Čvachtavé halušky fotorecept

klaura - fotkaklaura, 2. augusta 2012
Čvachtavé halušky (fotorecept)
Foto: klaura

Moja starká skoro ovdovela a keďže mala veľkú záhradu a hospodárstvo, chodil jej pomáhať nádenník z blízkej dediny. Keď sa ho spýtala, čo Zobraziť celý popisMoja starká skoro ovdovela a keďže mala veľkú záhradu a hospodárstvo, chodil jej pomáhať nádenník z blízkej dediny. Keď sa ho spýtala, čo bude jesť, jeho odpoveďou bolo : "Gazdiná, len tých čvachtavých halušiek mi navarte ... " V našej rodine sa odvtedy totmuto jedlu inak nepovie ... Je to vlastne vajcový omastok na halušky so šťavičkou ... :)))

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
podľa nasiakavosti zemiakov
na omastok :
100 g
1 ks
2 dl
4 ks




Postup

  1. 1

    Halušky si urobíme podľa svojho receptu a spôsobu prípravy. Ocedíme ich, premyjeme, dáme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.

  2. 2

    Slaninku nakrájame nadrobno a dáme vyškvariť.

    Čvachtavé halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli pridáme k slanine aj nakránanú cibuľu a spolu restujeme do zlatohneda.

    Čvachtavé halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme mliekom ... Na jedno vajce dávan 0,5 dl mlieka.

    Čvachtavé halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme vajcia ...

    Čvachtavé halušky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a necháme ich stuhnúť ... máme vlastne praženicu so šťavou lahodnej chuti po údenej slaninke ... osolíme podľa potreby ...

    Čvachtavé halušky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tanier dáme horúce halušky, pridáme omastok, zamiešame, posypeme pažítkou a podávame ...

Diskusia k receptu

dajanca
zaujímavý recept... halušky mám rada v každej podobe, raz som si pochutnala aj na haluškách s tvarohom a slivkovým lekvárom, bez slaninky samozrejme... :-D
rea1
urcite by sa to bajecne uplatnilo ako obed pri vykopavani zemiakov, pripadne pri celodennej kosbe, take mi to pripada syte. ale je to zaujimavy recept a velmi sa mi pozdava, odlozim na studeny zimny vecer. :-)
valeri
Halušky s vajcom som ako dieťa mala veľmi rada, ale toto sú je prevedenie "de luxe" :-))
mamatata2
Robievam halušky s vajíčkom, ale podľa tvojho postupu veru budú lepšie ako moje. Tak vyskúšam, vedel veru ten nádenník, čo je dobré.
anina43
nejako podobne toto jedlo varievala moja maminka, ďakujem za tento super -receptík, obyčajná praženica na haluškách nie je taká chutná ako vajíčka pripravené podla tvojho receptu-v sobotu bude pochúťka
sovka62
Vyzerá to náramne dobre, ale určite by ma to zabilo. Kombináciu vajec a slaniny nie som schopná stráviť a aj zemiakové halušky mi robia problémy. Ale úprimne závidím každému, kto si takú dobrotu môže dopriať.
tetrisss
Zboznujem vajcove halusky, ale takto s mliekom musia byt este lepsie.
bambulka51
tak robievam halušky-strapačky a ten omastok je super ,ukladám si receptík...
margaretka28
Jáááj to je dobrotka,u nás halušky idú na všetky spôsoby,okrem bryndzových, tie mám rada len ja, ale s týmto sa určite doma zavdačím,dakujem za recept.:-)
klaura
jéééj, ďakujem za pekné komenty .... :)
coldbery
My na východe to voláme trepanky no a stou praženičkou to musí byť výborne...ukladám a určite to vyskúšam....:))))
dobizu
U nás také halušky volajú "šlichtavé" :))) a ocko ich má veľmi rád. Ako dieťa som sa vždy divila, odkiaľ je ten názov, v žiadnom inom spojení som ho nepočula... ja si to však dávam do súvisu s tým, že sú také šťavnatejšie, čiže "čvachtavé" - vlastne by mali plávať v tej slaninke s mliekom :)
dobizu
U nás také halušky volajú "šlichtavé" :))) a ocko ich má veľmi rád. Ako dieťa som sa vždy divila, odkiaľ je ten názov, v žiadnom inom spojení som ho nepočula... ja si to však dávam do súvisu s tým, že sú také šťavnatejšie, čiže "čvachtavé" - vlastne by mali plávať v tej slaninke s mliekom :)
klaura
@dobizu ... ano, ty si to vystihla ... a šlichtavé či čvachtavé ... skoro jednoje to ... :)))))
piczur
vaječné halušky u nás fičia ale toto vyzerá byť ešte lepšie (som hladná) zajtra varím ďakujem posielam aj kamarátke nech si aj ona obohacuje svoju zbierku receptov
abdul
Jój haluške.. . Mama musela robiť veľkú dávku, lebo prihrievané na druhý deň boli lepšie ako čerstvé.
rajnica
Naša Maťa (15) hovorí, že tetu Klauru by v našej kuchyni privírtala.
rajnica
Také čosi nám robila starká, keď sme k nej chodili dáááávno prázdninovať. A hovorili sme - staráká navar tie také tvoje dobré halušky.
babinka
Toto plánujem vyskúšať - halušky z cukiet namiesto zemiakov, skúsim menej mlieka a uvidím, či to rodinka prijme, ale mne to určite bude chutiť .
anicka56
Mňam, teraz som objavila moje obľúbené jedlo z detstva od mojej maminky:-) Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia