Medovníčky fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 13. decembra 2013

Recept na medovníčky, ktoré pečiem už 16 rokov som sa naučila na jednom kurze vianočného pečenia v dedine Trhovište. Netreba nechať cesto nechať odležať Zobraziť celý popisRecept na medovníčky, ktoré pečiem už 16 rokov som sa naučila na jednom kurze vianočného pečenia v dedine Trhovište. Netreba nechať cesto nechať odležať a sú hneď mäkké. Viem, že to znie až úsmevne, pretože veľa receptov toto sľubuje a nie je to často pravda, ale tieto jednoducho sú takéto dokonalé.

180 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
2 ks
5 PL
1 PL
10/15 ks
4 PL
1 ČL
225 g
600 g




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie okrem múky dáme do misky a nad parou rozpustíme.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď masa začne hustnúť (nejakých 5 min. odkedy začne vrieť voda v kúpeli) pridáme 300 g múky (polovica)

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 5 min. varenia s múkou vylejeme zmes na drevenú dosku, kde sme si predtým vysypali druhú polovicu múky. Keďže zmes je horúca chvíľu počkáme a ešte teplú spojíme so zvyškom múky a vymiesime nelepivé cesto.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta odkrajujeme a valčekom vaľkáme pláty s hrúbkou asi tak 4 mm

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a formičkou vykrajujeme tvary.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch podľa veľkosti tvarov 10-15 min. Ešte horúce potierame žĺtkom, aby boli krásne lesklé, bielok sa potom dá použiť na ozdobovanie, neskôr dodám, keď ozdobím.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
@petravoska
zaujímavý postup, čudovala som sa prečo v rozpise, múka je v surovinách uvedená na konci, až potom keď som dočítala postup som na to prišla, ďaľšia inšpirácia na medovníčky :-) je tam jednička v *****
stacy77777
presne ako píšeš, viaceré recepty sľubujú,že budú medovníčky hneď mäkké, vyskúšam teda tvoje,dám vedieť...:-),páčia sa mi
ancicka
Skúsim ,ale asi až na budúce,lebo taz už mám nieče upečené a práve som zarobila na celozrné.kk
myalab
krasne suuu. len nedal by sa cukor nahradit viac medom...
ochino
sú krásne mňam a ak sú hneď mäkké to je výborné /hlavne ak už chýbajú nejaké zuby.../, ale mám dotaz v bode1 je povedané že všetko okrem múky zmiešame-tzn aj 2 vajíčka? a potom na potretie treba ďaľšie, alebo tam jedno na začiatku nedáme?
petravoska
Na potieranie treba ďalšie vajíčka. Na 1 dávku asi 2, ale využijú sa aj bielika na zdobenie. Schvalne som to nepodala lebo to nemusí byť, to potieranie :-)
petravoska
Keby tam išlo viac medu a menej cukru, neviem, či by neboli tvrdé. Ale nie sú veľmi presladene chuťovo... Keď chceš skús to zameniť a potom daj vedieť.
dejana
práve som si zarobila cesto,chuťovo je vyborné :) dúfam že nebude vadit ked bude chvilu stáť lebo som slubila malemu ze bude piecť keď sa vyspinká :D ale už sa na ne teším :)
petravoska
Vždy som s tým cestom pracovala hneď, takže neviem, ako sa bude správať, keď postoji, daj vedieť, ďakujem za komentár :-)
dejana
medovníčky sú výborné :) cesto mi stalo asi hodinu a myslim si ze sa nezmenilo.recept odporúčam :)
alexiska
Práve som ich upiekla a sú naozaj výborné!:-) ďakujem za skvelý recept :-)
medovnicek
mám svoj obľúbený recept z úplne prvého čísla časopisu Medovníčky, ale aj tento tvoj recept sa mi zapáčil, ukladám si ho
zizizi
Super,takže cesto nemusi stáť v chladničke? A máte ich veľmi pekné :)
zizizi
Su super,robila som podla receptu srdiecka na svadbu a podarili sa na jednotku ;-)
euka82
A uz som ich piekla tento rok druhykrat v zivote - minule Vianoce sa mi podarili uplne perfektne. Aj tento rok som sla krok za krokom podla Vasho postupu, avsak cesto mi pri vyvalkani popukalo.. Nebola z toho celistva hmota, aj ked som sa snazila ho dobre na prac.doske spracovat, aj tak to neslo. Po upeceni boli popukane na povrchu. Neviete mi prosim poradit kde som mohla urobit chybu? Dakujem Vam.:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia