Jablkové pité fotorecept

tinca - fotkatinca, 4. októbra 2014
Jablkové pité (fotorecept)
Foto: tinca

Na jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik Zobraziť celý popisNa jablkové pité som už vyskúšala mnoho receptov, dokonca jeden by som už nikdy nepiekla. Ale tento je u mňa TOP recept, pečiem koláčik len podľa neho a každý si ho chváli. U nás to bolo vždy alma-pité.

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
250 g
250 g
2 ks
1 balíček
1/2 ks
Jablková plnka:
1000 - 1200 g
3 - 4 PL
1 sáček
2 sáčky
1/2 dcl
 (alebo mandle)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a najprv urobíme jablkovú náplň, jablká olúpeme, nakrájame na mesiačiky a uvaríme do polomäkka s ostatnými surovinami. NIE na kašu!! Necháme vychladnúť.

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si pripravíme cesto. Múku a cukor preosejeme, pridáme prášok do pečiva a zmiesime s ostatnými surovinami. Vypracujeme vláčne cesto. Hera má byť polomäkká, aby sa dobre zapracovala. Cesto si rozdelíme na 2 polovice.

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvaľkáme na veľkosť plechu a prvý plát pomocou valčeka prenesieme na plech. Na to rovnomerne rozotrieme jablkovú náplň. Zakryjeme druhým plátom cesta tiež pomocou valčeka. Popicháme vidličkou. RADA navyše:Ak chceme koláčik ozvláštniť, môžeme jablkovú plnku posypať nasekanými vlašskými orechami. Ja som dala drvené mandľové lupienky. Ďalšia dôležitá RADA: cesto je krehké, aby sa vám dobre podarilo preniesť pomocou valčeka na plech,vaľkajte ho na silikónovej podložke, pomocou nej ho ľahko dostanete na valček a potom na plech.

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme pri 180°C doružova /cca 20-25 min./ na plechu vystlanom papierom na pečenie.

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí nakrájame na kocky alebo aj na trojuholníčky a posypeme práškovým cukrom.

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keďže čakám hostí a nemajú radi s maslovými plnkami, tak teda ovocný. Dobrú chuť!

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Oslava Vierky môže začať, všetko je hotové:)

    Jablkové pité (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mesiar50
Stara dobra klasika ktora sa snad nezunuje nikdy.
Sikulka zelam ti k zajtrajsim meninam hodne zdravia a stastia.Tvoj chutny kolacik urcite potesi tvojim hostom nielen oci,ale aj brusko.
luss44
rcp ako na zavolanie :) práve na zajtra mám na pláne piecť pité, skúšam naň tiež rôzne rcp, nuž tak tentokrát vyskúšam Tvoj, vyzerá chutne, jemný. Prajem všetko naj... k meninám, zdravíčko a dobré nápady na kuchtenie.
1x tinca
elysa
aj my si dnes na ňom pochutnávame, podľa takmer rovnakého receptu... všetko najlepšie prajem :)
1x tinca
evanaaa
Toto bola jedna zo špecialít mojej mamy, táto klasika a vždy dobrá, jej pité som mala rada, tiež dávala opražené orechy......nostalgia. @tinca -Vierka, aj ja Ti chcem zablahoželať k zajtrajším meninám, tým koláčikom ich pekne - a chutne - osláviš. Hostia si iste na ňom pochutia.
1x tinca
babkamt
Aj ja sa pripájam ku gratulantom. Jablkové pité nikdy nesklame. To tvoje vyzerá dobre. Pečiem rovnako ako ty. Si šikulka, všetko si si už pripravila na zajtrajšiu oslavu?.)
1x tinca
honestka
Jednoducha klasika, je vzdy chutny a tvoj vyzera repezentativne na ten speci den.
Gratulujem ti Tinca.
1x tinca
tinca
ďakujem všetkým za pochvalu aj blahoželania. @babkamat oslava je už dnes:)
tatranka
Si ty príma hostiteľka.Chutne nachystané,napečené.Všetko tak ako má byť.Si akurátna,dôsledná.
finczi
Mňamkový koláčik... Gratulujem k meninám, príjemnú oslavu prajem!
1x tinca
jozka2
Prajem prijemnu oslavu I ked si myslim,ze v tomto case uz v pohode oddychujes.Kolacok vyzera velmi dobre
1x tinca
tinca
@tatranka Marti to máme asi spoločné,vždy sa snažím,jednoducho ale chutne. Ďakujem vám za blahoželania:)
luss44
milá @tinca , koláčik vyskúšaný, je ozaj výborný, cesto jemnučké, vôbec sa pri vaľkaní netrhalo. Ďakujem za rcp.
orchidea
Výborný koláč, nikdy nesklame aspoň u nás doma lebo je obľúbený...krásne sa ti vydaril.
jarunka
Vydareny, velmi dobry jablkovy kolacik. Tiez ho pekavam, len tie orechy som nikdy neskusala, ale najblizsie vyskusam.
lacquer
V sobotu som upiekla, vynikajúci. Zanevrela som na tento recept, lebo sa mi stále trhalo cesto, ale použila som papier na pečenie, na ktorom som vaľkala cesto a nemá to chybu. Ďakujem za pripomenutie receptu, už ho budem piecť častejšie. Jabĺk je habadej, aj orechy sa každý víkend povaľujú po dvore, takže suroviny máme.
tinca
@lacquer áno aj mňa hnevalo to prenášanie na plech,ale pomocou silikónovej podložky, alebo dvoch papierov na pečenie to ide dobre:)
marika9
dnes som piekla, bolo excelentné, naozaj najlepší recept
používateľ nemá avatar
epa
epa
Super recept. Super kolacik. Deckam chutil. Jeden z kolacikov, ktore piekli stare mamy a mne pripimenul detstvo. Dakujem
tinca
@epa teší ma to , tie rcp po maminkách sú naj-naj
07janka
Včera som piekla Váš recept a bol vynikajúci. Veľmi pekne Vám ďakujem za tak dobrý recpet.
tabitha
Vyborny kolac! Dost sladky, nabuduce dam menej cukru. Plnku som vsak nevarila a miesto citronovej kory som dala stavu :). Robila som uz z viacerych receptov, Vas je vsak naj. Vsetko dobre!
marianne
Nie je taký úhľadný, lebo som ho robila z kusov jabľk a kúskov vlašakov, viac nám to také kúskové chutí, viem, že do niečoho zahryznem..je šišatý:-)
luss44
po roku prišiel opäť na rad, pridala som do cesta pomarančovú kôru a aj na tretí deň je vláčny, kolegyňa chváli že perfektné cesto, takže rcp posúvam ďalej :)
1x tinca
tinca
@baka a kedyže si ho piekla,keď si sa registrovala 29.11.2015? Ja som ťa o to nežiadala, aby si ho piekla a mňa teší tá celá rada varecháčov, čo ho vyskúšala a koláčik chutil. Čakám na tvoje recepty
hanaire
Chcem veľmi poďakovať za výborný recept, tak isto som skúšala rôzne, avšak tento je naozaj najlepší, už som ho piekla viac krát a iný už nebudem :). dávam len troška menej cukru do cesta a surové nastrúhané jablká, lebo som lenivec :). Ešte raz vďaka.
lankadorka
@Tinca (5.12.2015 14:49)

Pozdravujem Tinca, aj tento Váš koláčik som dnes piekla a pekne sa vydaril. Nabudúce dám trošku viac jabĺk, lebo na väčšom plechu sa mi plnka viac roztiahla. Cesto si vyvaľkám na pečiacom papieri a tak prenesiem na plech. Na vaľkanie používam malý valček s jednou rúčkou, ktorý iste mnohí poznajú, spomínam len šikulkám a šikulom, ktorí možno začínajú. Pekne sa s ním vaľká cesto aj vnútri plechu, kde sa veľký valček nedostane. Samozrejme, naše staré mamy to nepotrebovali a aj tak piekli dobroty. Takže len na okraj. Ďakujem milá Tinca za recept a námahu pekne ho nafotiť.


tinca
@lankadorka mám ten valček,ak treba tak si ním pomôžem. Je super a teším sa že sa ti koláčik vydaril
cesminaz
Mila @Tinca tvoje pité som robila uz 2x ,no tentoraz s tvarohovou plnkou.Je naozaj fantastické,jemné a chutovo výborné! Ked chcem dobré pité,tak už len to tvoje ;-) Dakujem za receptík!


graity
Včera skúsený recept :) a je úžasný! :)
zolik
@tinca
Moja Mama ho vcera piekla a odkazuje, ze je vyborny. Teraz je sezona letnych jablk a Pite je stara dobra klasika. Dakuje za recept a odporuca ho do Vasej pozornosti.


katkapo
Výborny dnes som piekla, naozaj najlepší recept na pite ďakujem :-)
adrian123
Absolútne nepoužiteľný recept, cesto sa trhá, je sypké,
nedá sa preniesť na plech. Nikdy viac ! Celé zle ! Škoda bolo jabĺk a múky ! A roboty okolo toho !
jarusnica
Objavila som Tvoj recept,s cestom sa mi pekne pracovalo,koláčik je výborný,aj ja som raz od ,,jedu" vyhodila iné cesto do koša,takže konečne mám super recept a prevelka vďaka za zlepšovák s papierom na pečenie,top nápad!nech sa Ti darí🥰👍💯




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia