Jesenný tekvicový koláčik

bonpari - fotkabonpari, 5. novembra 2013
Jesenný tekvicový koláčik
Foto: bonpari

Kúpila som si prvýkrát v živote tekvicu na pečenie. Priznám sa, bola v akcii a v chladničke som ju mala pár týždňov, pretože som Zobraziť celý popisKúpila som si prvýkrát v živote tekvicu na pečenie. Priznám sa, bola v akcii a v chladničke som ju mala pár týždňov, pretože som netušila, čo s ňou, tak som jej spotrebu stále odkladala. Jedného dňa ma však kopla múza a možno to bolo aj silnou chuťou na cukor a tak vznikol tento chutný ľahký koláčik.

10
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
1 ks
2 ks
200 g
50 g
1 ks
1 ks
50 g
20 g
150 ml
100 ml
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
 štipka
2 PL
3 PL
4 PL




Postup

  1. 1

    Umytú tekvicu som prekrojila, vydlabala jadierka a nakrájala ju aj so šupkou na malé kocky, asi ako keď varíme zemiaky k obedu. Potom som ju dala do jenského skla a zasypala 1-2 lyžicami kryštálového cukru. Piekla som ju v rúre na 200 stupňoch až kým nebola úplne mäkká, teda som ju priebežne sledovala.

  2. 2

    Kým sa mi tekvica piekla, mandle som nasekala na drobné kúsky. Hrozienka som zaliala vriacou vodou, do výšky hrozienok (pekne napučia) a pridala 1 lyžicu rumu. Jablko som ošúpala a nastrúhala na väčšom slzičkovom struháku. Pozor, treba ho použiť aj so šťavou!

  3. 3

    Zmiešame všetky cukry a vyšľaháme ich dopenista spolu s vajíčkami. Prilejeme olej a znova prešľaháme.

  4. 4

    Múky zmiešame dohromady a premiešame ich so soľou, sódou bikarbónou a škoricou. Do mlieka pridáme druhú lyžicu rumu.

  5. 5

    Tekvicu vyberieme, spravíme z nej pyré, takou tou vecou na zemiaky (žeby pučidlo?) a necháme vychladnúť. Šupka nám pečením pekne zmäkla.

  6. 6

    K vajíčkovej zmesi postupne zašľahávame na striedačku mlieko s múkami. Múky však minieme len časť, pretože by cesto bolo príliš husté. Až keď do cesta pridáme jablko aj so šťavou a vychladnuté tekvicové pyré, môžeme pridať zvyšok múky. Ja som to šľahala ďalej ručným mixérom.

  7. 7

    Ako posledné prídu hrozienka aj s vodou a mandle, ktoré už primiešame len vareškou. Cesto je hotové, tak ho môžeme vyliať do formy. Ja som použila guľatú silikónovú, ktorej priemer je 26 cm. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút. Treba sledovať, kým bude cesto zvrchu pružné, prípadne skúsiť spajdľou.

Diskusia k receptu

alena45
nabudúce keď nebudeš vedieť čo s ňou, tak si ju skús len pokrájať, dať na plech a upiecť len tak. Lahôdka !
janger
Alebo dobru polievku mozes spravit :-). Ale ked pozeram na suroviny a obrazok, aj toto si teda vyborne vymyslela. Iste moc chutny kolacik.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia