Tvarohové a škoricové osie hniezda

luss44 - fotkaluss44, 31. mája 2013
Tvarohové a škoricové osie hniezda
Foto: luss44

Kysnuté koláče na rôzne spôsoby sú u nás obľúbené, či už len tak ku káve alebo dcéram na desiatu. Nedávno som piekla tieto osie Zobraziť celý popisKysnuté koláče na rôzne spôsoby sú u nás obľúbené, či už len tak ku káve alebo dcéram na desiatu. Nedávno som piekla tieto osie hniezda.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

700 g
400 ml
3 PL
2 ks
200 ml
1 čl
1 kocka
štipka
1/2 bal.
Náplň:
250 g
1
1 PL
1
Náplň škoricová:
50 g




Postup

  1. 1

    Vypracujeme si kysnuté cesto, ktoré necháme nakysnúť, preložíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme, jednu natrieme tvarohovou plnkou s hrozienkami, zrolujeme ako závin a pokrájame na cca 3 cm kúsky ako slimáky. Druhú časť rozvaľkaného cesta natrieme rozpusteným a mierne vychladnutým maslom, nahrubo posypeme trstinovým cukrom a škoricou, môžeme pridať aj vanilkový cukor. Takisto zrolujeme a pokrájame na slimáky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie, necháme ešte 20 min. kysnúť.

    Tvarohové a škoricové osie hniezda - obrázok 1
  2. 2

    a tu sú tvarohové, ktoré sa mi horšie krájali, keďže tvarohová plnka neustále vyliezala spod cesta, ale nakoniec som ju skrotila a ako-tak pokrájala a preniesla na plech. Preto nie sú také fotogenické ako tie škoricové, ale s tekutejšími plnkami je to už tak..

    Tvarohové a škoricové osie hniezda - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí hniezda ešte potrieme vajíčkom a vložíme do rozohriatej trúby na 180 st. a pečieme cca 20 min., kým pekne nezružovejú. Tesne pred dopečením ich vyberieme a každé hniezdo polejeme 1 PL horúceho osladeného mlieka a šupneme ešte na pár minút naspäť do trúby. Mlieko vsiakne dovnútra hniezda a cesto ostane potom krásne vláčne, toto mi poradila raz suseda a osvedčilo sa mi to.

    Tvarohové a škoricové osie hniezda - obrázok 3
  4. 4

    ... a tvarohové, mierne rozpľasknuté :) ale zjedli sa ak prvé

    Tvarohové a škoricové osie hniezda - obrázok 4

Diskusia k receptu

anina6
vydarili sa ti perfektne, verím tomu, že sa po nich len tak zaprášilo.
brambora
vyzeraju skvelo. to ti vyslo 32ks z tej davky? aspon tolko som naratala z obrazkov. :)
luss44
@brambora vyšlo mi viac kúskov, škoricové vyšli na 1 plech a tvarohové na 2 plechy, nakoľko sa mi "vďaka" tvaroh.plnke roztekali, tak som ich dávala ďalej od seba, čiže dokopy ich bolo 41, schválne som pohľadala v PC fotku toho 2.plechu :) keď robím iba škoricové, vyjdu mi pekne na 2 plechy po 20 ks.
salinka
vyzerajú veeeeľmi dobre! Hlavne tvarohové ma zaujali, musím vyskúšať. Ani so mnou nikdy tvarohová plnka nespolupracuje, býva riedka. Ale skúsim použiť hrudkový tvaroh:-)
luss44
@salinka , až teraz som našla Tvoj komentár, ďakujem :) daj potom vedieť ako Ti vyšli s hrudkovým tvarohom... ja už jemný zahusťujem Zlatým klasom, potom nevyteká