Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami

janikbj - fotkajanikbj, 21. mája 2013
Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami
Foto: janikbj
2
porcie

Suroviny

1 dl
podľa potreby
podľa potreby
2 dl
podľa potreby
1 ks
2 čL




Postup

  1. 1

    Guľatú ryžu si prepláchneme a zalejeme vodou trošku nad jej povrch. Pridáme štipku soli, trošku masla a na malom ohni varíme za častého miešania kým sa voda neodparí. Po odparení zase prilejeme vodu, aby bola na úrovni ryže. Takto zopakujeme ešte raz. Ryža by mala byť napoly uvarená. Po odparení tretej dávky vody dolejeme mlieko a za častého miešania a postupného dolievania mlieka uvaríme hustú ryžovú kašu. Osladíme ju podľa vlastnej chuti a necháme vychladnúť (sem-tam premiešame).

    Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami - obrázok 1
  2. 2

    Do vychladnutej ryžovej kaše vmiešame hustý smotanový jogurt alebo kyslú smotanu. Na 1dl suchej ryže som použila 1 kelímok bieleho jogurtu, ale môžete aj viac, podľa toho,akú konzistenciu dezertu si želáte. Ak treba, masu ešte dosladíme.

    Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami - obrázok 2
  3. 3

    Kompótové marhule nakrájame na menšie kúsky. Šťavu dáme variť a keď sa zohreje, pridáme do nej kúsky marhúľ a v troche šťavy rozmiešaný Zlatý klas. Uvaríme si polohustý "puding". (Na 2dl šťavy aj s marhuľami tipujem tak 2 ČL Zl. klasu). Necháme trochu vychladnúť.

    Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami - obrázok 3
  4. 4

    Smotanovú ryžu vrstvíme s mierne vychladnutým marhuľovým "pudingom" do pohárov a necháme poriadne vychladiť. Z 1dl suchej ryže mi vyšli 2 porcie - také, ako sú na obrázku. Pozn.: takýto marhuľový "puding" používam aj do čokoládových tort. Parádne sa hodí ku tvarohovému alebo klasickému vanilkovému krému.

    Ryžovo-jogurtový pohár s marhuľami - obrázok 4

Diskusia k receptu

silvia68
Si mi narobila chute takto večer. Super dezertík, alebo aj sladký obed, či raňajky. S jogurtom som ešte nerobila, vyskúšam. Ja robievam taký višňový puding, višne sú kyselkavé , šťavu docukrím , pridám zlatý klas, uvarím a ochutnávam ešte teplé , také mi chutí najviac. Tiež pasuje ku šľahačkovým alebo tvarohovo jogurtovým tortám.
mirkamt
Ďakujem za inšpiráciu, tiež niekedy urobím, je to dobrá obmena ryžovej kaše na tanieri ;-)
rulik
akurát včera som dostal na niečo podobné chuť, robil som s pudingom
janikbj
ďakujem krásne za milé reakcie :-) verím, že ak vyskúšate, bude vám chutiť tak ako nám
anina6
aj mne sa to veľmi pozdáva, ukladám si recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia