Mandľové kocky so snehovou penou fotorecept

adkas - fotkaadkas, 19. februára 2013
Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept)
Foto: adkas

Ľahkosť a jemnosť kremu s mandlovou prichutou, krehkost cesta, snehova pena a jemne kyselkava chut z čiernych ríbezlí je kombinacia, ktoru Zobraziť celý popisĽahkosť a jemnosť kremu s mandlovou prichutou, krehkost cesta, snehova pena a jemne kyselkava chut z čiernych ríbezlí je kombinacia, ktoru jednoducho nemozno ignorovat. Aj ked sa tento zakusok sklada z niekolkych vrstiev, jeho priprava nie je narocna. Zakusok tvori hnietene cesto potrete dzemom z ciernych ribezli s penou na vrchu. Vrch je mozne posypat bud posekanymi orechmi alebo mandlami.

30
porcií
40 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
100 g
200 g
6 ks
1 PL pridať len ak je cesto veľmi suché
1 KL
na sneh:
6 ks
160 g kryštál jemný
na krem:
500 ml
2 ks
3 PL
2 PL
1 ks
100-150 g
250 g
 prípadne Amaretto liker
okrem toho:
450 g príp. z čučoriedok, černíc
80 g




Postup

  1. 1

    Preosiatu muku zmiesame s praskovym cukrom, kypriacim praskom, pridame zltka a zmaknute maslo pokrajane na platky. Bielka doporucujem rozdelit do dvoch misiek na 3 a 3. Je to kvoli lepsiemu rozdeleniu snehu z bielkov na dva platy cesta. Spracujeme cesto, ktore rozdelime na dve polovice. Platy rozvalkame na velkost 24x35 cm a hrubku cca 4 mm. Rozvalkane cesto prenesieme na plech. Pecieme na opacnej strane plechu s papierom na pecenie. Lepsie sa potom manipuluje s cestom.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto potrieme polovicou dzemu.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    3 bielka vyslahame so stipkou soli a ked su bielka biele, tak pridame 80 g cukru a dobre slahame, kym su bielka pekne biele, huste a metlicky zanechavaju stopy. Vyslahany husty sneh natrieme na plat potrety dzemom a pecieme vo vyhriatej rure na 17O stupnov C asi 7-10 minut a potom stiahneme ruru na 150 stupnov C a este dopekame dalsich cca 10 minut. Odsledujete si cas pecenia, kazda rura pecie inak.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Druhy plat pecieme rovnako iba sneh posypeme mandlovymi platkami. Platy nechame dobre vychladnut.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mlieka, muky, Solamylu, zltkov a vanilkoveho cukru za staleho miesania uvarime hustu kasu. Doporucujem prikryt foliou a tak nechat vychladit. Neutvori sa koza na kasi. Pred pouzitim preslahame mixerom a potom pridavame do vymiesaneho masla.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo vymiesame s cukrom . Po castiach pridavame vychladnutu kasu a zakazdym dobre preslahame. Nakoniec pridame mandlovy extrakt, preslahame.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krem nanesieme na plat bez mandlovych lupienkov na vrchnu stranu ( na penu) . Potom prikyjeme druhym platom a to tak, ze na krem dame spodnu cast upeceneho platu cesta a na vrchu mame penu s mandlovymi platkami. Trochu tazsie sa prenasa plat s mandlovymi lupienkami na krem, je krehky a hrozi , ze sa prelomi. Ak by ste si nahodou nevedeli s krehkym cestom dat rady, kludne prerezte na dve polovice a tak preneste na platy na krem.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozhodne doporucujem zakusok pripravit den vopred, aby krehke cesto sa "napilo kremu". Jednoznacne je lepsi na druhy den. Jedine, co mi na zakusku trochu vadilo je to, ze cesto je dost trusive. Tuto mini nedokonalost jednoznacne vykompenzuje skvely chutovy zazitok. Zakusok uskladnujeme v chladnicke.

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jedna skupinova : )

    Mandľové kocky so snehovou penou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

medovnicek
Aj tento koláčik od teba určite vyskúšam, zatiaľ ma ani jeden nesklamal a mala som s nimi úspech, jediné čoho sa obávam či budem vedieť dobre to cesto premiestniť na plech, lebo pri takýchto veciach som dosť nešikovná:)
tiginko
pekne @adkas , chuť môže byť veľmi zaujímavá v kombinácii s džemom z čiernych ríbezlí
anina6
krásny koláčik a veľmi zaujímavý, určite stojí za vyskúšanie. uložené.
marijanka712
veľmi zaujímavy koláčik ale vypadá super aj do krásy,ale aj do chuti ukladám a odskúšam - to pečenie plátov ma zaujalo
ola111
Toto musí byť naozaj chuťový zážitok,lahodný...
milad
Alebo pani Walewska...múčnik Poliakov...milujeme ho, nechce sa mi porovnávať, nakoľko je recept podobný tomuto, ale základ je zhruba to isté.
 www.mojewypieki.com/post/pani-walewska-pychotka...

Podotýkam, dôležitý je džem. MUSÍ byť z čiernych ríbezlí. Inak to nie je ono. Aj tu na Vareche je ich niekoľko pod týmto názvom. A nakoniec je jedno, ako sa volá, ale keď to vieme, ľahšie sa hľadá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia