprážaný syr bez obaľovania fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. februára 2012
Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept)
Foto: pusta

Máme veľmi radi syrové večere, najmä vyprážaný syr. Večne diskutovanou témou je ako ho pripraviť tak, aby nevytiekol. Pred mnohými rokmi bol takýto recept Zobraziť celý popisMáme veľmi radi syrové večere, najmä vyprážaný syr. Večne diskutovanou témou je ako ho pripraviť tak, aby nevytiekol. Pred mnohými rokmi bol takýto recept vo variacej relácii na tv markíza, ktorú moderoval český herec Petr Novotný. Od tej doby ho robím tak isto, len som pridala aj pár vlastných skúseností a určite nevytečie. Včera sme mali na večeru, ponúkam recept aj Vám.

2
porcie
70 minút
príprava
8 minút
na 100 °C

Suroviny

150 g /iný tvrdý syr
2 ks
podľa potreby
300 g
50 g
5 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhala som syr na jemnom strúhadle.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som pridala k nastrúhanému jedno vajce, patria dve, ale ja som mala dva bielky, čo mi zostali z iného varenia, tak som pridala tie miesto dalšieho vajíčka.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou vidličky som celé zmiešala. Soľ som nepridávala, syr je slaný dosť.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prisypala som strúhanku, ktorou som zmes...

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zahustila do kompaktnej, ale tvarovateľnej hmoty a odložila som ju odpočívať na hodinu do chladničky, aby strúhanka pekne nabobtnala.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým som očistila zemiačiky, ktoré som nechala vo vode hodinu odpočívať, aby sa z nich vyplavil nadbytočný škrob. Potom sa pri pečení neprichytia.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po hodinke som vybrala syrovú zmes z chladničky, vlhkými rukami som vytvarovala guľu, ktorú som sploštila dlaňou na placku požadovanej hrúbky. Pred vyprážaním som syr vložila na 15 minút do mrazničky, aby stuhol. Syrové placky trošku primrzli k tanieru, ale špachtľou sa dali ľahko odlepiť. Táto finta s mrazničkou , predtým pobytom v chladničke a samotná štruktúra syrovo-vaječnej zmesi zmiešanej so strúhankou zabezpečia, že syr nevytečie a neroztečie sa. Výhodou je aj to, že strúhanka neopadáva ako ked sa obaľuje syr v trojobale.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým bol syr v mrazničke, scedila som zemiaky, vyutierala som ich v utierke do sucha, dala do pekáčika, pridala som maslo a upiekla som ich v trúbe na 220 stupňoch Celzia 20 minút. Takto pečené zemiačiky sú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkkučké, sametové a šťavnaté.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V panvici som rozpálila olej a syr som vyprážala po oboch stranách asi 4 minúty, kým nezískal peknú červeno-hnedú chrumkavú kôrku. Vyprážanie na rozpálenom oleji pomáha k rýchlemu vytvoreniu kôrky na povrchu, ktorá bráni vytečeniu syra. Asi po prvých 2 minútach vyprážania som stiahla plameň z maxima na polovicu, aby sa syr nespálil.

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Syr aj zemiaky boli naraz hotové, hned som naložila na tanier a servírovala. Tradične sa podáva k vyprážanému syru tatárska omáčka, ale my sme mali včera domácu čalamádu, inokedy podávam k vyprážanému syru aj uhorkový alebo miešaný zeleninový šalát. Vyskúšajte aj Vy, vrelo odporúčam! Je to rýchle, výborné, jednoduché a zaručene nevytečené. Dobrú chuť!

    Vyprážaný syr bez obaľovania (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

vierik
Dobrý nápad postrúhať,hoci používam tiež udený aj tak beťár niekedy vytečie :-)
mataliptak
toto sa mi pozdáva ... deti majú velmi radi vyprážaný syr ale ja neznášam ho obalovať a ešte k tomu dva krát aby nevytiekol ... tak Ti velmi pekne dakujem za recept a čoskoro vyskúšam... ukladám :-)
matata1
Ďakujem za receptík, pretože tie dnešné syry sú nevyspytateľné, raz vytečú, inokedy sú ako skala (guma).
sylvinka
áino,toto je skvelé...nič nevytečie,nenatrápiš sa.Už som dávno nerobila diky za pripomenutie
nanacel
fiiiha...zaujimavy recept...zaujimalo by ma ako to po prekrojeni vyzera ...
tatranka
Tento tvoj recept je naozaj veľmi vhodný.Tak ako píše @sylvinka nič nevytečie.Syr je pekne tvarovaný.
dajda
Tento recept sa mi hodí,dakujem...a ked robím syr v trojobale,tak obalím dva krát vo vajci a strúhanke a nerozteká sa,alebooo kupujem kvalitý syr:-))))))
bejgi
žeby mi konečne nevytiekol syr? ďakujem za receptík :)
helca103
páči sa mi ten nápad tiež ma hnevá vytekanie a môžem ho obaliť aj 2x stále tečie. Ďakujem za skvelý nápad.
hubata
Pekný receptík, musím vyskúšať to chladenie - vždy tiež tŕpnem či bude na tanieri aj syr alebo len obal ....... To hovorí o nízkej kvalite syra.
sneica
jedla by som kazdy den toto vyborne jedlo...
irenaw
páči sa mi to, uvidím čo povie na to môj syrový klasik :)
mia2404
vyskúšam aj tvoju verziu , ja len obalím syr v trojobale dám do mrazničky a na druhý deň dám na plech spolu zo zemiakmy pokvapkám olejom a šup do trúby :-)
bombiska
Tiež ho robím,len nedávam celé vajce... bielka vyšľahám a syr pri pečení dosť zväčši objem a je ľahučký ako pierko.
Tvoja verzia je tiež fajn:-)
mojack
Aby bol pestrejší- farebnejší ja pridávam aj tochu pažítky.
svetlana9
ja predchádzam vytečeniu syra tak, že neobalujem doma, ale kúpim už obalený zmrazený a ten mi ešte veru tiež nevytiekol - je to za jedny peniaze
tinca
ja robím podobne,ale syrové-mäsové rezne, aj tie sú fajn, krásne sa ti vypražil
redakcia
Odpoveď od @pusta : @tkatka , dakujem za krásne foto a valentínsku úpravu. ja veľmi obdivujem tvoje cukrárske umenie a skláňam sa pred ním. si ešte taká mladá, ale veľmi šikovná a máš krásne a nápadité recepty.
janozmyjavy
Ja zahusťujem zmes krupicou s mliekom. Pridám nadrobno pokrájanú šunku, ktorá vytvorí na reze peknú štruktúru. Takto to obalím v strúhanke. Vysmaží sa to pravidelne ak sa guľky rozvaľkajú.
violetacamorova
Asi sme viacere, ktore mame radi vyprazany syr a pomaha nam tato verzia tejto dobroty, len ja som nedaval pred vyprazanim do mraznicky, niekedy skusim zamrazit predtym.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia