Strúhaný gaštanový koláč

tincca0 - fotkatincca0, 17. októbra 2014
Strúhaný gaštanový koláč
Foto: tincca0

Tento recept som vytvorila pozmenením veľmi známeho múčnika - strúhaného tvarohového koláča. Keďže sa príchodom jesene nemenia iba farby ale aj chute, rozhodla som Zobraziť celý popisTento recept som vytvorila pozmenením veľmi známeho múčnika - strúhaného tvarohového koláča. Keďže sa príchodom jesene nemenia iba farby ale aj chute, rozhodla som sa potešiť svojich blízkych vôňou gaštanového pyré :) je jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a minimálne v kruhu mojich blízkych mal priaznivé ohlasy. Dobrú chuť! :)

12
porcií
30 minút
príprava
55-60 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
420 g
200 g (alebo maslo)
4 PL
1 ks
1,5 PL
0,5 ČL
Plnka:
250 g
3 ks
2 ks
150 g
20 (polovica balenia) g
300 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si vypracujeme tuhé cesto, treba počkať, aby bolo maslo dobre roztopené, tak to pôjde oveľa ľahšie :) citrónovej kôry a mandľového extraktu dáme každý podľa chuti. Cesto zakryjeme fóliou a na cca 30-45 min. dáme do chladničky. Medzičasom si vymastíme a vysypeme plech, ja osobne som použila okrúhly, ale je možné, že množstvo surovín bude stačiť aj na bežný hranatý.

  2. 2

    V malom hrnci si uvaríme z mlieka a pudingu v prášku polohustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Žĺtky si vymiešame s cukrom, pridáme rozdrobené gaštanové pyré, citrónový kôru, rum a mandľový extrakt. Ďalej pridáme vychladnutý puding a dobre premiešame. Nakoniec jemne vmiešame vyšľahané bielky.

  3. 3

    Stuhnuté cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Tú väčšiu nastrúhame na vysypaný plech, naň nalejeme plnkovú zmes a dáme piecť na 20 min. pri teplote 160 stupňov.

  4. 4

    Po 20 minútach vytiahneme koláč z rúry a nastrúhame naň menšiu časť odloženého cesta. Takto necháme piecť ďalších 40 min pri rovnakej teplote. Ja osobne som koláč piekla dokopy celú hodinu a výsledok bol taký, že vrchné cesto bolo oveľa viac upečené než to spodné :) v jednom podobnom recepte na food blogu som však videla aj tento postup s rozdielnym časom pečenia, preto si myslím, že by to bol lepši tento postup aj v mojom prípade :) Veľa šťastia! :)

Diskusia k receptu

mariamka
my gastanove veci milujeme, mam problem sa zdrzat, aby som to pyre nevyzrala ako minule .)) tvoj kolacik je naozaj lakavy, vonavy a urcite chutny, len ta plnka mi pride prekombinovana, radsej by som dala viac gastanov
tetrisss
Zaujimava vymena, ja si zase myslim, ze len s gystanami by bol kolac suchy, treba vyskusat, ale urcite je dobry, inak ja gystanove kolace zboznujem, vyskusam urcite.
alex37
zaujímavé, gaštany máme radi, musím naštudovať :-) zatiaľ KK :-)
tincca0
mariamka, ta plnka je presne okopirovana zo spominaneho struhaneho tvarohoveho kolaca :) len namiesto tvarohu je tam gastanove pyre. Takze neviem ci prekombinovana, ale vysledok bol dobry, plnka bola stavnata, pre nas vsetkych gastanova tak akurat...ale samozrejme, vec chuti ;) vyskusajte s vlastnym pozmenenim a dajte vediet ako to dopadlo! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia