Francúzske zemiaky

hanee - fotkahanee, 18. júla 2012
Francúzske zemiaky
Foto: hanee

po prvykrat som robila francuzaky zo surovych zemiakov a milo ma prekvapili

8
porcií
20 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Suroviny

1.2 kg
150 g
150 g
3 ks
1 kelimok
1 kelimok




Postup

  1. 1

    Zemiaky, umyjeme, ocistime, umyjeme...

  2. 2

    Zapekaciu misku troch "postrasime olejom" a nastruhame do ne na "uhorkovom" struhadle na tenke platky surove zemiaky.

  3. 3

    Nakrajame sunku na lubovolne mensie utvarceky, hodime do misky na zemiaky, osolime, okorenime, premiesame. Nech je masko vsade.

  4. 4

    Do misky nastruhame tvrdy syr, rozklepneme tam vajicka, pridame obe smotanz, osolime zamiesame, a vylejeme na zemiaky do zapekacej misky. Prikryjeme a dame zapekat do truby, moje tam boli 75 minut. HOTOVO

    Francúzske zemiaky - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariaklara
Z nových zemiakov sú určite výborné a rýchlo urobené, hneď by som si dala.
vojna
Ja takto francúzske zemiaky stále ale nakrájané zemiaky poriadne prepláchnem v teplej vode.
sovka62
Zo surových som prvý raz robila asi pre 25-timi rokmi a odvtedy už nikdy inak, sú také dobré, ako keby to s tými varenými ani nebolo rovnaké jedlo.
izabella929
vynikajúce jedlo, krásne vyzerá a chutí fantasticky....) toto aj u nás ide...ja to jem len keď je teplé čerstvé a potom mi už nechutí...
modrykamen
Nebudete mi veriť, hoci mám viacej rokov ako menej, tak som zo surových francúzske ešte nerobil. Ale teraz už naozaj skúsim.
afataga
ja robim s klobasou a vajciami a bez syra, robila som aj z varenych v supke, aj zo surovych, ale najviac sa mi osvedcilo olupat ich surove, nakrajat a predvarit do polomakka
sneica
robievam aj z varenych aj surovych zemiakov...pridavam klobasku a vajicka...zalievam vajcom rozslahanym v mlieku...obcas na polovicu pekaca pridam aj leco ....tieto vyzeraju super... a ta zapecena kôrka...:)
orchidea
ja robím len zo surových zemiakov nakrájaných na tenšie koliečka s klobáskou, vajcami, cibuľou a kyslou smotanou....mňamka
hanee
aj klobasu, aj cibulku zavidim, ale prasiatkove masko by sa tu neujalo, teda u mna velice dobre, ale manzel by len o chlebe ostal .o)) Inak ta syrova korka sa urobila krasne, aj ked zemiaciky boli po cely cas prikryte.
astheart
Ze syrových to také musím zkusit. Já přidávám ještě mraženou zeleninu.
dorisa
...ja už tiež robím len zo surových zemiakov, sú šťavnatejšie a aj chutnejšie. tvoje vyzerajú božsky.
duschko
Taktiez robim zo surovych, je to pohodlnejsie a ovela rychlejsie na pripravu. Na chuti sa tomoc neprejavi. Foto mas velmi pekne.
dogagador
hej, aj ja som robievala zo surovych zemiakov, ale dlho sa to pieklo a nemala som trpezlivost....ale nastruhat ich ako uhorky na tenucko, mozno vyskusam znova? velmi sa mi paci tvoj vysledok!
emivarga
...zo surových som ešte nerobila ale vyzerajú pekne skúsim
evanaaa
Dávno som nerobila, tiež dávam vajcia a klobásu. Mne sa tie surové takisto dlho piekli, možno záleží aj na varnom type, tak si radšej trochu predvarím. Ale neviem, na uhorkovom? Ja mám veľmi tenké plátky, skoro priesvitné, to by sa skôr hodili na chipsy ako na varenie a zapekanie.
mamatata2
Krásne ich máš, môžu byť dobré, vyskúšam teda zo surových.
tinca
ja robím už roky len zo surových zemiakov, tá chuť sa nedá porovnať s varenými,vydarili sa ti:)
marienka44
@Hanee ,raz som robila zo surovych zemiakov a nebola som s vysledkom spokojna. Ty nedavas do franc. zemiakov na tvrdo uvarene vajicka hned po sunke alebo klbaske? Vajicka tam patria skor ako to maso.
tetuska
ja robím len zo surových zemiakov, zmiešam jednu kyslú a šľahačkovú smotanu, vytriem touto zmesou plech a dávam vrstvu na kolieska nakrájaných zemiakov, na to ide dobrá klobáska, natvrdo uvarené nakrájané vajíčka, posolím, pokorením a znova polejem smotanou, potom znova zemiaky, klobáska, vajcia, smotana, osolím, okorením, nakoniec ide vrstva zemiakov poliata zostávajúcou smotanou, celé sa to zapečie a prikryje a keď sú zemiaky makké, tak sa to nechá dopiecť odkryté dočervena, je to recept od Tuliho, tieto zemiaky sú vynikajúco smotanové, treba skúsiť...
kukulienka71
vyzerajú chutne. Robím vždy zo surových zemiakov nakrájaných na tenučké plátky do tukom vymazanej misy,každú vrstvu zemiakov mierne osolím, medzi ne klobásku alebo inú údeninu tiež na drobnejšie, varené vajce má rád len manžel, ja keď sa dá, radšej obchádzam:-), zalejem kyslou smotanou rozhabarkovanou s vajcami, poukladám navrch pár plátkov masla, nezakrývam a zapekám do úplného zmäknutia, čas závisí od zemiakov. K tomu čerstvý šalát, alebo zavárané kyslé. Takto je to jedlo fantasticky šťavnaté, všetky chute prepojené, oveľa viac nám to chutí ako z uvarených zemiakov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia