Cestovinový šalát so zeleninou a čerstvou mätou

martinis - fotkamartinis, 4. septembra 2013
Cestovinový šalát so zeleninou a čerstvou mätou
Foto: martinis

Pestré, zeleninové šaláty sú mojími najobľúbenejšími jedlami : stačí trocha zeleniny, lyžica balzamika, dobrý olivový olej, šálka cestovín a čerstvá mäta a môžte si Zobraziť celý popisPestré, zeleninové šaláty sú mojími najobľúbenejšími jedlami : stačí trocha zeleniny, lyžica balzamika, dobrý olivový olej, šálka cestovín a čerstvá mäta a môžte si pripraviť výborný a chutný obed, vhodný aj na zbalenie do školy či práce :))

1
porcia
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka (300 ml)
 veľká štipka
 kvalitný
8 ks
8 ks
1 malá
12 ks
1 hrsť malá
1 stonka
1 PL




Postup

  1. 1

    Začneme zaujímavým "grifom", o ktorom som sa dozvedel len nedávno : stačí očistené redkvičky zospodu narezať do tvaru hviezdy, vložiť do studenej vody do chladničky a po hodine mali by sa pekne otvoriť, samozrejme, ak sú zárezy dostatočne hlboké. Na tento trik som si však spomenul až v polovici varenia, takže moje otvorené veľmi nie sú, nabudúce na to musím myslieť skôr, ale som si istý, že sa to podarí :)

  2. 2

    Za osem cherry paradajok - kúpil som si výborné, slovenské :) - umyjeme a poprekrajujeme. Malú červenú cibuľu nakrájame nahrubo, teda na väčšie kocky. Stonku mäty umyjeme, osušíme a lístky otrháme zo stonky. Olivy prepláchneme pod vodou, aby sme ich zbavili nadbytočnej soli a tým je naša príprava zavŕšená :)

  3. 3

    Šálku cestovín varíme v osolenej vode spolu s malou hrsťou mrazenej kukurice, ušetríme tým riad, aj čas. Najviac sa do šalátu hodia celozrnné cestoviny, rozhodne tvrdšie, na tvare nezáleží - mne chutia Buitoni penne. Uvarené scedíme a dáme do misy s cibuľou, olivami, kukuricou a osušenými redkvičkami. Zakvapneme výdatným dúškom oleja a lyžicou balzamikového octu, ten dodá príjemnú chuť. Samozrejme nesmie chýbať veľká štipka soli a mletého čierneho korenia.

  4. 4

    Premiešame a následne prihodíme paradajky a čerstvú mätu, nesekáme, lístky necháme vcelku. Kto chce, pridá si aj malú čili papričku, ja mám svoje vlastné, a keďže sú naozaj maličké, nakrájal som hneď dve, aby zvýraznili tie výborné, zeleninové chute. Šalát voňajúci mätou a chutiaci odchádzajúcim letom je výborným obedom nielen do práce alebo školy ;)

    Cestovinový šalát so zeleninou a čerstvou mätou - obrázok 4
  5. 5

    Dôvodom, prečo mám rád takéto nekomplikované jedlá je fakt, že sa dajú pripraviť z naozaj dostupných, čerstvých a často aj regionálnych surovín a sú nenáročné na prípravu, peňaženku aj čas. Tento cestovinový šalát kombinuje plnú, výraznú chuť zeleniny s jej charakteristickými farbami a veľmi jemným dochutením - prakticky tým najzákladnejším : olivovým olejom, soľou a korením. Balzamiko som použil na podčiarknutie, mätu na osvieženie a podaril sa veľmi chutný šalát, ktorý je možné podávať aj na akejkoľvek oslave, i tým najmenším (vtedy možno bez olív a takmer určite bez čili) ;)

Diskusia k receptu

micanela
hned som vedela, ze to bude recept od teba ... chutny ako vzdy

ale vekom mozem byt tvoja mama tak mi to neda - myslim, ze by si mal jest viac bielkovin
afataga
ach jaj, zas kukurica? :-) bez nej super salat, robievam podobny, supnem tam aj trochu jogurtu a niekedy olivy
marta5
Super šalát,paradajky mám ešte v záhrade,iste vyskúšam.
martinis
@dusan95843 : nech ti padne na úžitok, ďakujem za tvoje hviezdičky :))
@anina6 : Ďakujem ti veľmi pekne, mám radosť ;)
@micanela : mám taký charakteristický rukopis (receptopis ? :))) Ďakujem ! ;))
neviem veľmi odhadnúť, koľko by som ich mal denne prijať, až tak to nesledujem, ale snažím sa mať aspoň raz do dňa syr, tvaroh, tofu či vajíčko a 2-3 krát v týždni ryby + nejaké mäso, denne konzumujem jogurt. musím si to overiť, či je môj príjem bielkovín dostatočný, hoci, dobrý postreh - v poslednej dobe tu mám viac nízkobielkovinových jedál :))
@afataga : nuž, čo mám robiť, keď mi tu tak pasovala :)) ale používam kvalitnú mrazenú od bonduelle, myslím, že je z francúzska - neviem, či je tam GMO povolené, ale keby aj, dám si za hrsť a len sporadicky. jogurt by bol výborný, na osvieženie, nabudúce pridám za dve-tri lyžice. inak - akú značku a obsah tuku máš najradšej, resp. odporúčaš do šalátu ? :)
@marta5 : tak to rozhodne, ak sú vlastné paradajky, toto je jeden z najlepších spôsobov, ako ich využiť ! :))
@izabella929 : aj ja mám radosť z tých farieb - čistých, prírodných farieb a nijakých syntetických farbív ... Ďakujem ti veľmi pekne, budem rád, ak ho pripravíš :))
martamm
Pekný recept, ja tiež veľmi rada používam čerstvú mätu na šaláty, dodá im takú zaujímavú sviežu chuť, ale niekedy tam nasekám zmes rôznych byliniek z mojej záhrady :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia