Žemľovka, vlastne vianočkovka .o)

hanee - fotkahanee, 12. júla 2012
Žemľovka, vlastne vianočkovka .o)
Foto: hanee

Ostala mi doma vianocka (jogurty sa pominali aj bez nej) tak som skusila dalsie jedlo "meho mladi" a zistila som, ze varenie je ako Zobraziť celý popisOstala mi doma vianocka (jogurty sa pominali aj bez nej) tak som skusila dalsie jedlo "meho mladi" a zistila som, ze varenie je ako bicyklovanie, tiez sa nezabuda .o)

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks
3 ks
200 ml
250 g
2 bal
2 ks
2 bal
20 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Zapekaciu misu vymastime maslom a vysypeme struhankou. *************** V miske zmiesame jedno cele vajicko s mliekom a lyzicou medu. Vianocku nakrajame skor na tensie platky, z oboch stran namocime v mlieku a ulozime na spodok zapekacej misky. Ja som krajala dost natenko, tak som dala dve vrstvy.

  2. 2

    Dalsie dve vajicka rozdelime na bielka a zltky. Tvaroh zmiesame so zltkami a vanilkovym cukrom. Navrstvime na platky vianocky.

  3. 3

    Jablcka umyjeme, ocistime, nastruhame, zmiesame so skoricovym cukrom a hrozienkami, ktore boli chvilku namocene v horucej vode. Navrstvime na tvaroh. Nase jablcka boli pomerne kysele, tak som ich este postrasila asi dvoma lyzicami medu.

  4. 4

    Potom pride dalsia vrstva ponamacanych vianockovych platkov, az do pominania. Vlozime do vyhriatej truby na 15 minut.

  5. 5

    Do bielkov co ostali pridame stipku soli a pr. cukor, vymiesame tuhy sneh. Vytiahneme zemlovku z truby, navrstvime na vrch a nechame par minutok zapiect, do bledunkohneda.

    Žemľovka, vlastne vianočkovka .o) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz tazka cast, po vytiahnuti zemlovky z truby, treba pockat, kym trocha vychladne, inak sa pri krajani zvykne "rozpadnut"

Diskusia k receptu

rea1
ja vsetky prisady naukladam do zapekacej misy na sucho a az potom tak do polovice, pripadne 2/3 nadoby nalejem osladene mlieko. Kedysi, ked boli moji vecne hladni synovia v puberte, som robievala zemlovku do velkeho pekaca a ked mi uz z namacania tych rozkov ci sendvicov zacinalo hrabat, teta mi to poradila robit takto. pekne nasucho vyskladat, zaliat mliekom a šuchnúť do truby. len ja nedavam navrch ten bielkovy sneh.
vianočka :-))) moj otec bol vzdy za kazdu blaznivost. i isli sme tak raz na jar do obchodu a on sa obrati na predavacku: slecna, prosim si jednu veľkonočku. slecna asi nebola v najlepsom rozpolozeni, tak sa nanho ofrkla: snad vianocku, dedo, nie? a mily "dedo" sa zaskeril: vianocky si nechajte, uz ste ich davno mali povyhadzovat, ved je jar, ja chcem velkonočku. a cerstvu. ludia naokolo sa zasmiali a ofrknuta slecna urazene odisla. dodnes rozmyslam, ako sa opovazila zakaznika oslovit dedo. nezalezi na tom, kolko mal rokov, on az do svojej smrti v 87 rokoch vyzeral na zachovaleho patdesiatnika. ale u nas sa odvtedy dost casto vyskytuje nazov veľkonočka. :-)
hanee
;o)) my sme mali v pultovych potravinach volakedy tiez taku ofucanu predavacku, moja mama jej vravela ze je taka "nedomyta", nie ze by smrdela, ale bola taka necesane, neupravena... neusmiala sa , nepozdravila, zasadne sa zakaznika spytala "noo?" Raz pred nami nakupoval pan v dobrej naladicke, taky ukecany, celou vetou na nu prehovoril a ze; "mlada pani mozem vas poprosit?"... a ona mu skocila do reci " ja som slecna" na co sa z plena ozvalo "ani sa necudujem"... tak sme mali dobru naladu aspon my, kupujuci... Chodili sme tam cele moje detstvo, co si pamatam, ale slecnu som nikdy s usmevom nevidela.
hanee
a zemlovku som sa zalievat bala, lebo som nevedela, kolko asi vypije mlieka, fcul vim, nabuduce si to ulahcim, tak ako ty a osladene mliecko na nu iba vylejem. Dakujem za radu.
mataliptak
jééj to si mi narobila chute ani nepamätám kedy som ju robila naposledy ... ale zajtra nás zaručene bude a ako velmi všetkých poteším :-) dakujem za nápad :-)
rea1
@hanee , este nieco, aby si tu zemlovku nemala rozmocenu. z tvojho obrazka to nevidim (ale vonia az sem) :-) a ani v texte som nenasla, kolko vrstiev peciva davas. ja davam platky rozkov/zemli/sendvica aj okolo bokov misy a robim vrstvy: do vymastenej a vysypanej misy jedna vrstva na dno aj na boky, potom plnka, dalsia vrstva rozkov/zemli, dalsia plnka a navrch este jedna pečivová vrstva, ktoru posypem cukrom a dam na nu kusky masla. a zalejem. kedze tvaroh (spodna plnka) je s cukrom, hrozienkami a vajickom a jablka (vrchna plnka) su tiez s cukrom a hrozienkami, zalievacie mlieko sladim naozaj len tak, symbolicky. a niekedy aj nie.
paleva
aj ja robím vianočkovku, ked mi zostane , robila som už aj senvičovku, dávam len naspodok a navrch, ale to s tým polievaním ma prekvapilo, určite to niekedy vyskúšam.
izabella929
používam iba rožky, ale keď sa dá výborná plnka a všetky komponenty fajnové, mne chutí aj taká..výbornú bielkovú penu, nemá chybu...) krásne je aj tvoja a iste aj veľmi chutná.-))
peter48
Ja už roky robím čosi, o čom som sa nedávno dočítal, že to nie je žemlovka, ale nákyp. Teda sendvič, nakrájaný na kúsky navlhčím mliekom, tvaroh vymiešaný s hrozienkami, žĺtkami a cukrom vmiešam do toho. Napokon primiešam tuhý sneh z bielkov, vylejem do primerane veľkého pekáča a dám upiecť. Nakoľko mám už voľáky čas cukrovku a aj ja chcem občas maškrtiť, aby som moc nehrešil, používam namiesto sendviča používam celozrnný toustový chlieb a cukor nepridávam. Komu chýba, nech si hotový produkt na tanieri oslaldí a komu sa nepáči, nech neje. Na druhej strane, pokiaľ sa obedu nezúčastnia vnúčatá, tak to jedia len traja dospelí, takže sa to dá zvládnuť bez veľkých problémov.
hanee
rea1 este raz dakujem za rady, ako som pisala, dalaq som vianocky len na spodok, tvaroh, jablcka a na vrch. Krajala som ich ale tenunke, takye mi vzslz aj dve vrstvy naraz, tak aby neboli diery... po bokoch som nedavala
sneica
krasne upecena...to je slast jest vianockovku....dlhsie som nepiekla takze mohla by som co najskor...


gabuna
dneska byla k obědu, ještě zbylo ku kávě na studeno. Je to dobrá maškrta.
stacy77777
vianočkovku máš krásnu,veru by som si dala.... mne veľmi chutila žemľovka podľa MARGARETKY28, s pudingom,čerešňami a hruškami,skús si pozrieť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia