Špargľová polievka s paradajkami a bielym vínom

elixir - fotkaelixir, 12. júna 2013
Špargľová polievka s paradajkami a bielym vínom
Foto: elixir

Dnes som chcela vyskúšať zo špargle niečo nové...

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

12 ks (tenšia)
0,5 l
3 ks
1 PL
1 PL
80 g
1 štipka
1 ČL




Postup

  1. 1

    Očistíme a nakrájame si špargľu na kúsky. Paradajky a vňať umyjeme.

    Špargľová polievka s paradajkami a bielym vínom - obrázok 1
  2. 2

    Špargľu dáme variť v podľa chuti osolenom, okorenenom vývare so štipkou cukru na 10 minút. Medzitým si pokrájame paradajky zbavené jadierok a takisto vňať. Lístky vňate som si dala bokom, pokrájanú stonku som pridala do polievky.

    Špargľová polievka s paradajkami a bielym vínom - obrázok 2
  3. 3

    Keď je špargľa uvarená, ak chceme vyberieme hlavičky, aby nám zostali vcelku. Obsah hrnca potom rozmixujeme.

  4. 4

    Pridáme maizenu rozmiešanú v troche vody a za stáleho miešania ešte tak dve minúty povaríme.

  5. 5

    Odstavíme hrniec z plameňa, vlejeme doň víno a premiešame. Potom pridáme créme fraiche a dobre rozmiešame. Ešte na pár sekúnd prehrejeme na plameni.

  6. 6

    Keď už je polievka v tanieroch, pridáme do nej paradajky, petržlenovú vňať a kúsky špargle, čo sme si z polievky vybrali. Môžeme podávať, dobrú chuť.

    Špargľová polievka s paradajkami a bielym vínom - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
ojojoj @elixir ako z nejakej posh restiky..,,nemam skusenosti s maizenou v polievke,ale musi byt nebickova tato polievka...
afataga
aj ked nie som moc na polievky, tato vyzera dobre, az na ten rastlinny tuk brrr, radsej maslo, pomaly bude koncit sezona spergle, tak mozno urobim
lusinkab
no ja neviem co dodat :-) ty stale vykuzlis nieco nadherne co je pastvou pre oci a brusko :-) krasne ako vzdy
bozulka
Špargľovú polievku počas sezóny robievam často,podobne,ale s malými odchylkami.Pred varením špargle odkrojím /ulomím/ hlavičky a vrátim do polievky pred dovarením,ostávajú pekne v celku,jemne chrumkavé.Aj tvoja vyzerá dobre,ale ja osobne by som radšej pridala kúsoček masla.Uložím si aj tvoju a asi urobím,mám v chladničke Záhorácku bio a treba ju urobiť.
elixir
@bozulka budem rada, keď spravíš, inak jasné, s masielkom je to výborné a do špargle tradične patrí... :) Tentokrát som skúsila pre zmenu so zahusteným rastlinným olejom, stačilo ho tak máličko, že ho v tej zmesi chutí človek ani nepostrehne... ďakujem za komentík :)
ywett
hneď by som si dala, veľmi sa mi páčia tvoje polievky...teda, všetky recepty :)
angast
Aj tak je fazuľová s údeným a so slížami lepšia. Predsa nemôžeš mať
všetky jedlá naj, naj ,naj ,naj . Potom by si bola strašne pyšná. Musím
tu troška vyrovnávať balanc.
elixir
@ywett vďaka veľká :)
@angast juj tak by som si dala takú dobrú čerstvú fazuľovú... už viem čo dnes dokúpim, vďaka Ti za nápad. :) (a medzi nami, ja mám k pýche na míle ďaleko:) )
angast
Ja viem že si skromnučká , chcel som ťa len troška poštekliť.
Tu polievku som ti zabudol pochváliť. Takéto mám veľmi rád a myslím , že by sa dala aj na studeno. Teraz v horúčavách sú najlepšie polievky a prívarky napr. : zemiak., špenát., rajčinová rovno z chladničky aj bez prílohy studené.