Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 16. februára 2015

Inšpirácia na stránke Raspberrybrunette, ľahký, chutný a nie veľmi náročny...

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
180 g preosiatý
150 g mleté
5 ks
10 cl vlažná
7 cl
1/2 bal.
štipka
Plnka:
60 cl
2 bal.
5 PL
1 bal.
250 g
80 g
Krém ganache:
200 g
15 cl
2 PL
1 PL
2 bal.
 pod keksy kyslejší




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme pomaly vlažnú vodu, olej, múku s PDP a orechy. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vareškou zamiešame do cesta.

    Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme hustý puding, pridáme do horúceho za malú lyžičku masla, zamiešam, prikryjeme potravinársku fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame so Salkom a primiešame k nemu vychladnutý puding. Dbáme na to, aby maslo aj puding mali rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil..

    Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešané cesto prelejeme na plech o rozmeroch 36 x 26 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Po vychladnutí koláč pozdĺžne prerežeme, plnku rozdelíme na polovicu. Na spodný plát roztrieme plnku, na ňu natrieme redší lekvár, aby sa nám plnka nezmiešala s lekvárom a poukladáme Indián keksy.

    Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na keksy natrieme zvyšnú plnku a preklopíme vrchný plát cesta. Smotanu zahrejeme, pred zovretím odstavíme a pridáme polámanú čokoládu, maslo a koňak a vymiešame hladký krém. Vymiešaným krémom natrieme povrch koláča a posypeme mletými orechmi, alebo ani nemusíme...

    Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč necháme najlepšie cez noc odležať, nech zmäknú Indiáni a prepoja sa chute. No a tu je najneobľúbenejšia časť pečenia, koláč pokrájame na úhľadné kúsky, tu by sa mi zišli šikovné ruky našej Izabellky929, no ale nejako bude...

    Orechový koláč s Indiánom a krémom ganache (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ubka
Veľmi pekne prezentované a úhľadne nakrájané rezy,hviezdičkujem naplno :-)
3sandra3
výborný koláč.... len sa opýtam na plnku: v rozpise je správne uvedené množstvo mlieka /60 cl/?
hubata
Krásny receptík, tie indiánske keksy to ozvláštnia a ozdobia. Odložím do KK hlavne kvôli krému, páči sa mi. Si šikuľka tak ti patrí 5 hviezdičiek.
dara2112
Velmi pekny a iste aj chutny zakusok ukladam nakrajane to máš velmi pekne to ja keby som čo upiekla vždy to pri krájani pobabrem.chcem sa spytat do plnky ide obyčajne salko nie to skaramelizovane?a nie je ta plnka velmi sladká? Ďakujem za odpoveď
zuzanka1367
@ubka ďakujem pre mňa je krájanie mora, tak sa to vyvažuje, lebo pečenie je radosť :) @izabellka929 , @babav ja by som na to školenie k Izabellke predsa išla, veď pozrite na to mandarinkovo-banánové dielo, @3sandra3 ,áno je to 6 dcl mlieka a 2 pudingy, aby bol krém dostatočne hustý, keď sa maslo šľahá so Salkom, @dara2112 ide tam obyčajné Salko, tých 80 g sú asi 3 lyžice a do krému ide 5 lyžíc, to je nejakých 100 g, nám sladký nebol, ale kľudne uber a daj do pudingu menej cukru a karamelovým Salkom to isto nepokazíš, možno vylepšíš, @terinka55 a vďačný, toľkých som s ním nachovala :) @hubata plnka je nenáročná a mnohonásobne využiteľná, ďakujem Ti...
pusta1
@zuzanka1367 , úžasný orechový koláč s rozprávkovou chuťou, obdivujem tvoju schopnosť nádherne servírovať s úžasnými fotografiami, sú prudko jedlé rad radom, aj táto priam spieva, moja veľká poklona pred tvojou kreativitou a nápaditosťou :-)
tvoje diela a výtvory potešia chuťové kanáliky i oko :-)
krásny recept!
*****
evanaaa
Úžasný dezert si spravila, @zuzanka1367 , musím aj ja pochváliť, lebo aj keďho nechutnám,viem si predstaviť tú chuť na jazyku. Al čo sa týka toho mlieka do krému, na čo sa pýtala aj @3sandra3 , máš v rozpise ozaj 6cl a nie dcl, čo je rozdieľ - centilitre a decilitre, treba opraviť.
lenka78
viem, že v nadpise je slovo "Orechový", aj v predpise sú spomenuté orechy, ale v samotnom postupe nie je po nich ani zmienka.... iba na konci "posypeme mletými orechami, alebo aj nemusíme" - TAK IDÚ DO CESTA ORECHY ALEBO NIE?
tigriske
@Zuzanka1367 (15.2.2015 07:38)

Ahoj Zuzanka, vazne pekny recept - mozno to vyskusam na sviatky. Spominas tu ale "spolu asi 100g Salka" - vidim, ze 80g do kremu, ale zvysne Salko kam treba dat? Dakujem :-)
zuzanka1367
@tigriske ,salko ide iba do krému, ak máš radšej sladké pridaj aj 5 lyžíc, ak menej stačia 3 lyžice to je približne tých 80 g. Nech sa Ti vydarí a nech Vám chutí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia