Mrkvovo-mäsový koláč fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 9. júna 2013

Inspiraciu na tento kolac som nasla na internete. V povodnom recepte bol upeceny jeden velky kolac. Ja som upiekla styri male kolace. Tiez Zobraziť celý popisInspiraciu na tento kolac som nasla na internete. V povodnom recepte bol upeceny jeden velky kolac. Ja som upiekla styri male kolace. Tiez sa mozu upiect este mensie kolaciky upecene v mufinovej forme. Cesto je dost nezvykle, ide do neho surova mrkva. Do plnky sa okrem mleteho masa pridava aj ryza.

4
porcie
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
100 g
1 ČL
1/2 ČL
Plnka:
2 PL
200 g
1 ks
2 strúčiky
250 g
1 ks
1/2 šálky
100 g
150 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Surovu ocistenu mrkvu som postruhala na struhadle s malymi otvormi. K mrkve som pridala muku s praskom do peciva, maslo a vsetko som spolu zmiesila.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som zabalila do potravinarskej folii a dala som ho na 30 minut na chladne miesto.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitym ako mi cesto odpocivalo pripravila som si plnku. Mrkvu som si skrabkou na zemiaky nastruhala na pasiky. Do panvice som dala rozpustit lyzicu masla. Na maslo som dala postruhanu mrkvu

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a za obcasneho miesania som ju oprazila.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oprazenu mrkvu som si prelozila na tanier. Do panvice som dala dalsiu lyzicu masla, pokrajanu cibulu a pretlaceny cesnak.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked bola cibula makka pridala som k nej pomlete maso.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Maso s cibulou som prazila pokym sa vsetko pekne porozdelovalo a zhnedlo.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maso som osolila, okorenila a pridala som posekanu vnat z oregana. Vsetko som premiesala a pridala som uvarenu ryzu.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V povodnom recepte bol pouzity modry plesnovy syr. Ja som mala doma camembert, tak som ho tam pridala. Syr som si pokrajala na mensie kusky a rozmiesala som ho so smotanou.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Smotanovu zmes so syrom som potom pridala k masu a vsetko som spolu premiesala.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odlezane cesto som rozdelila na styri casti a kazdu som osobitne rozvalkala. Taketo cesta vzdy valkam medzi dvoma papiermi na pecenie. Cesto sa nikdy neprilepi a lahsie sa s nim pracuje. Aby sa mi papier nesmykal po pulte, okraj papiera posuniem na okraj dosky a pri valkani sa opriem o papier.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyvalkane cesto som dala do formiciek na paj. Formicky su priemeru 11.5 cm na spodnej cati . Cesto som popichala vidlickou a dala som ho zapiect do vyhriatej rury 180C na 10 minut.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pajove formy som mala stale na tejto podlozke a tak som ich aj piekla. Bolo to lahsie, nemusela som to stale prekladat. Masovu plnku som rozdelila do predpeceneho cesta.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na masovu plnku som ulozila podusenu mrkvu. Mozete sa s tym pohrat, platky mrkvy sa mozu vselijako pootacat a ozdobne ulozit. Na vrch mrkvy som potom este polozila malu vetvicku z citronoveho tymianu.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto pripravene mrkvove kolacie som piekla vo vyhriatej rure 180C 25 minut. Upecene kolace som nechala na mriezke vychladnut. Tento druh slanych masovych kolacov- pies je tu velmi popularny. Na obed, veceru, pribalit si ich do prace na rychly obed, alebo take male pecene trebars v mufinovych formach ako pohostenie pre navstevu, alebo posedenie s priatelmi. Kupovane su prevazne nie velmi kvalitne. Ale ked si ich urobite doma to je uz nieco insie.

    Mrkvovo-mäsový koláč (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

sandra
To je nádhera... asi skúsim bezlepkovú verziu :-D
jerica
@palokuchki , radosť nie len ochutnať, ale krása, lahodiaca oku a chuti:-)
prikladám do KK skvosty na vareche :-)
evusik
proste jedna veľká krásna, niet čo dodať :-)
tomas
niektoré recepty znejú tak pekne, že ma normálne lákajú, že sa naučím piecť :)
frezia
Nenachadzam slov,super,samozrejme vyskusam. Dakujem za recept.
irenaw
všetko sa mi páči, cesto, plnka, mrkvová ozdoba :-)
ariela6
Palokuchki ked vidim tvoj recept nikdy ho neobidem pretože viem že je to precizne vypracovany a chutny recept si kulinarka ktora s velkou trpezlivostou chysta jedlo a je to vždy zažitok vidiet tvoju vyslednu pracu ja nie som taka trpezliva pri priprave jedla a o to viac obdivujem teba
hannah22
obdivujem tak ako ostatní tvoje recepty, vždy si ich rada pozriem, uložím a vyskúšam.... jednoducho si šikovná a rada sa poučím... dík... :))
babkamt
Ukladám do kk . V najbližšej dobe spravím . Ďakujem za recept .
jamarlen
@palokuchki , som tu zas a neverím vlastným očiam! aká krása, nádherný podrobný postup. super nápady na obed do práce! ďakujem ti aj za to, že uvádzaš aj to, akú zmenu si oproti pôvodine v rcp urobila. ak je v rcp na vareche uvedené, že "rcp som použila tento a upravila si ho podľa seba" bez uvedenia pôvodnej receptúry, ďalej už radšej ani nečítam...
navyše, k receptom nepridávaš ani "spoločenské názory", nekoreníš ani štipkou márnomyseľnosti, či pohŕdania voči nám, menej skúseným, nešikovnejším....
určite ho budeme robiť,
akú mal chuť?
palokuchki
@hannah22 , @babkamt , @jamarlen , @frezia68 , dakujem vam za vase mile komentare. Velmi ma potesili a povzbudili. @jamarlen , tebe dakujem za take pekne uznanie. Vzdy sa velmi rada s vami podelim o nove recepty ktore vidim na inych kucharskych strankach. Varenie ma bavi a hlavne rada skusam nove veci. A preco by som mala byt marnomyselna a pohrdava? Slovensko a slovakov mam velmi rada. Ved tam su moje korene. Prave preto rada chodim na Varechu. Pytas sa aku mal tento paj chut. Masova plnka, ktora bola ochutena oreganom a syrom velmi chutne pasovala k tomu mrkvovemu cestu. Treba si dat zalezat a tu plnku primerane ochutit. Ten modry plesnovy syr alebo camembert by tam nemal v ziadnom pripade chybat.
parisienne
som si to vsimla zrovna ked som ho robila, ale nakoniec som ho pridala k ostatnym surovinam :) dakujem a kolacik chutil




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia