Jablkovo-mandľová torta z krupice

methi - fotkamethi, 4. decembra 2013
Jablkovo-mandľová torta z krupice
Foto: methi

Suroviny

3 ks
150 g
1 ČL
1 PL plná
1 ks, väčšie
100 g
70 g
Na formu:
Na polevu:
160 ml
150 g




Postup

  1. 1

    Jablko osupeme a nastruhame na hrubsich slzickach.

  2. 2

    Zltka oddelime od bielok. Z bielok vyslahame tuhy sneh. Zltka vymiesame s cukrom do penista. K zltkam a cukru pridame kakao, detsku krupicu a vanilkovu aromu; znova vymiesame. Primiesame nastruhane jablko a cesto nechame chvilku postat. Zatial si vyhrejeme ruru na 180st. a formu si vytrieme olejom a vysypeme struhanym kokosom.

  3. 3

    Do cesta dalej vmiesame mlete mandle a nakoniec primiesame sneh z bielok, zlahka aby sme neporusili nadychanost bielok a kolac nam neklesol (nepouzivame prasok do peciva, ani sodu).

  4. 4

    Cesto vylejeme do prichystanej formy a dame piect do vyhriatej rury na 40 minut. Hotovu tortu nechame chvilku vychladnut a potom odstranime kraj tortovej formy. Tortu nechame poriadne vychladnut.

  5. 5

    Na polevu: Do hrnca dame slahacku a nalamanu horku cokoladu. Hrniec dame na ohen a zohrievame, az kym sa na okrajoch nezacnu robit prve bublinky. Slahacka sa nesmie varit. Ohen vypneme, ale hrniec nedavame prec z horaka. Nechame cokoladu v slahacke roztopit za staleho miesania. Potom este teplu polevu vylejeme na kolac a dame do chladnicky aspon na 2 hodiny.

  6. 6

    Moja inspiracia: http://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/414/jablecny-dortik-s-orechy.html

Diskusia k receptu

babinkka
Miška, tie mleté mandle sa pridajú do cesta spolu s jablkami alebo až po odpočinutí cesta spolu s bielkami?
izabella929
tvoja tortička vyzerá krásne...štruktúra torty je veľmi zaujímavá a spolu s čokom si navzájom ladia.-)
cesminaz
Krasna a jednoducha torticka!! Urcite super chutna ;-) @miska prosim ta,aky priemer mala tvoja forma?-dakujem za odpoved :-) KK
methi
Dno ma 18cm a k vrchu sa rozsiruje, takze premier okrajov je 22cm.
babidka
Velmi chutny ! Piekla som ho uz niekolkokrat lebo je velmi jednoduchy a ja nemam na pecenie vela trpezlivosti.Teraz som trochu pozmenila recept lebo som dala vlasske orechy namiesto mandli a namiesto polevy som na cerstvo upeceny este horuci pokladla kusky roznych cokolad /skor zvysky/ co som nasla v kredenci :-) Ten kolacik je vzdy dobry - s polevou aj bez nej ...
tiginko
aj nám veľmi chutil @methi. Použila som pohánkovú krupicu a polovičné množstvo kokosového cukru, zato sme si dopriali k nemu hustý jogurt ochutený medom. A navrch som len nastrúhala za horúca horkú čokoládu. Často takto odfláknem polevu na koláčoch, keď sú len pre nás a nemusia vyzerať výstavne. Ďakujem Miška za recept a zaraďujem ho medzi vyskúšané a výborné, čo znamená, že bude mať určite reprízu. Dúfam, že prázdniny v Mumbai si poriadne užívaš :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia