Mamine vodové rožky fotorecept

marianne - fotkamarianne, 2. októbra 2012
Mamine vodové rožky (fotorecept)
Foto: marianne

Mama ich pečie minimálne 50 rokov,ak nie viac.Starý recept,kde je z mála peňazí ,veľa muziky,ako by povedala.Určite ich poznáte.Ja mám najradšej čisto orechové,ale míňam Zobraziť celý popisMama ich pečie minimálne 50 rokov,ak nie viac.Starý recept,kde je z mála peňazí ,veľa muziky,ako by povedala.Určite ich poznáte.Ja mám najradšej čisto orechové,ale míňam jablká:-).Plním ich makovou,kokosovou,tvarohovou,lekvárovou plnkou.U nás nechýbaju ani na vianočnom stole,je to tradícia.Ak sa ponáhľate,len vypracujte cesto a člup s ním do vody,ono si tam už poradi,bez obáv. Ak Vám ostanú, kľudne sa môžu i zmraziť,po rozmrazení sú ako čerstvé.

51 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 ks
42 g
0,5-1 dl
2-3 hrste
250 g
2 ks
Jablková plnka:
aspoň 1 kg
2-3 hrste




Postup

  1. 1

    Do múky s práškom do pečiva rozdrobíme droždie,posypeme cukrom a zalejeme troškou vlažného mlieka(zhruba do 1dl) podla toho, ako berie múka) a počkáme si na kvások.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme celé vajíčka,povolené maslo,citronovú kôru a vypracujeme cesto,ktoré necháme podkysnúť.Kysnutie nie je podmienkou.Môžete len vypracovať cesto a dať do vody.Mala som čas,tak nech si kysne okolo 1/2 hodinky. .Ak sa Vám kocka kvasníc zdá veľa,kľudne dajte polovicu.Vykysne aj tak pekne.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec alebo misku naplníme vlažnou vodou. Cesto ešte v rukách premiešame a čľupneme ho do misky s vlažnou vodou a necháme ho tam, kým nevypláva na povrch.Je to individuálne,niekedy vypláva ihned,niekedy trošku neskôr,ale vypláva vždy:-) Toto vyplávalo do pol hodinky,ani nie.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa cesto kúpe,spravime si jablkovo-orechovú plnku.Vy si možete spraviť ľubovoľnu,aká Vám chutí.Očistíme a podtrúhame jablčka,pridáme posekané vlašáky,škoricu a vanilku,alebo škoricový cukor. Cesto vyberieme z vody na riadne pomúčenú pracovnú dosku,poprášime múkou a ešte doplním,DOLEZITE,ak cesto zredne,čo aj zredne,však bolo vo vode:-) dosypeme trochu múky,toľko-koľko cesto príjme,ale nie veľa a vypracujeme,aby sa s ním lepšie pracovalo.Ešte ho premiešame.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelíme cesto na trojo,(po 500g),vyváľkame každú tretinu,nakrájame radielkom štvorce a plníme plnkou a zakrúcame rožteky.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kladieme na vymastený plech a dame piecť.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Napečené.

    Mamine vodové rožky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

afataga
jej krasne su, akesi cistotne cesto, ked sa rado kupe :-) to som este nepocula, ma to nejaky vyznam?
marianne
a viem ja?:-))) faktom je,ze to cesto je nadychane ako papucka a dlho vydrzi makucke...som sa nad tym nezamyslala pravdupovediac,ako som podedila tak robim,ale nabuduce sa kupat nepojde a uvidim,ci bude nejaky rozdiel....
afataga
podla mna vlacne je preto, lebo je tam pomerne vela masla
vievak
Pekne si to opísala i vyfotila.Ja robievam podobne-voláme to Vyskoč z vody,len cesto dávam do studenej vody na noc.Tá nezameniteľná vláčnosť cesta je asi v tom dlhšom kysnutí cesta pri rovnakej teplote.
heliana
to je asi cesto "vyskoč z vody" v starých kuchárskych knihách sa spomína. rožteky vyzerajú veľmi, veľmi chutne, ukladám si ich...
anina43
s týmto cestom pracovala aj moja maminka, robila nielen rožteky, ale aj keksiky alebo slané tyčinky, ak piekla slané, dávala do cesta len štipku cukru a pridala soľ. je tomu už veľa rokov, ale dobre s pamätám, že pečivo bolo chutné a krehké. do tvojho receptu by som pridala trochu soli ako do každého, v ktorom je droždie. aj nás sa rožteky pekávali na Vianoce a každý za nimi naťahoval ruku. dik za pripomenutie a krásnu spomienku ...a ešte dodám, že to kúpanie treba, keď cesto vypláva, môže sa z neho robiť, zrejme to má nejaký význam.
frezia68
Nikdy som to nerobila,ale tiež by som chcela poznať rozdiel medzi bežným kysnutím a vo vode?Pekné rožteky :-) jablkové aktuálne.
lusinkab
hmmmm ake prekvapenie :-) o cistotnom ceste co sa rado kupe som este nepocula a vidim to prvy krat takze si ho pekne ulozim a budem musiet vyskusat :-) mas ich nadherne len sa do nich zahriznut :-) krasny popis,krasne fotky no co dodat len dokupit niektore suroviny a moze sa piect :-) este tak malicka otazocka:kolko gramov ma PDP co si pouzila? dakujem :-)
mili2936
Zaujímavé, tiež som ešte o ceste "vyskoč z vody" nepočula, ale ako sa hovorí: človek sa učí celý život a aj tak hlúpy zomrie... Otázočka: cesto sa čľupne do vody vykysnuté, alebo len premiešané a vo vode vykysne a vyskočí? Asi blbá otázka, nesmejte sa :-)
mama3chlapov
júj ale by som si dala, mám akúsi žravú, toto by mi padlo vhod.... Ukladám, možno skúsim, vyzerá to zaujímavo a pre mňa novinka. Máš u mňa za rožteky jednotku s hviezdičkou!
marianne
jeeej,dakujem vam vsetkym,som rada,ze sa vam pozdavaju,ja ich robievam asi 2-3x do roka a vzdy polovicu dam do mraziaku a potom len vytahujeme:-) @lusinkab vacsinou maju tie vrecka 12-13 g nie viac.Viem,ze ti to je treba, aj v Uk Baking Powder bol v krabickach po 170g.:-)u vas to bude asi podobne..
marianne
@mili2936 cesto das vykysnut ako je na obrazku c.2,potom ho len sikovno rucne premiesis, a take premiesene clupnes do teplej vody,nic viac a tam som ho nechala asi ani nie pol hodinky,vyskoci z vody,zlejes vodu,poprasis mukou,nech sa ti s nim lepsie pracuje,aby sa tak nelepilo a uz vyvalkas a plnis... ak este nieco nebude jasne ,kludne sa pytaj...
lusinkab
dakujem @marianne presne ako hovoris ja mam taku mallu krabicku a vacsinou davam od oka ale pri niektorych receptoch radsej skontrolujem a potom si to odvazim :-) dakujem uz sa na nich tesim :-)
mariaklara
Tie sú krásne, tiež som o tomto postupe nepočula, ale ako sa hovorí, že všetko treba skúsiť, tak skúsim. Pekný postup, fotky a samozrejme aj rožky. ( Ako som čítala úvod a suroviny, zamyslela som sa, veď tam vôbec nieje voda, prečo teda vodové, no a ďalej som sa to dozvedela.) :-)))))) Ďakujem za receptík.
marijanka712
Krásne sa ti vydarili aj ja ich poznám už vela rokov prvý krát som sa stretla s nimi na mojej svadbe a to je veru už 44 rokov dozadu a velmi som bola prekvapená ako cesto vyskočí z vidy , ale tam ho tiež ponárali do studenej vody na 12 hod , . bohužial recept som si neopísala a preto si rada tvoj odložím a skúsim podla teba a velmi sa mi páči aj tá jablková plnka aj u nás tých jablk je neurekom a všetko treba spotrebovať si šikulka...
ancicka
Bože,tak tento recept mám tiež od mamy a ona ho mala od svojej.My ho tiež voláme "vyskoč z vody".Je to starodávny recept a tie sú výborné.Mám starú kuchárskú knižku,ešte z e.1949 a tam je tiež pod týmto názvom.
Naše staré mamy ho dávali do vody preto,lebo nemali chladničky.No možno dnes stačí ho dať na noc do chladničky a to bude to isté.
medulienka122
áno, poznám tento "vyskoč z vody", pripomenulo mi to detstvo, keď sme to doma robievali, ale myslím, že to bolo len s lekvárom, tento vyskúšam podľa teba
medovnicek
tak tieto určite vyskúšam, najskôr si čítam recept a vravím si, že prečo ten názov, že vodové a potom pri čítaní postupu som pochopila, že prečo, ja som už robila tzv. topený závin, ten mi kysol dokonca v studenej vode a bol veľmi lahodný, takže viem, že to takto funguje veľmi dobre, vďaka za recept, milujem recepty, ktoré sú rokmi overené našimi mamkami, babičkami
repkica
Ďakujem, tieto rožteky robievala moja "starká" t.j. stará mama, recept sa stratil v čase, veľmi sa teším :-)
anina6
tak taký recept na kysnuté rožteky som ešte nerobila, určite ho vyprobujem, len sa ešte chcem spýtať, môžu sa pred pečením potierať žltkom aby boli pekné lesklé?
valeri
Sú lákavé "na zahryznutie". O takomto ceste som už počula - prvýkrát asi pred 15 rokmi, ako o utopenom a čitala som aj viacero receptov s takýmto cestom, ale ušte som ho neskúšala. Ale tieto rožky ma dostali a dodali mii odvahu vyskúšať :-))
cistinka
Tiež ich robievam, ale skúšala som zatiaľ len s lekvárom. Narobila si mi chute na tie orechové :-)
tefalka
..toto poznám, tiež to robievala mamina volali sme to že VYSKOČ Z VODY boli výborné...
marianne
Dakujem Vam vsetkym za mile komentariky,velmi sa tesim,ze sa vam pacia:-)@anina6 potriet zltkom ich mozes urcite,len neviem,ci sa bude potom dobre na ne chytat praskovy cukor,ked ich budes obalovat.Alebo nemusis,iba potri zltkom,upec a hotovo.Bez obalovania v cukre.
jendousek
Krásný recept, už mám v KK a příležitostně určitě vyzkouším! ;-)
helca103
mám to už roky vytlačené pod názvom ,,vyskoč z vody" ale nikdy som sa ho neodvážila robiť. Podľa tvojho receptu veru naberiem odvahu a vyskúšam.
irenaw
počula som, ale nerobila, vyskúšam, vyzerá to výborne
1ariana
Teda ženy, dnes sa tu predvádzate jedna pred druhou. Niekedy neuložím ani jeden recept a dnes tuší každý, čo je tu uverejnený. Krásne rožteky, určite vyskúšam. Veľmi ma zaujal tento recept. Ďakujem.
kata50
Konečne to vidím ako to treba urobiť. Krásne si to nafotila aj napiekla.
Ja si myslím že v tomto recepte bude cesto preto
-vláčne a jemné...kysne vo vlhkom prostredí
-kvalitne vykysnuté...kysne pri rovnakej teplote
- vyskočí z vody, lebo plyny spôsobené kysnutím cesto kvalitne prevzdušnili, nadýchali a cesto nadľahčili ( ako by povedal p. Archimedes pórovitá hmota ako napr. polystyrén, drevo a pod. pláva na povrchu vody )
No naše staré mamy boli veľmi múdre, keď využili základné prírodné zákony vo svoj prospech :-))
jerica
teším sa tvojmu receptu , krásny a zrozumyteľný fotopostup:-)veľmi rada pracujem s kysnutým cestom:-)určite skúsim!
bozulka
Cesto sa dá využiť na slano ako je tu,alebo sladko s rôznymi plnkami ako robí @marianne , a vždy je vynikajúce a rychlo urobené.Kysnutie netrlo nikdy viac ako pol hodiny.
marianne
Dakujem vsetkym za komentariky,tiez sa tesim,ze sa vam paci rcp s fotopostupom.Robila som to tak, aby sa toho nikto neobaval, vyskusal,polopate,nic zlozite:-)@bozulka su si podobne,mas menej cukru a viac tuku a polohrubu muku namiesto hladkej,na slano som ich nikdy nerobila,ale urcite tvoj recept vyskusam na slano,ja na slano este radsej...dakujem je to naozaj vykopavkovy recept,moji bratia maju okolo 55-60 rokov a pamataju si ich z detstva,tiez ich maju radi.
astheart
Tak nějak matně si vzpomínám, že jsem o těstu kynutém pod vodou někde četla. Budu to muset najít, :))))). Mám totiž plnou skříňku kuchařských knížek, některé po mamince. Mám to více méně jako sbírku, mnohem radši hledám a zkouším z Internetu. Recept mě zaujal, vyzkouším. Díky.
daniela1
Aj moja mama robievala koláčiky z cesta "vyskoč z vody". A očakávanie, kedˇsme nakúkali kedy vyskočí bolo zaujmavé. Boli to pre nás vianočné koláčiky, voňali po vanilke. Orechové, makové a lekvárové. Hm, detstvo, mama.....
daniela1
hej, a ten lekvár bol slivkový.... boli najlepšie na svete .....
marianne
@dasa2010 nevykaj mi:-) robim ju uplne rovnako ako orechovu a makovu plnku.Priblizne 250g kokosu sparim asi 1dl horuceho mlieka,pridam asi 5 g cukru praskoveho+2 CL vanilkoveho cukru. A mozes pridat kvapocku rumu alebo rumovej prichute pre vonu,ak mas male deticky ,tak vynechaj..Kokos je sam o sebe vyraznej chuti,ja ho uprednostnujem takto jednoducho pripraveny.Velmi mam rada kokos v kombinacii s cokoladou,tak ked rozteky uz rolujem pribalim tam aj pol malej kocky horkej kvalitnej cokolady,ale to naozaj vynimocne.Skus,mne to chuti.:-) ale doma maju radsej,len ciste kokosove.
1x deria
aroooo
o tomto ceste som počula, krásny recept, ukladám a vyskúšam, ak z nich ostalo, nemohla by si pridať ešte záber v reze /prelomený rožok/? Píšete, že cesto je vláčne, teda asi nie chrumkavé/čo mám rada/, ale skôr asi nadýchané kysnuté...?
marianne
@aroooo vytiahnem vecer z mraziaku,rano prelomim a odfotim.Mam poslednych 10 ks,cosi som rozdala,cosi sa pojedlo,cosi navsteve ku kavicke:-)...sprav z polovicnej davky na plech,to urcite spapate a uvidis,ci sa ti bude pacit alebo nie,tiez pekavam z polovicnej davky,ale teraz som potrebovala viac...mne sice mama dala recept v tychto mierach,ale jej rohlicky su chutovo ine a lepsie:-( lebo ona nikdy nic nevazi ani vahu riadnu nema ani nechce,len taku 100 rocnu a sype a meria od oka...
ola111
Nádhera,musia byť výborné,ja som ich ešte ani nerobila,ani o nich nepočula a keď máš odskúšané aj zamrazenie,urobím orechové...
Tie tvoje ovsenné placky mám skoro stále v zásobe v mrazničke,len
zamrazujem,vždy sú poruke :)))
marianne
@ola111 dakujem a skus robit zasmazku alebo zatrepku z ovsenej muky,rucim Ti, ze inu robit nebudes,perfektne husti s polovicnym mnozstvom muky a je jemnucka
kutala
Stará mama ich robila.Volala ich Hastrmani.
nika72
hm..... keby boli na tanieri hotové....určite vyskúšam vyzerajú úžasne...;)
garanco
Ako tak čítam zaradom, cesto "vyskoč z vody" poznali mnohé naše mamy, aj moja. Pamätám si ešte ako dieťa na to čudo, keď vložila cesto do vody a ono potom vyskočilo. Recept mám v maminej písanke, ale ja som ho ešte nerobila - teraz si ma inšpirovala: jablká mám na zajtra prichystané, budem piecť tieto rožky...
dasa2010
@marianne si zlata, ďakujem za postup na kokosovú plnku :) dnes som ich robila jablkové a orechové...mali veľký úspech u veľkých,ale aj u mojej 2,5ročnej dcérky, takže čoskoro ich budem robiť znova...:)
babav
@marianne ,mas ich krasne a perfektne prezentovany recept.
Ukladam si ho a prilezitostne urcite vyskusam ...;-)
rozmarynka
Nejsem šikovná,těsto se mi rozředilo ve vodě , jak na lívance...nevím kde jsem udělala chybu .Část těsta zůstalo pohromadě, ve vodě bylo 20 minut....Nakonec z toho byly dobré jablkové štrůdle...
marianne
ups @rozmarynka ,ale to neznamena ,ze si nesikovna:-) ono ta voda sa trosku zakali do biela,a aj cesto trosku musi zrednut zakonite,ked je vo vode,ale cesto by malo drzat pohromade,to je dolezite.To ,ze rozriedne,to nie nic hrozne,tak ho treba vybrat dosypat viac muky,kolko prijme a znovu prepracovat.. .a vyplavalo?
marianne
@rozmarinka ja som to dopisala aj do postupu,je to moja chyba,prepac.Mna to nenapadlo napisat,brala som to automaticky,ze ked sa cesto z vody vytiahne,je trosku redsie,a treba ho dopracovat mukou,podla toho,kolko jej potrebuje.Hlavna vec,ze sa nic nevyhodilo a mali ste dobre strudle:-)
vierik
Ja som ich tiež včera robila prvý krát, a takto sa mi podarili


vierik
Vložila som zmenšené foto,skúsim väčšie :-)


vierik
@mariane áno chutili a véľmi,ešte sú3 kúsky :-)s cestom sa mi robilo veľmi dobre,budem robiť častejšie....,ďakujem za dobrý receptík...♥
marianne
su ukazkove:-) ak sa dodrzi miera a postup,je to desatrociami prevereny recept..chce to len trosku praxe,ja som to prve cesto,ked som sa ich ucila robit pred 20 rokmi vyhodila,cele som to rozprplala....moja mama ma najradsej len dve miery: od oka a za hrst...:-)))
viera
včera som ich robila a za hodinu bolo po nich ,slivkove ,nutelove mnam.Dakujem za recept
anina6
toľko krásnych receptov, že jeden nevie, čo prv piecť. určite ich musím vyskúšať, a ešte ked sa dajú aj zamraziť, tak to nemá chybu.
cica2
krásny recept a aj výsledok :-)@vierik aj tebe sa krásne vydarili :-)
marianne
tesi ma to o to viac @babkabozenka ,lebo aj moja mama,od ktorej su tieto rohlicky sa tak vola,ked bola dcera mala hovorievala jej babka Bozenka:-) mam radost
babkabozenka
v našej rodine je veľa babičiek tak ich volame aj menom ja mam 54r. a ešte mam svoju babičku 98r. moje vnučky ma volaju babka Boženka,alebo len tak Boženka bez babky.tešim sa na Tvoje receptiky°;)
sora2
Tieto rožky robievam aj ja, a čuduj sa svete, robila ich aj moja mama, volame ich vyskok z vody, ja som recept našla aj kuchrskej knihe "recepty starej mamy" z roku 1984, takže asi ich netreba nejako zvlašť vychvalovat, chvalia sa same, sú fakt dobré,
sora2
este by som chcela dodat, že ani ja neviem aký význam má kysnutie cesta pod vodou, ale kedže je to starý recept, naše staré matere asi vedeli prečo, preto sa tým ani nezaoberam
mikycko
Ahojte ženičky?Preto sa dava do teplej vody aby skorej vykyslo.Niekedy nemali ženičky tolko času tak si to takto urichlili v teplej vode.Tak mi to hovorila moja babka.Je to užasne cesto,a užasny kolačik da sa naplnit ozaj všeličim.
machalica
ahoj.nevedela som čo mám upiecť v nedeľu,tak už mám receptík.Poznám ich a sú výborné,ale tiež som nevedela o kysnutí vo vode.Dík,ukladám.
edward456
moja babka ich robila este ked som bol maly a najlepsie boli makovoorechove. mam 59
hates
skusila som su vyborne odporučila som aj kamarátkam aj v práci mali uspech ukladám si a dakujem za recept
hannah22
s radostou som si pripomenula tento starý recept na "vyskoč z vody " a plánujem ich urobit cez víkend, dobre sa čítajú komentáriky na tento recept, vdaka za pripomenutie už zabudnuteho, zas sa začne robit aj medzi mladšími, teším sa..... :))
isar
Vyskoč z vody mám recept po prababke, ešte spred vojny. Dávam ho kamarátkam, ak nevedia čo by dobré upiekli z málo námahy. Rožky s rôznou náplňou, aj bez náplne, aj keksy, aj záviny, Nedávan do cesta Prášok do pečiva. Mne bez prášku príde zdravšie a navyše som na neho alergická. Vyskočí aj tak a je veľmi krehké tiež.
marianne
@hannah22 dakujem:-) @isar cesto je naozaj variabilne,ten prasok do peciva,skusim aj ja vynechat...ja som ho pisala,ked mi ho mama diktovala z hlavy,ona nikdy nic nezapisuje a ten prasok mi hovorila,ale skusim bez neho, ci bude nejaky rozdiel....dakujem
spetkasoli
@marianne , díky za tento skvelý recept, veľmi si ma potešila a pripomenula detstvo, lebo ich piekavala moja maminka a rožteky sme milovali. Piekavala ich aj s makom a boli výborné. Bohužial som si recept neopísala a maminka už niet. Takže tvoj recept mi prišiel vhod, ukladám a zajtra pečiem:)) a drž mi palce, dúfam, že sa mi podaria tak pekne ako tie tvoje.
majka53
Precitala som si vsetky komentare a som odhodlana aj ja tento recept si ulozit a vyskusat.Dakujem a nech sa ti dari dalej v dobrych a chutnych receptoch :-)
3sandra3
takéto rožky som zatiaľ nerobila, máš ich krásne,,, vyskúšam aj ja
hanka56
ukládám recept a já dělám závin
400g hladké mouky, 2 žloutky, 1 Hera, špetka soli, 200 - 250ml mléka
Vypracujeme těsto a dáme na 20 min. do studené vody. Potom pokračujeme jako když děláte závin
etulik
Zaujímavé ešte som o tom nepočula. Určite vyskúšam, takže ukladam :-)
iva2111
:-) i v naší rodinné kuchařce je uloženo - dělávala ho už moje prababička, která se narodila někdy před r.1900 a říkáme mu vodové těsto ;)
Jen - oproti receptu - je kynuto ve vodě studené. Vykynuté vyválíme, nakrájíme menší tvary (jako sušenky), upečeme, pak potřeme vodou s rumem a obalíme v moučkovém cukru. Jsou to takové sladké peřinky.
marianne
Dakujem vam,@iva2111 tu vodu s rumom urcite vyskusam aj ja...ja milujem orechove,vtedy ide linia bokom,neda sa odolat:-).....
mery13
Huraaaaa...mala som tento recept tiež ešte od babičky ale pred rokmi pri sťahovaní sa mi nejak zapotrošil :-( Juuj ale si ma potešila. Nebolo receptu nejak ma to nenapadlo ani zháňať ho a zabudla som na nich. Ďakujeeeem. Dala som Ti nie jednu ale 5hviezdičiek :-)
intuicia
vyskusala som, celej rodine chutili, su fakt super- krehucke, vonave, stavnate, mňamka :)
jozka2
robila som to a volalo sa to ,,vyskoc z vody,ale v recepte bolo dat ho do utierky a tak do vody,pravdepodobne do utierky aby sa lepsie vyberalo z vody,ono to aj z tou utierkou krasne podskocilo,davala som hodo studenej vodu a do chladu,pamatam sa,ze som ho drzala v garazi lebo chladnicka bola plna,robola som ho pred vianocami a tiez som na neho zabudla/uz nepeciem tolko-niet komu/.
jozka2
Musim vyskusat ta tvoja verzia s tou teplou vodou sa mi paci,moje v chlade kyslo /kym podskocilo/asi za 3 hod.nakoniec aj v recepte to mam tak uvedene.
darinka
ďakujem veľmi pekne za recept moja babička ho robievala a bohužiaľ mi nestihla dať recept milovala som jej rožteky boli také....... mňam cesto kysnuté vo vode som nevedela nájsť a známy o tom nepočuli ďakujem ďakujem
1x uvex
afataga
jej krasne su, akesi cistotne cesto, ked sa rado kupe :-) to som este nepocula, ma to nejaky vyznam?
marianne
a viem ja?:-))) faktom je,ze to cesto je nadychane ako papucka a dlho vydrzi makucke...som sa nad tym nezamyslala pravdupovediac,ako som podedila tak robim,ale nabuduce sa kupat nepojde a uvidim,ci bude nejaky rozdiel....
afataga
podla mna vlacne je preto, lebo je tam pomerne vela masla
vievak
Pekne si to opísala i vyfotila.Ja robievam podobne-voláme to Vyskoč z vody,len cesto dávam do studenej vody na noc.Tá nezameniteľná vláčnosť cesta je asi v tom dlhšom kysnutí cesta pri rovnakej teplote.
heliana
to je asi cesto "vyskoč z vody" v starých kuchárskych knihách sa spomína. rožteky vyzerajú veľmi, veľmi chutne, ukladám si ich...
anina43
s týmto cestom pracovala aj moja maminka, robila nielen rožteky, ale aj keksiky alebo slané tyčinky, ak piekla slané, dávala do cesta len štipku cukru a pridala soľ. je tomu už veľa rokov, ale dobre s pamätám, že pečivo bolo chutné a krehké. do tvojho receptu by som pridala trochu soli ako do každého, v ktorom je droždie. aj nás sa rožteky pekávali na Vianoce a každý za nimi naťahoval ruku. dik za pripomenutie a krásnu spomienku ...a ešte dodám, že to kúpanie treba, keď cesto vypláva, môže sa z neho robiť, zrejme to má nejaký význam.
frezia68
Nikdy som to nerobila,ale tiež by som chcela poznať rozdiel medzi bežným kysnutím a vo vode?Pekné rožteky :-) jablkové aktuálne.
lusinkab
hmmmm ake prekvapenie :-) o cistotnom ceste co sa rado kupe som este nepocula a vidim to prvy krat takze si ho pekne ulozim a budem musiet vyskusat :-) mas ich nadherne len sa do nich zahriznut :-) krasny popis,krasne fotky no co dodat len dokupit niektore suroviny a moze sa piect :-) este tak malicka otazocka:kolko gramov ma PDP co si pouzila? dakujem :-)
mili2936
Zaujímavé, tiež som ešte o ceste "vyskoč z vody" nepočula, ale ako sa hovorí: človek sa učí celý život a aj tak hlúpy zomrie... Otázočka: cesto sa čľupne do vody vykysnuté, alebo len premiešané a vo vode vykysne a vyskočí? Asi blbá otázka, nesmejte sa :-)
mama3chlapov
júj ale by som si dala, mám akúsi žravú, toto by mi padlo vhod.... Ukladám, možno skúsim, vyzerá to zaujímavo a pre mňa novinka. Máš u mňa za rožteky jednotku s hviezdičkou!
marianne
jeeej,dakujem vam vsetkym,som rada,ze sa vam pozdavaju,ja ich robievam asi 2-3x do roka a vzdy polovicu dam do mraziaku a potom len vytahujeme:-) @lusinkab vacsinou maju tie vrecka 12-13 g nie viac.Viem,ze ti to je treba, aj v Uk Baking Powder bol v krabickach po 170g.:-)u vas to bude asi podobne..
marianne
@mili2936 cesto das vykysnut ako je na obrazku c.2,potom ho len sikovno rucne premiesis, a take premiesene clupnes do teplej vody,nic viac a tam som ho nechala asi ani nie pol hodinky,vyskoci z vody,zlejes vodu,poprasis mukou,nech sa ti s nim lepsie pracuje,aby sa tak nelepilo a uz vyvalkas a plnis... ak este nieco nebude jasne ,kludne sa pytaj...
lusinkab
dakujem @marianne presne ako hovoris ja mam taku mallu krabicku a vacsinou davam od oka ale pri niektorych receptoch radsej skontrolujem a potom si to odvazim :-) dakujem uz sa na nich tesim :-)
mariaklara
Tie sú krásne, tiež som o tomto postupe nepočula, ale ako sa hovorí, že všetko treba skúsiť, tak skúsim. Pekný postup, fotky a samozrejme aj rožky. ( Ako som čítala úvod a suroviny, zamyslela som sa, veď tam vôbec nieje voda, prečo teda vodové, no a ďalej som sa to dozvedela.) :-)))))) Ďakujem za receptík.
marijanka712
Krásne sa ti vydarili aj ja ich poznám už vela rokov prvý krát som sa stretla s nimi na mojej svadbe a to je veru už 44 rokov dozadu a velmi som bola prekvapená ako cesto vyskočí z vidy , ale tam ho tiež ponárali do studenej vody na 12 hod , . bohužial recept som si neopísala a preto si rada tvoj odložím a skúsim podla teba a velmi sa mi páči aj tá jablková plnka aj u nás tých jablk je neurekom a všetko treba spotrebovať si šikulka...
ancicka
Bože,tak tento recept mám tiež od mamy a ona ho mala od svojej.My ho tiež voláme "vyskoč z vody".Je to starodávny recept a tie sú výborné.Mám starú kuchárskú knižku,ešte z e.1949 a tam je tiež pod týmto názvom.
Naše staré mamy ho dávali do vody preto,lebo nemali chladničky.No možno dnes stačí ho dať na noc do chladničky a to bude to isté.
medulienka122
áno, poznám tento "vyskoč z vody", pripomenulo mi to detstvo, keď sme to doma robievali, ale myslím, že to bolo len s lekvárom, tento vyskúšam podľa teba
medovnicek
tak tieto určite vyskúšam, najskôr si čítam recept a vravím si, že prečo ten názov, že vodové a potom pri čítaní postupu som pochopila, že prečo, ja som už robila tzv. topený závin, ten mi kysol dokonca v studenej vode a bol veľmi lahodný, takže viem, že to takto funguje veľmi dobre, vďaka za recept, milujem recepty, ktoré sú rokmi overené našimi mamkami, babičkami
repkica
Ďakujem, tieto rožteky robievala moja "starká" t.j. stará mama, recept sa stratil v čase, veľmi sa teším :-)
anina6
tak taký recept na kysnuté rožteky som ešte nerobila, určite ho vyprobujem, len sa ešte chcem spýtať, môžu sa pred pečením potierať žltkom aby boli pekné lesklé?
valeri
Sú lákavé "na zahryznutie". O takomto ceste som už počula - prvýkrát asi pred 15 rokmi, ako o utopenom a čitala som aj viacero receptov s takýmto cestom, ale ušte som ho neskúšala. Ale tieto rožky ma dostali a dodali mii odvahu vyskúšať :-))
cistinka
Tiež ich robievam, ale skúšala som zatiaľ len s lekvárom. Narobila si mi chute na tie orechové :-)
tefalka
..toto poznám, tiež to robievala mamina volali sme to že VYSKOČ Z VODY boli výborné...
marianne
Dakujem Vam vsetkym za mile komentariky,velmi sa tesim,ze sa vam pacia:-)@anina6 potriet zltkom ich mozes urcite,len neviem,ci sa bude potom dobre na ne chytat praskovy cukor,ked ich budes obalovat.Alebo nemusis,iba potri zltkom,upec a hotovo.Bez obalovania v cukre.
jendousek
Krásný recept, už mám v KK a příležitostně určitě vyzkouším! ;-)
helca103
mám to už roky vytlačené pod názvom ,,vyskoč z vody" ale nikdy som sa ho neodvážila robiť. Podľa tvojho receptu veru naberiem odvahu a vyskúšam.
irenaw
počula som, ale nerobila, vyskúšam, vyzerá to výborne
1ariana
Teda ženy, dnes sa tu predvádzate jedna pred druhou. Niekedy neuložím ani jeden recept a dnes tuší každý, čo je tu uverejnený. Krásne rožteky, určite vyskúšam. Veľmi ma zaujal tento recept. Ďakujem.
kata50
Konečne to vidím ako to treba urobiť. Krásne si to nafotila aj napiekla.
Ja si myslím že v tomto recepte bude cesto preto
-vláčne a jemné...kysne vo vlhkom prostredí
-kvalitne vykysnuté...kysne pri rovnakej teplote
- vyskočí z vody, lebo plyny spôsobené kysnutím cesto kvalitne prevzdušnili, nadýchali a cesto nadľahčili ( ako by povedal p. Archimedes pórovitá hmota ako napr. polystyrén, drevo a pod. pláva na povrchu vody )
No naše staré mamy boli veľmi múdre, keď využili základné prírodné zákony vo svoj prospech :-))
jerica
teším sa tvojmu receptu , krásny a zrozumyteľný fotopostup:-)veľmi rada pracujem s kysnutým cestom:-)určite skúsim!
bozulka
Cesto sa dá využiť na slano ako je tu,alebo sladko s rôznymi plnkami ako robí @marianne , a vždy je vynikajúce a rychlo urobené.Kysnutie netrlo nikdy viac ako pol hodiny.
marianne
Dakujem vsetkym za komentariky,tiez sa tesim,ze sa vam paci rcp s fotopostupom.Robila som to tak, aby sa toho nikto neobaval, vyskusal,polopate,nic zlozite:-)@bozulka su si podobne,mas menej cukru a viac tuku a polohrubu muku namiesto hladkej,na slano som ich nikdy nerobila,ale urcite tvoj recept vyskusam na slano,ja na slano este radsej...dakujem je to naozaj vykopavkovy recept,moji bratia maju okolo 55-60 rokov a pamataju si ich z detstva,tiez ich maju radi.
astheart
Tak nějak matně si vzpomínám, že jsem o těstu kynutém pod vodou někde četla. Budu to muset najít, :))))). Mám totiž plnou skříňku kuchařských knížek, některé po mamince. Mám to více méně jako sbírku, mnohem radši hledám a zkouším z Internetu. Recept mě zaujal, vyzkouším. Díky.
daniela1
Aj moja mama robievala koláčiky z cesta "vyskoč z vody". A očakávanie, kedˇsme nakúkali kedy vyskočí bolo zaujmavé. Boli to pre nás vianočné koláčiky, voňali po vanilke. Orechové, makové a lekvárové. Hm, detstvo, mama.....
daniela1
hej, a ten lekvár bol slivkový.... boli najlepšie na svete .....
marianne
@dasa2010 nevykaj mi:-) robim ju uplne rovnako ako orechovu a makovu plnku.Priblizne 250g kokosu sparim asi 1dl horuceho mlieka,pridam asi 5 g cukru praskoveho+2 CL vanilkoveho cukru. A mozes pridat kvapocku rumu alebo rumovej prichute pre vonu,ak mas male deticky ,tak vynechaj..Kokos je sam o sebe vyraznej chuti,ja ho uprednostnujem takto jednoducho pripraveny.Velmi mam rada kokos v kombinacii s cokoladou,tak ked rozteky uz rolujem pribalim tam aj pol malej kocky horkej kvalitnej cokolady,ale to naozaj vynimocne.Skus,mne to chuti.:-) ale doma maju radsej,len ciste kokosove.
1x deria
aroooo
o tomto ceste som počula, krásny recept, ukladám a vyskúšam, ak z nich ostalo, nemohla by si pridať ešte záber v reze /prelomený rožok/? Píšete, že cesto je vláčne, teda asi nie chrumkavé/čo mám rada/, ale skôr asi nadýchané kysnuté...?
marianne
@aroooo vytiahnem vecer z mraziaku,rano prelomim a odfotim.Mam poslednych 10 ks,cosi som rozdala,cosi sa pojedlo,cosi navsteve ku kavicke:-)...sprav z polovicnej davky na plech,to urcite spapate a uvidis,ci sa ti bude pacit alebo nie,tiez pekavam z polovicnej davky,ale teraz som potrebovala viac...mne sice mama dala recept v tychto mierach,ale jej rohlicky su chutovo ine a lepsie:-( lebo ona nikdy nic nevazi ani vahu riadnu nema ani nechce,len taku 100 rocnu a sype a meria od oka...
ola111
Nádhera,musia byť výborné,ja som ich ešte ani nerobila,ani o nich nepočula a keď máš odskúšané aj zamrazenie,urobím orechové...
Tie tvoje ovsenné placky mám skoro stále v zásobe v mrazničke,len
zamrazujem,vždy sú poruke :)))
marianne
@ola111 dakujem a skus robit zasmazku alebo zatrepku z ovsenej muky,rucim Ti, ze inu robit nebudes,perfektne husti s polovicnym mnozstvom muky a je jemnucka
kutala
Stará mama ich robila.Volala ich Hastrmani.
nika72
hm..... keby boli na tanieri hotové....určite vyskúšam vyzerajú úžasne...;)
garanco
Ako tak čítam zaradom, cesto "vyskoč z vody" poznali mnohé naše mamy, aj moja. Pamätám si ešte ako dieťa na to čudo, keď vložila cesto do vody a ono potom vyskočilo. Recept mám v maminej písanke, ale ja som ho ešte nerobila - teraz si ma inšpirovala: jablká mám na zajtra prichystané, budem piecť tieto rožky...
dasa2010
@marianne si zlata, ďakujem za postup na kokosovú plnku :) dnes som ich robila jablkové a orechové...mali veľký úspech u veľkých,ale aj u mojej 2,5ročnej dcérky, takže čoskoro ich budem robiť znova...:)
babav
@marianne ,mas ich krasne a perfektne prezentovany recept.
Ukladam si ho a prilezitostne urcite vyskusam ...;-)
rozmarynka
Nejsem šikovná,těsto se mi rozředilo ve vodě , jak na lívance...nevím kde jsem udělala chybu .Část těsta zůstalo pohromadě, ve vodě bylo 20 minut....Nakonec z toho byly dobré jablkové štrůdle...
marianne
ups @rozmarynka ,ale to neznamena ,ze si nesikovna:-) ono ta voda sa trosku zakali do biela,a aj cesto trosku musi zrednut zakonite,ked je vo vode,ale cesto by malo drzat pohromade,to je dolezite.To ,ze rozriedne,to nie nic hrozne,tak ho treba vybrat dosypat viac muky,kolko prijme a znovu prepracovat.. .a vyplavalo?
marianne
@rozmarinka ja som to dopisala aj do postupu,je to moja chyba,prepac.Mna to nenapadlo napisat,brala som to automaticky,ze ked sa cesto z vody vytiahne,je trosku redsie,a treba ho dopracovat mukou,podla toho,kolko jej potrebuje.Hlavna vec,ze sa nic nevyhodilo a mali ste dobre strudle:-)
vierik
Ja som ich tiež včera robila prvý krát, a takto sa mi podarili


vierik
Vložila som zmenšené foto,skúsim väčšie :-)


vierik
@mariane áno chutili a véľmi,ešte sú3 kúsky :-)s cestom sa mi robilo veľmi dobre,budem robiť častejšie....,ďakujem za dobrý receptík...♥
marianne
su ukazkove:-) ak sa dodrzi miera a postup,je to desatrociami prevereny recept..chce to len trosku praxe,ja som to prve cesto,ked som sa ich ucila robit pred 20 rokmi vyhodila,cele som to rozprplala....moja mama ma najradsej len dve miery: od oka a za hrst...:-)))
viera
včera som ich robila a za hodinu bolo po nich ,slivkove ,nutelove mnam.Dakujem za recept
anina6
toľko krásnych receptov, že jeden nevie, čo prv piecť. určite ich musím vyskúšať, a ešte ked sa dajú aj zamraziť, tak to nemá chybu.
cica2
krásny recept a aj výsledok :-)@vierik aj tebe sa krásne vydarili :-)
marianne
tesi ma to o to viac @babkabozenka ,lebo aj moja mama,od ktorej su tieto rohlicky sa tak vola,ked bola dcera mala hovorievala jej babka Bozenka:-) mam radost
babkabozenka
v našej rodine je veľa babičiek tak ich volame aj menom ja mam 54r. a ešte mam svoju babičku 98r. moje vnučky ma volaju babka Boženka,alebo len tak Boženka bez babky.tešim sa na Tvoje receptiky°;)
sora2
Tieto rožky robievam aj ja, a čuduj sa svete, robila ich aj moja mama, volame ich vyskok z vody, ja som recept našla aj kuchrskej knihe "recepty starej mamy" z roku 1984, takže asi ich netreba nejako zvlašť vychvalovat, chvalia sa same, sú fakt dobré,
sora2
este by som chcela dodat, že ani ja neviem aký význam má kysnutie cesta pod vodou, ale kedže je to starý recept, naše staré matere asi vedeli prečo, preto sa tým ani nezaoberam
mikycko
Ahojte ženičky?Preto sa dava do teplej vody aby skorej vykyslo.Niekedy nemali ženičky tolko času tak si to takto urichlili v teplej vode.Tak mi to hovorila moja babka.Je to užasne cesto,a užasny kolačik da sa naplnit ozaj všeličim.
machalica
ahoj.nevedela som čo mám upiecť v nedeľu,tak už mám receptík.Poznám ich a sú výborné,ale tiež som nevedela o kysnutí vo vode.Dík,ukladám.
edward456
moja babka ich robila este ked som bol maly a najlepsie boli makovoorechove. mam 59
hates
skusila som su vyborne odporučila som aj kamarátkam aj v práci mali uspech ukladám si a dakujem za recept
hannah22
s radostou som si pripomenula tento starý recept na "vyskoč z vody " a plánujem ich urobit cez víkend, dobre sa čítajú komentáriky na tento recept, vdaka za pripomenutie už zabudnuteho, zas sa začne robit aj medzi mladšími, teším sa..... :))
isar
Vyskoč z vody mám recept po prababke, ešte spred vojny. Dávam ho kamarátkam, ak nevedia čo by dobré upiekli z málo námahy. Rožky s rôznou náplňou, aj bez náplne, aj keksy, aj záviny, Nedávan do cesta Prášok do pečiva. Mne bez prášku príde zdravšie a navyše som na neho alergická. Vyskočí aj tak a je veľmi krehké tiež.
marianne
@hannah22 dakujem:-) @isar cesto je naozaj variabilne,ten prasok do peciva,skusim aj ja vynechat...ja som ho pisala,ked mi ho mama diktovala z hlavy,ona nikdy nic nezapisuje a ten prasok mi hovorila,ale skusim bez neho, ci bude nejaky rozdiel....dakujem
spetkasoli
@marianne , díky za tento skvelý recept, veľmi si ma potešila a pripomenula detstvo, lebo ich piekavala moja maminka a rožteky sme milovali. Piekavala ich aj s makom a boli výborné. Bohužial som si recept neopísala a maminka už niet. Takže tvoj recept mi prišiel vhod, ukladám a zajtra pečiem:)) a drž mi palce, dúfam, že sa mi podaria tak pekne ako tie tvoje.
majka53
Precitala som si vsetky komentare a som odhodlana aj ja tento recept si ulozit a vyskusat.Dakujem a nech sa ti dari dalej v dobrych a chutnych receptoch :-)
3sandra3
takéto rožky som zatiaľ nerobila, máš ich krásne,,, vyskúšam aj ja
hanka56
ukládám recept a já dělám závin
400g hladké mouky, 2 žloutky, 1 Hera, špetka soli, 200 - 250ml mléka
Vypracujeme těsto a dáme na 20 min. do studené vody. Potom pokračujeme jako když děláte závin
etulik
Zaujímavé ešte som o tom nepočula. Určite vyskúšam, takže ukladam :-)
iva2111
:-) i v naší rodinné kuchařce je uloženo - dělávala ho už moje prababička, která se narodila někdy před r.1900 a říkáme mu vodové těsto ;)
Jen - oproti receptu - je kynuto ve vodě studené. Vykynuté vyválíme, nakrájíme menší tvary (jako sušenky), upečeme, pak potřeme vodou s rumem a obalíme v moučkovém cukru. Jsou to takové sladké peřinky.
marianne
Dakujem vam,@iva2111 tu vodu s rumom urcite vyskusam aj ja...ja milujem orechove,vtedy ide linia bokom,neda sa odolat:-).....
mery13
Huraaaaa...mala som tento recept tiež ešte od babičky ale pred rokmi pri sťahovaní sa mi nejak zapotrošil :-( Juuj ale si ma potešila. Nebolo receptu nejak ma to nenapadlo ani zháňať ho a zabudla som na nich. Ďakujeeeem. Dala som Ti nie jednu ale 5hviezdičiek :-)
intuicia
vyskusala som, celej rodine chutili, su fakt super- krehucke, vonave, stavnate, mňamka :)
jozka2
robila som to a volalo sa to ,,vyskoc z vody,ale v recepte bolo dat ho do utierky a tak do vody,pravdepodobne do utierky aby sa lepsie vyberalo z vody,ono to aj z tou utierkou krasne podskocilo,davala som hodo studenej vodu a do chladu,pamatam sa,ze som ho drzala v garazi lebo chladnicka bola plna,robola som ho pred vianocami a tiez som na neho zabudla/uz nepeciem tolko-niet komu/.
jozka2
Musim vyskusat ta tvoja verzia s tou teplou vodou sa mi paci,moje v chlade kyslo /kym podskocilo/asi za 3 hod.nakoniec aj v recepte to mam tak uvedene.
darinka
ďakujem veľmi pekne za recept moja babička ho robievala a bohužiaľ mi nestihla dať recept milovala som jej rožteky boli také....... mňam cesto kysnuté vo vode som nevedela nájsť a známy o tom nepočuli ďakujem ďakujem
1x uvex