Jablkové pité trochu inak

irenaw - fotkairenaw, 31. októbra 2012
Jablkové pité trochu inak
Foto: irenaw

Mala som upiecť niečo bez cukru a bez bielej múky. Z ovocia mohli byť kyslé jablká a citróny. Nič lepšie mi nenapadlo, ako upraviť Zobraziť celý popisMala som upiecť niečo bez cukru a bez bielej múky. Z ovocia mohli byť kyslé jablká a citróny. Nič lepšie mi nenapadlo, ako upraviť "Klasické jablkové pyté". Už som ho niekoľkokrát upiekla a vždy malo úspech. Nakoniec aj upravené chutilo. Ďakujem @jerica ;-)

90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
250 g
1 PL
1 bal.
50 g
50 g
4 ks
3-5 PL
náplň:
1-1,5 kg
2 ks
1-2 čl
3 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Výborný fotopostup nájdete pri originálnom recepte, tak ja len slovne.

  2. 2

    Jablká očistíme, pokrájame a premiešame s ostatnými surovinami na náplň. Krátko podusíme, nezabudneme miešať. Necháme vychladnúť. Sypké suroviny na cesto premiešame. Pridáme maslo pokrájané na kocky a prstami spracujeme na mrveničku. Pridáme vajcia a časť jogurtu. Jogurt ďalej pridávame podľa potreby a spracujeme cesto. Spravila som ho mokrejšie ako inokedy, aby som trochu odľahčila celozrnnú múku. Preto som tiež použila jogurt namiesto vody. Cesto odložíme na hodinu do chladu. Plech potrieme maslom. Nechcela som pridávať do cesta viac múky a bolo naozaj dosť lepkavé, tak som sa rozhodla ho nevaľkať. Mokrými rukami som cesto po častiach rozlačila na plech vrátane okrajov. Popichala som cesto vidličkou a natrela jablkovú hmotu. Z druhej polovice cesta som odtrhla kúsok a rukami vyformovlala tenkú placku a položila na jablká. Takto som postupne naukladala jedno vedľa druhého takmer všetko cesto až celkom pokrylo jablká. Zo zvyšku som spravila mriežku. Vrchné cesto som tiež popichala a piekla na 180°C asi 50 minút. Kto chce, môže si posypať hotový koláč práškovým alebo škoricovým cukrom.

  3. 3

    Koláč je osladený stéviou len veľmi mierne, iba nádych sladkosti na pozadí. Množstvá v rozpise treba upraviť podľa druhu použitého stéviového sladidla a najmä podľa chuti. Keď sme začínali piecť so stéviou, mali sme sklon dosládzať, zdalo sa nám, že to nie je sladké. Veľká chyba. Netreba čakať rovnakú intenzívnu chuť ako pri cukre. Keď použijete stévie veľa, chutí to hrozne a všetky ostatné chute zaniknú. Dobré je kombinovať suroviny, ktoré sa spolu hodia a majú aj samé dobrú chuť. Kto môže v obmedzenej miere použiť cukor, med a podobne, odporúča sa trošku cukru pre osladenie a stéviou dosladiť.

Diskusia k receptu

jerica
Spravila si super! recept, určite si vyskúšam aj tvoju kombináciu .
frezia68
Fíha,tento bude asi náš obľúbený a bude určite vyskúšaný :-)
havino
ja dakujem za seba, učím sa piecť so steviou, podobný jablkový mrežovnik, som pol plechu minulý týžden vyhodila, tolko stevie som dala, nechutný bol, ale nevzdávam, viem,že je potrebné dať menej , budem skušať
ebaka
aj diabetici si pochutia,dik...dobrý nápad
majkapalacinka
prosim vas, steviu praskovu ste kde kupili, este som si ju v obchodoch nevsimla, iba moj ocko pestuje rastlinku, to ale zatial len cajik ochucujeme... dakujem...inak super!!!!
používateľ nemá avatar
evk
evk
Ja som steviu prasok kupila v lekarni (v Novych Zamkoch) Mali viac druhov . (tabletky, prasok aj tekuta forma )
irenaw
Ďakujem za komentáre :-) @majkapalacinka aj vo veľkoobchodoch v dia kútiku som videla tablety a kvapky a už ju má aj veľa lekární. Všimla som si, že sú na trhu aj sladidlá, kde nie je len čistá stévia, takže opäť treba čítať zloženie, ak sa chcete okrem dia pečenia aj vyhnúť umelým sladidlám. Držím nám všetkým palce v experimentovaní so stéviou ;-).
evanaaa
Stéviu majú aj v Bille, tabletky akle aj práškovú, lenže tá je, neviem prečo, v pomere s cukrom 1:1, takže zas nič pre diabetikov.
@irenaw , aj ja si ukladám do KK- Dia recepty, ale použijem xylitol, toho mám dosť, alebo skombinujem ho aj s tabletkami stévie, mám rada sladšie. ( stéviu som si pestovala, mám aj trošku nasušených lístkov, ale to skôr do čaju).
používateľ nemá avatar
evk
evk
Pomer 1:1 znamena ze kolko cukru tolko stevie napr. do plnky 2 lyzice cukru=2 lyzice stevie. Potom je pomer 1:10 =1 lyzicka stevie =10 lyziek cukru. Ja bezne peciem dia so steviou . Ine umele sladidla manzel v kolaci odhali a steviu nie. Chuti ako cukor. Mozem odporucit na pecenie i do plniek :-)
evanaaa
@evk , ja som pochopila, že to nie je čistý prášok zo stévie ale tam pridali cukor v danom pomere, no diabetikom aj to vadí, preto to spomínam. A ak si neskúsila Xylotol, vyskúšaj aj ten je dobrý. Ja mám sladidlá, aj tekuté, ktoré nemajú okrem sladkej inú chuť, aj tie používam do tekutín.
A ak by som ale častejšie piekla, tak by ma koláče draho vyšli, stévia a aj iné prírodné sladidlá ( ale aj umelé) sú drahé.
irenaw
@evk nepodelíš sa o nejaké dia recepty so stéviou? prípadne akú značku sladidla používaš. rada by som vyskúšala, moja mama nemá so stéviou žiadny problém, ale ja ju vždy cítim. nie že by mi vadila, len je to iné.
používateľ nemá avatar
evk
evk
irenaw. Ja peciem dia pre manzela najradsej ma linecke kolaciky a venceky z odpalovaneho cesta. Pouzivam bezne recepty len namiesto cukru davam praskovu steviu Natu Sweeh (stevia krystal). V receptoch som si upravila podla lyziciek kolko cukru tolko lyziciek stevie ak je 1:1.Tento druh stevie je aj 1:10 .
irenaw
@evk ďakujem pekne za odpoveď, idem pozrieť takú stéviu. môj problém je v tom, že nebýva uvedené dávkovanie a tak pečiem systémom pokus omyl - niekedy priveľa, niekedy ani necítiť...už som aspoň prešla na prášok, to sa mi odhaduje lepšie, ako kvapky.
medulienka122
ten sa bude hodiť pre môjho muža, len tiež musím zohnať stéviu, aj ja si na ňom samozrejme pochutnám:-)
eliz
fantastický , všade počuť, že biely cukor je biely jed.
Ja som si tiež kúpila stéviu, ale skúšam kedy koľko, celkom
prichádzam na chuť...
eliz
ešte maslo by bolo dobré s niečím iným nahradiť, hľadala som
aj na iných internetových stránkah, ale som zatiaľ nenašla(myslím na plnku) do cesta nahrádzam olejom:)))))
irenaw
@eliz nech sa ti darí :-) margarín nie je nič pre mňa, používam len maslo, masť a olivový olej.
amirah
som vďačná za takéto recepty, nakoľko cukor nemôžem prijímať, kvôli ochoreniu žalúdka. Toto pité vyzerá úžasne a chutne. Vrelá vďaka...:)
jara27
koláčik je síce bez cukru a bez bielej múky, ale je tam tej múky veľmi veľa. Je potrebné vedieť že 10g cukru a 15g múky má rovnaké množstvo sacharidov a je úplne jedno aká tá múka je či biela alebo celozrnná, alebo špaldová. Pre diabetikov je veľmi dôležité prepočítať množstvo sacharidov na jeden kúsok.
irenaw
@jara27 ďakujem za tvoje pripomienky, koláč som vyhodila z kategórie pre diabetikov, nakoľko v tejto chvíli neviem údaj doplniť.
bibajanka
Ahojte, ja by som Vás chcela poprosiť o radu. Vidím že v recepte je použitá na sladenie stévia. Tiež som si ju nedávno kúpila ale bojím sa ju použiť, lebo neviem absolútne odhadnúť dávkovanie :( neviete mi poradiť nejaký pomer, napr. 1 kávová lyžička stévie = x gramov cukru... evk - píšeš, že si si upravila recepty "koľko cukru, toľko lyžičiek stévie" - tomu však celkom nerozumiem... Ďakujem za všetky rady :)
irenaw
@bibajanka neviem, akú máš presne stéviu, ja som mala rôzne a nesladili rovnako, sladila som podľa chuti a radšej trochu menej. teraz mám prvýkrát takú, kde je uvedený pomer stévia:cukor a je aj chuťovo najlepšia.
arim
Výborný zdravý koláč!!!!! Supééééér !!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia