Quiche s bielou špargľou a lososom fotorecept

janger - fotkajanger, 20. mája 2013
Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept)
Foto: janger

Toto je velmi jednoduchy sposob pripravy cesta....Quiche je tentokrat so sparglou, kralovnou jarnej zeleniny...

4
porcie
35+35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g (+ trochu na posypanie)
170 g (+ extra na vymazanie formy)
1/2 ČL
6 - 7 PL
Napln:
8 ks
200 g (plátky)
4 ks
250 ml (alebo časť nahradiť mliekom)
60 g
stipka
Ďalej potrebujeme:
Šalát:




Postup

  1. 1

    Najprv spravime klasicke cesto na quiche. Da sa, samozrejme, robit aj rucne, no ja som robila v kuchynskom robote. Zmiesame muku so solou. Pridame na kocky pokrajane studene maslo. Miesame asi minutku.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilievame po lyziciach ladovu vodu. Mala som pripravenych 7 PL, ale stacilo mi 6.To zalezi aj od muky, ako vodu prijme a aj od zlozenia masla... Potom este miesame taku minutku (mierna rychlost). Ak by sa cesto zdalo moc suche, trusive, tak pridame este trosku vody. Cesto bude vyzerat asi takto.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zabalime ho do kuchynskej folie, trosku splostime a dame do chladnicky. Ja som ho mala v chlade asi 3 hodiny, no staci aj kratsie.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ocistime sparglu. Supky a konceky mozeme odlozit a neskor ich pouzit na pripravu polievky. Sparglu dame do studenej vody (s troskou soli a cukru). Nezakryvame. Hned, ako zacne voda vriet, vypneme. Sparglu nechame vo vode este asi 5 minut postat. Nebude uplne uvarena, ale to nevadi, lebo pojde este do rury. Potom vyberieme, nechame dobre odtiect, ususime kuchynskou papierovou utierkou. Kazdu sparglu prekrojime na 4 kusky. Ak ma niekto zaujem, tak recept na pripravu spargle (ako kompletne jedlo) na jednoduchy sposob mam aj v tomto recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/spargla-na-jednoduchy-sposob/27842-recept.html

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladene cesto vyvalkame na posypanej doske. Bude sa tazsie valkat, lebo v chlade stvrdlo. Ale pojde to. Pravidelne ho o kusok pootocime, tak sa nebude prilepovat. Prenesieme ho pomocou valceka do maslom vytretej a mukou vysypanej formy. Moja forma je 28cm siroka a 3cm vysoka.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trosku popritlacame. Vrch zrezieme. Nechajte to kusok vycnievat nad formou, lebo pocas pecenia sa trochu scvrkne. Potom dame na cesto papier na pecenie, nasypeme suchu strukovinu a dame piect do vyhriatej rury, na 200 stupnov, tak asi na 20minut. Ak by sa vam zdalo, ze okraje moc rychlo tmavnu, teplotu znizte na 180 stupnov. Potom papier stiahneme a este pecieme asi 10 minut. A ak sa chceme poistit, aby cesto nebolo od naplne velmi mokre, tak ho este mozeme potriet rozslahanym vajcom a dat na dalsich 5 minut zapiect.

  7. 7

    Pripravime si mokru zlozku, ktora pocas pecenia spoji napln. V odmerke rozslahame 4 vajcia a prilejeme asi 250ml smotany (pripadne mozete smotanu, alebo cast smotany nahradit aj mliekom). Budeme mat asi 450 ml tekuej zlozky. Moze byt, ze bude stacit aj 400ml. Pomelieme do toho trosku korenia. Sol netreba pridavat (syr a losos su uz dost slane).

  8. 8

    Na upecene cesto dame kusky udeneho lososa, poukladame pokrajanu sparglu, zasypeme posekanou petrzlenovou vnatou (taku dobru viazanicku), posypeme postruhanym parmezanom.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na to vylejeme tekutu zlozku a dame piect do rury. Asi na 35 minut, pripadne dlhsie. 175-180stupnov.

  10. 10

    Vyberieme z rury a pripadne este trosku ozdobime kuskami lososa, vnatou.

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podavame s nejakym salatom. My sme mali salat s cinskej kapusty, zmiesanej s paradajkami a redkvickou. Pridala som do toho este aj na kusky posekany korbacik (syr). Dressing bol olej a ocot, v pomere 3:1, trosku korenia a stipka soli.

  12. 12

    Prajem dobru chut. Vseobecny postup na pripravu cesta je v mojom recepte Cesto na quiche, slanu tortu: http://varecha.pravda.sk/recepty/cesto-na-quiche-slanu-tortu-zaklad-fotorecep/40976-recept.html

    Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

nonna
Krásna, precízna práca, chválim, určite vynikajúco chutí. Ukladám do KK a pozdravujem do Holandska!
janger
@nonna , dakujem, chutilo to ozaj vyborne. Aj ja pozdravujem a prajem pekny zvysok pondelka (u nas dnes volny den - sviatok).
slavka2012
Aj mne kombinacia losos-spargla chuti, doteraz som ju pouzivala iba v salate, tvoj quiche je skvely napad, budem sa nim inspirovat.
babav
Janka,snažila som sa ti poslať TS, ale schránka mi to vyhadzuje ,
neviem prečo?!Napisala som redakcii , uvidím ci sa to opravi....
Ak nie , Jarka ti dá moju mailovú adresu ;-).
janger
@irenaw , dakujem :-). @babav , Vlasti, do schranky mi nic neprislo, nejako tie TS nefunguju zatial optimalne. Nepouzila si v sprave apostrof alebo nejake podobne znamienko, lebo aj to casto robieva neplechu ;-). A dakujem za pochvalu. @slavka2012 , je to fakt vyborna kombinacia. Skus, ten quiche bol fakt vyborny :-). @stacy77777 , dakujem ti :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia