Domáci syr

helga50 - fotkahelga50, 18. júna 2014
Domáci syr
Foto: helga50

Takto sa mi podaril môj prvý syr :)

Suroviny

1,5 l
3,5 l
2,5 ml
150 ml
1 šálka




Postup

  1. 1

    Mlieko si ohrejeme na 75 stupňov. Necháme vychladnúť na 35 stupňov a pridáme acidko. V teplej vode si rozmiešame syridlo a pridáme do mlieka. Dobre premiešame a necháme postáť 15 minút. Vznikne nám sýrenina ktorú nakrájame nožom na 1,5 cm kocky a necháme postáť zas 15 minút. Po 15 minútach poriadne premiešame a zlejeme do látkovej plienky. Všetku vodu poriadne vytlačíme rukami . Potom necháme na chladom mieste cca 8 hodín . Posolíme a môžeme papať.

Diskusia k receptu

jujoska
gratulujem, dufam ze chutil minimalne tak dobre, ako vyzera
ivav
hrudka je vydarená, musí byť chutná
helga50
nevážila som ho takže neviem koľko to bolo ale čakala som menší :)
mojack
ake silne je syridlo? Ak sa da vela, potom jr to horké...
marfa441
ja ked robim syr, ja ho robim trošku inak, ja robim čisto iba z kravskeho mlieka, dam ho prevarit a ked je prevarene dostavim ho, a dam tam troške len jablčny ocot, a pomiešam to začne sa zražat, dam to do čistej plienky a pustim nanho ešte zimnu vodu aby sa trušku zchladil, vytlačim a dam ho vonku odkvapkat, a je vyborny. podla toho aky kto chce syr či mekši alebo tvrdy da tam ocot, ja davam len trošku aby bol jemny.
evanaaa
@marfa441 , to nie je syr ale tvaroh zo sadnutého mlieka, dá sa aj s citr. šťavou miesto octa, alebo nechať len mlieko skysnúť a prevariť, bude to rovnaké.... ale na výrobu syra treba syridlo......