Hráškový paprikáš fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 7. júna 2015
Hráškový paprikáš (fotorecept)
Foto: babkamt

Bola som sama doma. Manžel išiel ráno na krv a mal ísť aj k očnému lekárovi. Syn mi priniesol svoj prvý tohoročný úlovok Zobraziť celý popisBola som sama doma. Manžel išiel ráno na krv a mal ísť aj k očnému lekárovi. Syn mi priniesol svoj prvý tohoročný úlovok - kapra. Doma mi ho zabil. Mala som na pláne, že spravím kapra. No už bol obed a ten môj chlap nechodil. Pri lúpaní hrášku som si spomenula, že moja kolegyňa Jožka si raz doniesla do práce hráškový paprikáš. Tak som si ho z nudy spravila.

15 minút
príprava

Suroviny

250 g čerstvý (alebo mrazený)
1 ČL
1 ks
1 ČL
150 ml
100 ml
1 PL na zátrepku
 (alebo petržlenová vňať)
 filety
1,5 PL
1 ČL mletá
0,5 ČL mletá
 v šupke varené




Postup

  1. 1

    Ráno som obrala hrášok, vylúpala som ho.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednu strednú cibuľu som pokrájala. Uvarila som zemiaky v šupke. Taktiež som uvarila prepeličie vajíčka. Akosi sa mi nazhromaždili, potrebujem ich minúť.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji som orestovala nakrájanú cibuľu.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrnies som odstavila z ohňa a pridala som mletú červenú papriku. Podliala som to naberačkou kuracieho vývaru od nedele.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som hrášok, chvíľu som ho povarila. Pridala som soľ, mleté čierne korenie.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Asi z polovičky kyslej smotany a trochu mlieka som spravila zátrepku tak, že som pridala 1,5 pl múky. Pridala som ju k hrášku a chvíľu som ju povarila. Do hotového sa môže nasekať kôpor. Mne sa nechcelo ísť von na slnko, tak som pridala petržlenovú vňať, ktorú som mala doma.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené prepeličie vajíčka som očistila. S rybou som čakala na manžela.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Filety z kapra som osolila, obalila v ochutenej múke. Opiekla som ich na masle s olejom. V druhej panvici som opiekla zemiaky.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Manžel si dal po príchode domov len paprikáš s vajcom a zmorený si išiel ľahnúť. Rybu som robila až na večeru.

    Hráškový paprikáš (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

lacquer
Vyzerá to prudko jedlé, vyskúšam. Všetko s hráškom sa u nás môže, tak verím, že zabodujem.
babkamt
@lacguer v tomto teple sa nikomu z nás nechce dlho stáť pri sporáku. Ak máte radi hrášok, tak by vám malo chutiť.
marianne
rano som obrala hrasok? :-) asi skora odroda, mne sa este len po paliciach stvera...ukladam si, tieto vegetarianske mozem...
katka78
Čerstvý šťavnatý hrášok som nejedla ani nepamätám. Preč sú tie časy, keď sme si vyšli so spolužiačkou na bicykloch za Trnavu, schovali sa do hrachového poľa aj s bicyklami, sedeli, kecali a jedli, stačilo len ruku načiahnuť. Čo-to sme nahádzali za tričko, dole zachytené gumou v teplákoch a priniesli aj domov na koštovku. Podobne sme chodili na čerešne, len sa na ne s pribúdajúcimi rokmi ťažšie štveralo a v puberte nám to už začalo byť trápne. Ach, krásne bezstarostné detstvo.. paprikáš ukladám, takýto nepoznám, ale veľmi rada vyskúšam :-)
babkamt
@marianne u nás už oberáme hrášok. Dúfam, že vyskúšaš, keďže si recept ukladáš:-)
@katka78 pri tvojich spomienkach som sa pousmiala. Ako deti ste pomáhali oberať susedom úrodu:-) Oberačka bola spojená s adrenalínom. Dá sa uvariť aj z mrazeného hrášku. Pekný deň ti prajem.
radost
@babkamt
krem pochvaly chutného jedla sa chcem spýtať-ako chováte prepeličky..voľne..po dvore..nelietajú po okolí..??
vďaka za info..
pusta1
veľmi pekný recept, máš krásny hrášok, vidno, že si sa dobre o to starala :-)))
Veľmi chválim!!!
*****
marcel83
Mohla by ste to rozviesť podrobnejšie pani @pusta , to o tom staraní sa o hrach... Vidno, že sa tomu rozumiete.... Ako sa dá o hrach starať? Teda okrem polievania a postreku proti moliciam a voškám (sem-tam skočkám).... A aj to závisí od odrody, ako je rezistentná (čo sú poväčšine všetky šlachtené druhy cukrového hrachu...)

@redakcia pýtam sa preto, lebo ja tú zahradu mám, tak teda nech pani @pusta poradí radu, ako sa "dobre starať", keď dokáže posúdiť z fotky "dobré staranie sa" o hrach.

@babkamt aká je to odroda a kolko mal kapor cm? :)
marcel83
My so synom tento rok zatial len 8 ks Červeníc... Aspoň budú na zavináče ;)
elixir
Fajn recept, si pre mňa navarila :) Príde jeho čas, uvidíme, či sa mi podarí zohnať čerstvý hrášok, alebo bude s mrazeným.
caterina
aj mne sa paci. Cerstvy este zozeniem a tak vyskusam tento vikend ;)
caterina
a este na margo niektorych komentarov (ak ma redakcia vymaze, ako tomu bolo len pred 2 dnami a absolutne nepravom, tak uz potom fakt neviem), u nas zial neexistuje ucta k veku... a pisat tu take komentare, ake su vyssie (kazdy si urobi svoj nazor), je podla mna absolutne nemiestne a nanajvys sproste. Mrzi ma to velmi, tazko sa mi to cita a blokovala by som kazdeho arogantneho uzivatela, ktory ma potrebu sa tu odbavovat
zolik
@Babkamt ako tak citam a pozeram, nakoniec si varila cely den :-)
a dobre varila
alena45
idem na dlhšie na chalupu a tento paprikáš si tam určite urobím, z čerstvého hrášku, len tie prepeličky zatiaľ nemám, musia stačiť vajcia od susedových sliepok, skoro som napísala, že budú stačiť susedove vajcia. Ešte nejakú rybu poriešiť - dovolenka hotová.
babkamt
@radost prepeličky majú vyhradený vlastný uzavretý priestor. Chováme druh : Japonská nosivá prepelička. Nepohybujú sa voľne po dvore, uleteli by.
@elix ír dá sa spraviť aj z mrazeného hrášku. @caterina som rada, že recept vyskúšaš. @pusta1 ďakujem za nahliadnutie:-) @zolik manžel prišiel domov až po tretej hodine, zmorený. Nechcel čakať, kým mu spravím rybu
@hoviatko aké pekné výstižné meno si si dal. Ak sa ti nepáči, nevar. Pekný deň ti prajem. @marcel83 dávaš dobré recepty. Tvoj komentár ma prekvapil.
babkamt
@alena45 ani sa ti nečudujem, že sa chystáš na chalupu. V meste to musí byť na nevydržanie. A s čerstvými vajíčkami od suseda :-) Celkom čerstvé vajíčka sa ti po uvarení budú zle šúpať. Odpovedala som ti na TS.
katka78
Tento hráškový paprikáš je veľmi chutný, som rada, že som ho vyskúšala, už som si myslela, že to túto sezónu nestihnem. Akurát teraz pozerám, že tie zemiaky boli ako príloha k rybe a ja trubka som ich dala doňho. Na druhej strane, nemusela som ho zahusťovať :-)
@babkamt ďakujem pekne za recept, ja som takýto paprikáš predtým nepoznala.

babkamt
@katka78 som rada, že si paprikáš vyskúšala a chutí ti. My sme už aj zabudli, že sme mali hrášok v záhrade a ty ho máš, aj keď neskôr. Vidíš, teraz ho ja tebe v dobrom závidím:-)
radost
@babkamt
k tomu hrášku..:ja sejem opakovane..vyberiem prvý hrášok-hneď zasejem druhý..aj po iných vybratých zeleninách sejem hrášok..takže ho často berieme aj trikrát-dľa počasia,pravdaže..teraz mi ďalší už ide kvitnúť..snáď dozreje..
skús tak..
želám dobrý deň..
babkamt
@radost keď boli deti malé, tiež som sadila hrášok viac krát. Úplne som na to zabudla. Ďakujem za pripomenutie. Tiež ti prajem pekný dníček.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia