Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry

eviana - fotkaeviana, 25. augusta 2013
Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry
Foto: eviana

Pozerala som tu na vareche zemiakové šaláty a takýto som medzi nimi nenašla. Naučila som sa ho robiť od mojej svokry, preto som ho Zobraziť celý popisPozerala som tu na vareche zemiakové šaláty a takýto som medzi nimi nenašla. Naučila som sa ho robiť od mojej svokry, preto som ho tak aj pomenovala. Môj muž ho miluje, je skvelý k vysmaženej rybe, ale u nás bol dnes s bravčovými rezňami a môjmu chlapovi sa robili za ušami hrče.. tak mu chutilo... Možno aj Vám zachutí :)

6
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 ks
3 PL
Nálev:
1 l
0,5 dl alebo citrónová šťava
4-5 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Približne kilo menších zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na cca 0,5 cm kolieska

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na jemno a navrstvíme na zemiaky

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 3
  4. 4

    ...polejeme olivovým olejom

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si nálev - vo vode rozmiešame soľ, cukor a ocot, prípadne citrónovú šťavu. Možno sa na prvý pohľad zdá, že surovín do nálevu ide priveľa, ale nálev musí byť naozaj koncentrovanej chuti, pretože zemiaky nasajú z neho potrebnú chuť do seba. Týmto nálevom zalejeme zemiaky s cibuľou.

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 5
  6. 6

    Všetko spolu pomiešame a prikryté dáme odstáť do chladu - ako každý zemiakový šalát, aj tento je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute pospájajú. Nakladá sa do misiek spolu s nálevom a konzumuje sa polievkovou lyžicou. Nejde o žiadnu vysokú ani modernú gastronómiu, ale jeho chuť je skvelá :)

    Mokrý zemiakový šalát podľa mojej svokry - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
ja poznam podobny aj so zelerom, robila ho este moja babka, aj ked asi nie s olivovym olejom a moj otec mal z neho tiez hrce za usami :-), co sme my s mamou nechapali, lebo nam nechutil, ale urobila otcovi aspon na vianoce, sto ludi, sto chuti :-)
mlska
U nás sa takémuto šalátu hovorí "ohlúpený". Neviem prečo taký názov, lebo je fantastický a my ho milujme, tak ako tvoja rodinka. Tie zemiaky naozaj musia byť v takom množstve nálevu, vtedy sú božské.
Peknú nedeľu!
eviana
@afataga , moja svokra ho robieva len zo zemiakov, žiadny zeler... a samozrejme pridáva obyčajný rastlinný olej, ja som to trošku s tým olivovým upravila podľa seba :) A tiež ho musím spolu z majonézovým robiť na Vianoce, pretože môj chlap ho miluje a môj syn ho zasa nemá rád, ten zje len klasický majonézový :)
eviana
@mlska , ďakujem za milý komentár... výraz "ohlúpený" som v spojitosti s ním nepočula, ktovie prečo dostal taký názov, možno tým, že je o kopec surovín, čo do bežného majonézového idú, okrátený... nech už je to ako chce, dôležité je, že chutí. Aj Tebe peknú nedeľu :)
izabella929
tento šalát robievamn aj ja..nie je tak ponorený do šťavy, ale je super dobrý, to môžem potvrdiť...ešte som ho neskúsila robiť z novýxh zemiakov, ale verím, že je úplne fajn.-)))šikuľka.-)))
daguska
Takyto salat robieva moj svokor, je naozaj vynikajuci. Chuti vsetkym.A ten so zelerom,ten robievala moja babka pre dedka. Ten nemal rad nikto. Presne tak. Kolko ludi, tolko chuti.
eviana
@mil á izabella929 , ďakujem za Tvoj komentár, potešila ma Tvoja pochvala, aj keď patrila by mojej svokre, ona ma ho naučila... veru je super dobrý, aj z nových zemiačikov... :)
bubaya
Eviana, krásne spracovaný recept, a hlavne ten technologický postup - dôležité je na zemiaky naliať najprv olej. Ja nedávam olivový olej, len obyčajný stolový, tá olivová chuť ma tam ruší, mám radšej taký "ohlúpený". Hlúpy sa hovorí aj u nás - takým chudobnejším jedlám, alebo omáčke bez smotany.
eviana
@bubaya , ďakujem za vysvetlenie významu názvu "ohlúpený"... vidíš, predpokladala som správne, že to bude tým, že do neho nejde až toľko surovín, resp. je trošku "chudobnejší", ale nie vždy množstvo surovín zabezpečí lepšiu chuť, pri tomto šalátiku je surovín tak akurát :)
Mne olivový olej nevadí, ale ako vravím, svokra tiež používa klasický stolový olej. Ešte raz vďaka za Tvoj komentár :)
brambora
ja ho tiez nemusim :D ale priznam sa, ze so studenou vodou som ho este nevidela nikoho robit. moja mamina ten nalev uvari a tak naleje potom na zemiaky. Robieva ho vacsinou k rybe.
eviana
@brambora , moja svokra ma ho naučila robiť takto so studenou vodou, ale je pravda, že keď sa nálev uvarí, netreba toľko miešať aby sa cukor rozpustil :)
rimanka3
Ja ho robím tak, že cibuľu nakrájam na polmesiačiky a a spolu s nálevom privediem k varu. Horúci nálev nalejem na zemiaky. Výhoda je, že môžem dať viac cibule, lebo nie je taká ostrá Samozrejme z nových zemiakov je najlepší.
nadia56
@eviana , robim presne ako ty, mna ho naucila moja babicka, velmi nam chuti a nikdy nesmie chybat najma na vianocnom stole:-)
rea1
toto je super šalát, u nás chutí celej rodine. robím ho niekedy aj so zelerom ale väčšinou bez, cibuľu krájam na kolieska alebo polkolieska, obarím ju vo vriacom náleve a na zemiaky nalejem ešte teplý nálev. niekedy ho robím na večeru len tak, bez mäsa, len šalát.
čo sa týka názvu, ohlúpený som ešte nepočula, ale u nás sa mu hovorí falošný, moja mama ho nazýva záhorácky, kamarátka z rimavskej soboty východniarsky a frajerova mama rusínka maďarský. a nikto z nich nevie dôvod, prečo mu tak hovoria. pritom recept je u všetkých rovnaký. :-)))
marianne
fuuha,si mi trafila notu..:-) to sa mi paaaci.....a ake jednoduche....dakujem
eviana
@rimanka , isto je skvelý aj keď sa cibuľka na polmesiačiky nakrája. Ani v tom mojom cibuľa už nie je tak ostrá, veď minimálne 12 hodín zaliata nálevom bola, takže nielen svoju arómu, ale aj chuť a ostrosť "darovala" zemiačikom :) Ďakujem za Tvoj milý komentár :)
eviana
@alexdidi , pozrela som Tvoj recept, šalátik vyzerá famózne, ale to je trošku iný šalát, tento môj je oproti tomu Tvojmu naozaj "mokrý", na 1 kg zemiakov totiž ide až liter nálevu, pretože ten šalát musí vyzerať priam "polievkoidne", šťavy je v ňom toľko, že zemiaky v ňom takmer plávajú. Ale aj z toho Tvojho by som si veru hneď dala, mňam :) Ďakujem, že si sa podelila so svojou verziou šalátiku :)
eviana
@rea1 , ďakujem za Tvoj milý gastronomicko-geografický komentár... ktovie kde presne tento šalátik vznikol, myslela som si tiež, že je možno z maďarskej kuchyne, aj som uvažovala, že zaškrtnem maďarskú kuchyňu, bo moja svokra je maďarka, ale istá som si nebola, tak som ho len mokrým pomenovala :)
eviana
@marianne , mám radosť, že som Ti do nôty trafila... presne je tak jednoduchý, až je úžasný a hotový raz dva... ja ďakujem Tebe za milé slová uznania ♥
eviana
@edward456 , no vidiš... som polovičná záhoráčka a tento šalát ma naučila svokra tu na juhu robiť. :) Doma sme len klasický bez majonézy robievali, nie takto zaliaty :)
likalu
Je to veľmi dobrý šalát. Ja ho tiež musím robiť na Vianoce, ale robím ho aj cez rok, len dávam väčšinou červenú lahôdkovú cibuľu a to tak, že pokrájanú dám do nádoby, nie na zemiaky, na ňu dám cukor, soľ, studenú vodu, premiešam, kým sa to rozpustí, potom dám podľa chuti ocot a až to celé dám na zemiaky.
janazor1
ja ho robim s tekvicovym olejom, je sice potom trochu do zelena, ale ta chut je skvela...
eviana
@likalu , som presvedčená, že aj Tvoj šalátik s červenou cibuľkou je famózny, ďakujem za milý komentár :)
eviana
@janazor1 , tekvicový olej je famózny a nesmierne zdravý... čo tam po farbe, dôležitá je chuť :)
ebaka
Poznám tento receptík,tiež som zo Záhoria,jedli sme ho s rezňom a ryžou,mňam ešte teraz mám na jazyku chuť,,vodového"šalátika.Pekná prezetácia,som rada,že si sem receptík dala.
xanadu1955
Musím poďakovať za recept, už keď som čítala vedela som že bude výborný ale dnes som si ho spravila a objedla som sa príšerne a to ani neodstál 12 hodín ani si neviem predstaviť že zajtra by mal byť ešte lepší a s kuriatkovým rezňom je to fakt bašta a je jednoduchý na prípravu čo je výhoda takže od dnes nebude chýbať ani na našom stole - ešte raz ďakujem
eviana
@ebaka , ďakujem Ti za milý povzbudivý komentár... som rada, že som Ti trošku chuť zabudnutú pripomenula :)
eviana
@xanadu1955 , ja Tebe ďakujem za milé slová, aj za Tvoju odvahu skúsiť ho. Mám veľkú radosť, že chutilo... naozaj obrovskú radosť :)
marta1968
Mňa ho naučila robiťmoja svokra, ale dávala do neho varené vajcia na tvrdo, ktoré pokrájala na mesiačiky, bol aj je fantastický.
babinaevina
Tento šalát je vynikajúci! Tiež ho robíme väčšinou k rybe, na Vianoce nesmie chýbať, ale aj k rezňom, lebo je ľahší ako majonézový. Len ja tam nakrájam aj kyslú uhorku na drobno a nálev tiež väčšinou prevarím, šalát je potom jemnejší. :-)
gordon67
tak toto je dosť zjednodušený recept. Do mokrého zemiakového sa používa aspoň zeleninový vývar a samozrejme mleté čirne korenie. Sedanom, či bylinami nič nepokazíte, mladá cibuľka s vňaťou je vhodná tietž, ale ďalšia chyba, ak do nálevu dáte príliš olivového oleja, spraví vám zlú službu, bude horkastý. Skrátka toto je taký ten recept, ktorý podliezol latku podpriemeru, skrátka niečo uvarte z zmiešajte . No tak ho teda nazvite zemáky mojej babičky, ale nie mokrý šalát!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia