Scottish shortbread fingers - maslové sušienky fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 5. mája 2013
Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept)
Foto: lusinkab

Ďalší z receptov z knihy Mastering the art of baking. Tieto sušienky alebo keksíky mám veľmi rada ale tie z obchodu čo značka to Zobraziť celý popisĎalší z receptov z knihy Mastering the art of baking. Tieto sušienky alebo keksíky mám veľmi rada ale tie z obchodu čo značka to iná chuť a niektoré sa fakt nedajú ani jesť,tak som ich už viac krát piekla doma a chcela by som sa s vami podeliť s receptom. Možno niekomu príde vhod.

30
porcií
55 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

250 g
110 g
335 g
45 g




Postup

  1. 1

    Najprv si prichystáme všetky potrebné suroviny.....

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ....... maslo nakrájame na kocky a necháme trošku zmäknúť.

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo vyšľaháme a pridáme k nemu cukor. šlaháme kým zmes nie je pekne krémová.....

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..... pridáme preosiate múky .....

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ....... a pomocou varešky alebo "špatuľky" zľahka poprekladáme aby sa nám múky spojili s maslom ,asi nejak takto ....

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....pomocou rúk všetko pekne spojíme,cesto je jemné ale nelepí sa ....

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..... vytvarujeme do obdĺžnika, zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na 40 minút odpočívať do chladničky.

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 40 minútach cesto vyberieme a medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme na cca 1 cm. Cesto narežeme na tvar obĺžnikov o veľosti 2x7 cm a preložíme na plech vyložený s papierom na pečenie. Ukladáme asi tak 2 cm od seba a popycháme s vydličkou. (tento bod som zabudla odfotiť)

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mne z tochto množstva vyšlo 30 sušienok a z odrezkov ešte zopár lístkov.

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme na 160 °C cca 20 - 25 minút pekne do zlata. Vytiahneme z rúry a hned posypeme cukrom,necháme postáť ešte 5 minút na plechu a preložíme na mriežku. Skladujeme v uzavretej nádobe.

    Scottish shortbread fingers - maslové sušienky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

afataga
mas pravdu, tie kupene nestoja za nic, raz darmo, maslo je maslo, tu chut neobabres, tieto vyzeraju vyborne, cim sa da nahradit ryzova muka? lebo neviem, ci ju u nas dostanem kupit, nikdy som si nevsimla
frezia68
Čím nahradím ryžovú múku?Mám chuť vyskúšať a zahnať sušienkami občas chuť na sladké :-) Ďakujem za odpoveď a pekný deň do tej diaľky :-)
lusinkab
@frezia68 a @afataga dakujem za komentiky ono mozes dat o 45g viac muky a vynechat tu ryzovu muku raz som tak robila u kamosky lebo nemala ryzovu muku trosku bola zmena na chuti ale inaksie chutili super :-) alebo ako @marianne pise :-) co sa mi ako napad neskutocne paci ak mi dojde ta moja z obchodu vyskusam takto :-)
izabella929
veľmi zaujímavý recept aj suroviny z ktorých si ho piekla.-))) ale výsledok je famózny....skvelé sušienky...)
slavka2012
lusinkab, mas ich naozaj krasne, celkom ako originalne, len do nich zahryznut:-).
irenaw
pekné sú, najmä tie lístočky, sú moje obľúbené, tá maslová vôňa a chuť :-)
julica
Mňam, milujem tieto keksy, zabudla si na však na takmer najdôležitejšiu vec - soľ! Tieto sušienky majú byť dosť slané, keby som mohla jesť mlieko, napchávam sa nimi pri každej príležitosti. mňam.
aroooo
páči sa mi to, no mám problém s ryžovou múkou, v obchodoch v okolí som sa s ňou ešte nestretla, ak musí byť, tak skúsiť pomlieť ryžu?
samanka
takéto niečo som hľadala, maslové keksy môžeme, voľakedy ich predávali v T... ako biokeksy. Vďaka za recept, už je v KK
lusinkab
Dakujem vam @vsetkym za mile komentariky budem rada ak vyskusate :-) @julica robila som podla knizky a tam ziadna sol v recepte nebola,ono niektory vyrobcovia robia sladke a niektory trosku slansie ale vlastne prve a orginalne boli len z masla,cukru a muky az potom sa zacala pridavat ryzova muka a v niektorych je dokonca aj majzena (skrob ako skrob) no a poniektory pridavaju aj sol,ale mne osobne tie so solou nejako nechutia. @arooo kludne tu ryzovu muku vynechaj a daj o 45g viac muky alebo nahrad majzenou to uz je na tebe :-)
astheart
Britská firma Be-Ro, producent mouky, už skoro 60 let každoročně vydává sešitek s recepty na pečení. Jeden z nich vlastním a v něm jsou shortbread fingers podle tohoto receptu: 250g mouky, 75g krystal. cukru, 175g másla.
janger
Jednoduche a iste chutne susienky. Ryzovu muku som zatial pri peceni nepouzivala. Dobry napad (@marianne ) s tym kavovym mlyncekom.
iva63
veľmi pekný recept, super nápad s tými lístočkami...aj ja mám recepty s ryžovou múkou, ale nekupujem ju...tiež si zomeliem na kávovom mlynčeku ryžu, ale zvyknem použiť tmavú naturál ryžu-:)
neli
dakujem za receptík,tak dnes som ich konečne upiekla,fajnové sú...mnam.nechapem ako myslia slané,akože toto sladké cesto a navrch osoliť,či?
lusinkab
az teraz som si akosi vsimla komentare :-) @hannah22 @janger @medovnicek @iva63 dakujem vam velmi pekne a budem rada ak vyskusate. @neli som rada,ze si vyskusala a,ze ti chutili.No ta sol vlastne do cesta ale ja tym slanym akosi neviem prist na chut.
sebo
V súvislosti s týmto receptom som si spomenul na zaujímavý koláč pochádzajúci z "anglosaského sveta" (pravdepodobne z Austrálie). U nás je takmer naznámy, no vo Veľkej Británii a v USA je veľmi populárny. Volá sa to Millionaire´s shortbread (Milionárove maslové sušienky). Je v princípe veľmi jednoduchý, trvanlivý a hriešne kalorický. :) Myslím, že by to mohla byť pre mnohých dobrá inšpirácia na vianočné pečivo. :) Čítajte viac na  www.i-potraviny.sk/milionarove-maslove-susienky-millionair...
lusinkab
vdaka @sebo za pridany link no tu na druhom konci to volaju bud caramel slice alebo millionaires slice to by bolo velmi dlhe pre nich povedat. Mam ho tiez na zozname len cakam kedy bude viacej ludi naokolo aby to mal kto zjest :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia