Cuketový paprikáš fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. augusta 2012
Cuketový paprikáš (fotorecept)
Foto: evusik

Jednoduchý, rýchly, letný recept....

4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    cuketu ošúpeme, ak treba aj vydlabeme a nakrájame na kocky, alebo tvary tomu podobné. Osolíme a necháme 10-15 minút vypotiť. Potom ju opláchneme a na sitku necháme odkvapkať.

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme cibuľu, cesnak

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme cuketu a dusíme až cuketa zosklovatie

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posypeme lyžičkou hladkej múky a chvíľu povaríme

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme lyžicu sladkej červenej papriky, zamiešame a krátko povaríme

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme kyslú smotanu

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    necháme prejsť varom a odstavíme

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podávame s cestovinami... ale výborne je to aj s fašírkou alebo sekanou...

    Cuketový paprikáš (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ilusa
zaujimave s tou smotankou,moze to byt dobre
skusim
rajnica
Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia", teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok. Má byť zložením vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.
tatranka
To je nápad za milión.Z cukety som paprikáš ešte nerobila.
lusinkab
Krasny receptik pre mna sice bez kolienok kedze nemam na ne dobre skusenosti (to sa stane ked je clovek pazravy :-))) ) ale urcite vyskusam ako prilohu ku fasirke alebo zemiakova kasa a na to volske oko :-)
evusik
u nás sú v lete veľmi obľúbené jedlá s kyslou smotanou - polievky na kyslo, prívarky a pod., jeme ich len také vlažné-letné a tým aj osviežujúce, nám to tak chutí... preto nám chutil aj tento recept... len mne chutil ako hríbová omáčka a mužovi ako tekvicový prívarok :-) nevedeli sme sa dohodnúť :-))))
@rajnica vôbec som nepochopila čo svojim komentárom myslíš?!
1x ilusa
1947
robievam s karfiolom ale cuketa to môže byť tiež zaujímavé.
bozulka
Karfiol poznám aj ja,ale cukína bude tiež dobrá.
@evusik , práve som sa chcela opýtať @rajnice , čo tým básnik chcel povedať :-) Nemám nič proti zdravej strave,práve naopak...ale význam komentára v tomto prípade mi uniká.
lusinkab
@evusik a @bozulka tomu basnikovy netreba rozumiet :-) je to jeden z tych o ktorych tu minule zacala jedna diskusia :-) .......a on ma rad bezne recepty :-)))))))
neposed
moze to byt velmi chutne. Ja aj leco jedavam bez vajca, ci klobasy s kyslou smotanou a cestovinkou. A je to vyborna chut. A toto co najskor vyskusam.
evusik
@1947 @bozulka ja to zas nepoznám s karfiolom, tento recept doniesol od svojej sestry, mojej švagrinej, ktorá ho zas vyčítala v akomsi časopise... teraz zas pre zmenu vyskúšam s karfiolom...
@lusinkab aj som sa hneď ráno zasmiala... ale keď má @rajnica tak rád bežné recepty, čo má proti tomuto? veď bežnejší recept už ani nemôže byť :-)))) alebo som mala tanier obložiť ovocím, syrom, nejakou rybou a zakusovať to celozrnným pečivom.... to by mal @rajnica radosť akú vyváženú stravu konzumujem :-)))
@neposed lečo bez vajca mám rada aj ja, alebo ešte lepšie len cibuľa a paprika spolu dobre podusené a len tak s chlebom :-)))
zuzana48
Cuketu som pouzivala na privarky, placky, vyprazanu... Tento recept mi prisiel vhod, lebo nemam fantaziu, ako by sa dala este pouzit. Urcite vyskusam. Vdaka za recept

mirkamt
@evusik páči sa mi tvoj nápad a receptík, rada ho urobím, kedže mám cukety, ale mám pár dotazov:
1. treba cuketu aj podliať vodou alebo nie? (na obr. 6 vidno nejakú tekutinu, ale o vode sa nikde nepíše,
2. ani mlieko sa tam nepridáva? Poznám karfiolový paprikáš a tam ide okrem kyslej smotany aj mlieko rozmiešané s múkou. A tu nie? Niečo mi tam chýba, aby vznikla taká tá paprikášová omáčka.
evusik
@mirkamat vodu som nepridávala, cuketa pustila šťavu a ja som to nechcela moc riedke... ja som dávala len dve kyslé smotany, ale kľudne sprav tak ako si zvyknutá, tomu receptu to neublíži a dôležité je aby chutilo tebe a tvojim stravníkom :-)
lusinkab
@evusik ja som sa tiez teraz riadne rozchychotala z toho tvojho komentara :-)))) taka obloha by bola asi velmi zaujimava :-)
lucylee
@evusik aku funkciu tam plni ta muka? V surovinach nie je, v postupe ju spominas. Ma to byt na zahustenie?
@rajnica toto jedlo je absolutne letne a svieze. Ked pouzijes nizkotucnu 10% kyslu smotanu a nedas muku, je to idealne letne jedlo. A moze sa podavat aj s celozrnnymi cestovinami a mas vyvazene jedlo. A ked das celozrrnu muku alebo ovsene vlocky, bude to este zdravsie a vyvazenejsie. A ak aj das bielu muku, 1 PL nikoho nezabije. Komentuj k veci a nepredvadzaj sa tu svojimi "mudrymi" komentarmi.
evusik
@lucylee múka by to mala zahustiť, niekto dáva múku do smotany a tak zatrepe, ale múka by sa mala dobre prevariť aby jedlo nemalo múkovú chuť (klasické múkou zahustené polievky v závodnej jedálni ktoré som nemohla ani cítiť), preto ak už dám múku tak ju radšej takto opražím aby som potom nemusela dlho prevárať smotanu, ale ak nedáš múku nič sa nestane.... zaujali ma tie ovsené vločky, kto vie aké by to bolo, musím vyskúšať, ovsené vločky mám rada ako závarku do zeleninových polievok....
lucylee
Su vyborne a ked ich pomelies, dostanes ovsenu muku a krasne to zahusti. Ja som robila slany kolac z tekvice, co tu bol pridany a pomlela som ich na muku a pouzila namisto muky. Kolac bol fantasticky. Pri mojej strave nemozem sacharidy poobede a vecer a tak vymyslam, cim by som muku nahradila. Uz som na to prisla. Treba cuketu, tekvicu riadne vyzmykat a pouzit vajicka, tvaroh a tofu syr. Krasne to lepi :) Takze idem experimentovat aj s tvojimi slanymi kolacmi :)
evusik
@lucylee ja som si tiež zvykla dávať ovsené vločky do cesta na chleba, bagety aj slaný cuketový koláč keď robím tak tam pridám za hrsť vločiek, ale ich nemeliem, dávam ich len tak.... a čo sa týka múky, veď aj keď robím placky z cukety alebo zo zemiakov tiež tam dávam len za lyžicu múky a to skôr len tak zo zvyku a upečú sa pekne... tak pekne experimentuj a daj vedieť ako si dopadla :-)
rea1
@neposed , leco bez vajca mi pripomenulo stary vtip: keby som mal vajcia, spravil by som si hemendex. ale ked ja nemam ani sunku. :-)
ten hem... nech mi slovencina odpusti.
ja tiez jedavam pseudoleco, teda bez vajec, len cibula, paradajky, paprika, dokonca don niekedy pridam aj kocky cukiny. chuti mi to tak viac, ako s vajcom. klobasu nejem v nicom. nemam ju rada. ale dobra kombinacia je napr. aj leco s ryzou. ked das viac paradajok, aby bolo hodne tekutiny a prisypes do toho trochu ryze. kym sa vsetko udusi, ryza zmäkne a prebytocnu stavu vcucne do seba.
coldbery
Naozaj by ma to nenapadlo a môže to byť fajnotka...včera som vyprážala tekvicu a zajtra si asi urobím perkeltik ,lebo mi ostalo dosť tekvice..už sa mi slinky zbiehajú...:)))
kuchticka
@evusik , velmi vtipny napad na cuketovy obed. Rada spravim, ved tato zelenina je prave vo vrcholnej sezone .
evusik
@coldbery perkelt alebo paprikáš aj aj tak neviem aký je v tom rozdiel, myslím, že jeden je so smotanou a druhý bez????
@kuchticka u nás tiež tak, už som aj čalamádu robila, aj všetko možné aj nemožné uvarila, no a ďeťom samozrejme dávam - tiež už nechcú.... no ale kedy sa máme najesť cukety a inej zeleniny keď nie cez sezónu? v zime budeme zase kupovať všelijaké rýchlené a dovozové a to nie je ono :-)
mirkamt
@evusik vdaka za odpoved, skúsim tentoraz podľa teba a budem čakať, či aj moja cuketa pustí šťavu ;-)
mirkamt
@evusik Cuketový paprikáš sa vydaril, všetok sa zjedol v sobotu, neostalo ani trošičku. Chutný bol, vďaka ;-)
matata1
takto upravenú cuketu, tekvicu alebo patizón mám veľmi rada, ale robím so sladkou smotanou a pridávam aj trocha paradajky a je to mňam. Vyskúšam aj s kyslou smotanou.
eviana
@evusik , ale aký podarený cukináš (cukinový+paprikáš) si zrobila :) Jooj... veru v lete taký fajne vychladený aj ja mám rada, ale leto neleto, toto by som si dala bárskedy :) mňam :) Skúsim aj na Tvoj spôsob, vyzerá fakt prudko žravo :)
evusik
@eviana že cukináš :-) tuším zmením názov... dobre si to vymyslela... a máš pravdu, my sme to v lete jedávali studené... no ale u nás bude zas až za rok .-)
leonie
Zdravím, mohla by sa kyslá smotana nahradiť napr. jemný tvarohom? Viete, konzistenciou ako smotana :) Ďakujem.
evusik
@Leonie (27.10.2017 13:05)

asi som celkom nepochopila prečo chceš dať tvaroh do paprikáša, do receptov na kyselo sa pridáva smotana a máš na výber - kyslú, šľahačkovú alebo smotanu na varenie, vážne netuším čo by z toho vzniklo keby si tam dala tvaroh? ale skús - máš len dve možnosti buď to bude dobré, alebo to vyhodíš :-)
tiginko
@Evusik (27.10.2017 17:16)

ak môžem do toho vstúpiť @evusik : od @zuzanka1367 som sa naučila zahusťovať krémovým syrom Philadelphia, skvelá voľba, hlavne ak človek nechce alebo nemôže použiť múku. Ale tvaroh podľa mňa nebude najšťastnejšie riešenie, podľa mňa nech je akokoľvek jemný, mohol by mierne zhrudkovatieť, resp. oddelí sa tekutina od pevnej zložky. Toť moja úvaha len...
evusik
@Tiginko (27.10.2017 17:52)

viac hláv, viac rozumu :) ja by som do toho tiež nešla, teda nikdy by ma to ani nenapadlo používať tvaroh do kyslej omáčky... Philadelphia je asi dobrá voľba, je taká slanšia, možno niekedy vyskúšam, díky za tip :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia