Francúzske zemiaky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. apríla 2013
Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: babkamt

Dostali sme chuť na toto jedlo. No nakoniec som ho nemohla jesť. Tá klobása pálila , že až. Manžel si síce pochvaľoval no ja Zobraziť celý popisDostali sme chuť na toto jedlo. No nakoniec som ho nemohla jesť. Tá klobása pálila , že až. Manžel si síce pochvaľoval no ja som zostala bez obeda .

40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
3 ks
1 ks
1 ks
100 ml
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky som uvarila v šupke. Vychladnuté som ich ošúpala.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tri vajíčka som tiež uvarila na tvrdo . Aj klobásku som dala variť.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte budem potrebovať na zálievku 1 dcl mlieka , jednu kyslú smotanu , vajíčko .

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech som trochu pomastila. Zemiaky som nakrájala na kolieska . Pokryla som nimi spodok plechu . Osolila , okorenila a posypala mletým kmínom.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som pridala uvarené vajíčka a klobásku nakrájanú na kolieska.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to som nastrúhala syr.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky som si dala mlieko , smotanu a vajíčko .

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobre som to rozmiešala. Polovicou som poliala zemiaky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som dala zvyšné zemiaky , zaliala som zbytkom smotany a na vrch som nastrúhala ešte syr. A šup s pekáčom do rúry . Piekla som ich na 180 ° C 35 - 40 min.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

rulik
pekný receptík,ja robím zo surových, zdá sa mi to rýchlejšie,netreba variť v šupe a potom čakať kým vychladnú aby som ich mohol ošúpať,nabudúce skúsim ten syr, miesto neho som dával rozhabarkované vajce-okrem tých natrvrdo
1x alda
katka78
Tiež zvykneme robiť zo surových zemiakov, ani klobásu nevarím, len vajíčka. Smotanu dávam väčšinou sladkú, ale už som robila aj s kyslou, alebo v kombinácii, podľa toho, čo som mala doma. Navrch strúhaný syr nedávame, ale môžem nabudúce vyskúšať na obmenu :)
1x alda
mariamka
ja vzdy len zo surovych, navrch kysla smotana s vajickami, paprikou, korenim, mame tie iste pekace :)
1x alda
aroooo
ja som raz robila zo surových a nemalo to podľa mňa tú chuť čo z uvarených zemiakov, vyskúšam aj so syrom
1x peli
cesminaz
Moja mama toto zvykla doma robit,ale mna to jedo velmi nelaka...Mojej rodinke doma som ho raz robila,ze co oni na toto slovenske jedlo povedia.Nabrala som detom do taniera,zacali jest....po chvilke ze:mama nechcem,mne nechuti...hovorim im,ale uzaj to zjes!-je to dobre!!!!Uz preslo 20minut,oni este pri stole stuchali do taniera...uz mrncali,mensi mi uz ronil krokodilie slzy..a tak "tazko"prezuval...hovorim "JEC JEC" a on so slzami v ociach, mi nakoniec "vygrcal"naspät do taniera to co sa mu doteraz podarilo prehltnut...Po par rokoch som urobila znova,ale bez klobasy,len zemiaky,smotana,vajce...ako skusku,ale zas nechceli,no uz som ich nenutila zjest to,lebo som vedela ako sa to skonci....Takze ja ich vobec nerobim :-))))
kimlo
Ja robim presne tak isto, je to najlepsi recept co poznam.
1x alda
radost
je to klasika-s ktorou som rástla..akurát bez syra..zaliať mlieko+vajíčko..vsjo..
skúšala som aj zo surových zemiakov-môže byť..ale je to zasa iná chuť...
katka78
No keď toľko chválite tie uvarené zemiaky, budem ja teda musieť tiež nabudúce vyskúšať :) Roky ich pripravujeme zo surových, ale však skúsiť môžem a rada :)
2x emik10 a alda
manya
ja ich volám prekladané zemiaky, robím zo surových zemiakov a raz som dala jednu vrstvu z domáceho kravského syra, bez varených vajec, chutili aj našej maznavej mládeži. Z varených robím tiež ale prekladám varenými alebo dusenými vrstvami (údené mäso, kapusta, hríby) navrch údená slaninka.
1x alda
babkamt
@rul ík , zo soroých zemiakov som robila len raz . Zdali sa mi byť tvrdé . Mne lepšie chutia z varených zemiakov . Ale je dosť možné , že som ich málo piekla . No syr na vrchu som už mala do červena a zemiaky polosurové . Preto používam radšej varené .
1x alda
babkamt
@katka78 , nám to so syrom veľmi chutí .Keď som sa vydala , nevedela som variť . Raz som u svokrovcov dostala za úlohu uvariť francúzske zemiaky .Švagriná , ktorá už bola zopár rokov vydatá , mala 2 deti , vravela , že také dobré zemiaky ešte nejedla . Odvtedy ich robí podľa mňa .Sú šťavnaté , v horúcich sa syr krásne ťahá .
1x alda
babkamt
@mariamka , tie pekáčiky sú veľmi staré . Mám dva rovnaké . Dobre , že som ich nevyhodila , lebo pre dvoch v nich variť je ideálne .
@aroooo , vyskúšaj , napíš , či ti chutilo .
@cezminas , s tým sa nedá nič robiť . Sú jedlá , ktoré by som tiež nejedla . Napríklad zajac . Aj včera sa vnučka pýtala dedka , či by sme nemohli chovať zajacov. Ona zajačinku ľúbi .
1x alda
babkamt
@izabella929 , ďakujem.@hviezdi čkaz aj mne lepšie chutia z varených .@kimlo , si moja krvná skupina . Takto pripravené nie sú suché , sú šťavnaté . Mňam . Tak som sa na ne tešila , no ako som písala , boli pre mňa moc štipľavé. Nevybrala som správnu klobásu . Na moju škodu .
1x alda
babkamt
@rados ť , klasika nesklame .@katka78 vieš , koľko ľudí , toľko chutí .To neznamená , že nie sú dobré aj zo surových zemiakov. No nám lepšie chutia z varených .@manya tiež si robievam aspoň jednu tretinu bez klobásy . Muža vždy upozorním , že že tá časť , kde nie je klobáska , je moja . Robievam to od detstva . Moja mama sa veľmi na mňa hnevala , že zo zemiakov na tanieri som najprv povyberala všetku klobásku , zemiaky som zjedla a klobásku som nechala na tanieri .
mariamka
@babamt ja mam celu supravu uz dobrych 20 rokov a sluzi doteraz, tie komunisticke riady su proste neznicitelne :) ja ked robim zo surovych, najskor ich peciem zakryte, trva to dlhsie, ale zemiaky potrebuju cas, az potom dam navch smotanu a dopeciem odkryte, vyskusam ten syr na zaver, ten to moze len vylepsit :)
1x alda
babkamt
@mariamka určite bola chyba v tom , že som piekla odkryté .Tiež som mala celú súpravu . Zostali mi tie dva malé pekáčiky a jeden kastról . Držím sa ho zubami nechtami . Muž mi radil , nech ho už konečne vyhodím . No nič mu nie je , tak nemám dôvod.
perla61
No neviem ako kto, ale ako decko som bývala s rodičmi na tzv strednom účilišti štátnych pracovných záloh. Otec bol hlavný vychovávateľ a mamka domovníčka, nuž a ja som sa po škole najradšej motala okolo uja Karčiho(bol to náš hlavný kuchár)a on robil"Francúzske zemiaky" tak, že polouvarewné zemiaky nakrájal na plátky,Alebo podľa nálady na hranoly,dal ich na vymastený plech,osolil,okorenil,posypal zomletým tzv mäkkým salámom(parízerom),dal ďalšiu vrstvu zemiakov a polilial to smotanou(alebo,že mliekom?)rozhabarkovanou s vajciami a upiekol. Bolo to famózne a ja ich doteraz robím takisto a moje vnúčatá ich zbožňujú.Aspon to tvrdia a pekáč tomu zodpovedá.Zabudla som na soľ ,ale to už my varecháči asi nemusíme riešiť.
mesiar50
Robím ich z varených zemiakov ako ty sú chutnejšie.
Ďakujem ti za pripomenutie tohto jednoduchého,
ale vďačného jedla ktoré sa dá rozne skombinovať.


silvi
môj starý tam dáva strúhanku navrch, vždy sa pridusím alebo zadrhnem, keď to musím jesť
babkamt
@perla61 vieš , koľko ľudí , toľko chutí . Určite sú tie tvoje francúzske zemiaky chutné . O tom nepochybujem . Ďakujem , že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti .@mesiar50 dám do nich to , čo dom dal , respektíve chladnička . Niekedy som ich robievala s bešamelom .
@silvi ty sa máš . Podľa toho , čo píšeš , ti tvoja polovička navarí . Ty si len sadneš k stolu a papáš. Strúhanku na vrch francúzskych zemiakov - to je pre mňa novinka .
1x alda
rulik
@babkamt ja som doteraz robil bez syra a piekol som ich cca 1 hod, teraz skúsim dať syr chvíľu pred koncom, len zapiecť, a skúsim asi aj z tých varených, tam potom stačí kratšie piecť.
babkamt
@rulik my máme radi zemiaky so syrom . Ja mám najradšej z varených zemiakov . Ale vieš ako sa hovorí : Koľko ľudí , toľko chutí .
2x rina19 a alda
jozka2
priznam sa,zenikdy som nevyuzivala nase stare spekacky za sociku,ale kedsom robila francuzske zemiaky/aakosi sa to stalo,ze najcastejsievpiatok ked som prislazprace rychlo zemiaky/pokrajane nanie celkom velke kusky som ich dala do rajnice zakryla a nechala na miernom ohni podusit,vacsia cast masti znich vysla a klobasku som pomiesala k zemiako,zemiaky som nikdy nepredvarala,boli chutnejsie zo surovych zemiakov,supla som ich do rury a hybaj na kupalisko,manzel na ne dohliadol a ked deti prisli domov mali hotovu veceru a ja tiez.
babkamt
@jozka viem , že niekto ich robí zo surových zemiakov.Zvyk je železná košeľa. Robím tak , ako som sa naučila z domu :-)
Máš to doma dobre zariadené , keď sa môžeš spoľahnúť na manžela v kuchyni.Nedávno manžel pozeral televíziu v kuchyni a pritom si dal variť gaštany.Spálil hrniec , poškodil mi pracovnú dosku. Ešte som mu natiahla aj minútky , aby na ne nezabudol.Môj chlap v kuchyni = pohroma.
danielas
Tiež robím z varených zemiakov, nepochybne je to iná chuť. Okrem toho syra robím tak isto. Ale nabudúce pridám aj syr, páči sa mi tvoj recept
mabla
i ja robím z varených zemiakov a zalievam sladkou smotanou v ktorej ešte rozšľahám vajíčka, a ten syr je v nich pre mńa to najlepšie
kecupicek
Máme radi toto jedlo. Robila som ho aj zo surových zemiakov, ale pekáč som prikryla alobalom. Keď už boli zemiaky mäkké zaliala som ich mliekom v ktorom som rozšľahala 3 vajíčka , strúhaný syr/asi 100-150g/,čierne korenie.
Teraz to robím z očistených, na polovičky krájaných zemiakov, ktoré si uvarím
deň vopred. Pokrájam ich na krájači na vajíčka a je to raz dva hotové.
haji
Také dělám podobné - k bramborám přidávám nakrájenou cibuli, případně protlačený česnek, v létě trochu nastrouhané mladé cukety /i se zeleným kabátkem/, pokladu na plátky nakrájenou uzeninou a vařenými vejci, kořením černým mletým pepřem, případně sušeným či čerstvým ligurčekom - libečkem. Horní vrstva - brambory. Zaleju trochou mléka - nechám pod poklicí chvíli zapéct, pak posypu nastrouhaným eidamem a zaliju sladkou smetanou. Zapeču, pro zlatavost sýra sundám v závěru poklici. Podle toho, jak dlouho pečete - jsou brambory vypečené dole na tuk, a nebo vyndáte dřív a dole je trochu "šťavky" ze šlehačky. Přiznám se bez mučení, že nemám ráda brambory zalité rozkvedlaným vejcem - ale tyto... Hmmmm mňam! @Babkamt tu Vaši klobásu bych nejraději přes sklo vytáhla!! chjo U nás se mi o ní může jenom zdát. Ty atrapy co teď prodávají, bída a utrpení. Dříve jsem dávala obyčejný kabanos, ale teď je vše bez chuti, zápachu, ale drží tvar a barvu.
babkamt
@Kecupicek každý má svoj zaužívaný postup prípravy tohto jedla. Dá sa robiť z varených a aj zo surových zemiakov. A vždy je to dobré:-) @Haji v komentároch sa nájdu rady, ako ozvláštniť jedlo. Cuketu pestujem. Vyskúšam s ňou. V sezóne už neviem, ako ju pripraviť:-) Vpašujem ju podľa tvojej rady do tohto jedla:-) Tieto klobásky boli výborné. Len som sa poučila, že tie štipľavé mám nechať uschnúť. Na surovo sú výborné. Varené v jedle sú na mňa prištipľavé. Tieto som kúpila v Maďarsku u súkromníka. A ešte dovetok, tu si tykáme:-) Prajem pekný deň.
babinka
Robievam tak isto, ale uz pridavam aj vrstvu cibule( bud na spodok akebo pod klobasu). Ta chut je ina a lepsia, len to vnucky neznasaju, tak davam iba do dospelackej casti pekaca
haji
@Babkamt (17.2.2016 07:58)
OK - tykáme, v prvních komentech jsem tykala a bylo mi vykáno, tak jsem se přizpůsobila. Bo mám hlavu děravou - se nezlob, že Ti časem nejspíš opět vyknu...! Krásný večer všem!
fazia
Celkom iná chuť na akú sme zvyknutí :-) , ale pochutnali sme si .Veď kuchyňa má toooooooooľko chutí.
babkamt
@Fazia (5.10.2016 20:13)

Hlavne, že ste si na jedle pochutnali napriek tomu, že má inú chuť ako tradičné tvoje zemiaky. Zmena je život. Ďakujem za vyskúšanie receptu.
pacun110
Presne takto to je - originál "Francúzske zemiaky" sú z varených zemiakov, zo surových sú prekladané, alebo nazvite si ich ako chcete....
pacun110
Presne takto to je - originál "Francúzske zemiaky" sú z varených zemiakov, zo surových sú prekladané, alebo nazvite si ich ako chcete....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Z varených zemiakov, krájam ich nadrobno, varené vajíčka a klobáska a zalievam bešamelom. Skúste bešamel, je to výborné.
yanchee
No a kde je cibuľa? Bez cibule francúzske zemiaky nerobím. Dáva tomu šťavu, chuť, proste fazónu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia