Francúzske zemiaky

dr - fotkadr, 12. novembra 2015
Francúzske zemiaky
Foto: dr

Na prípravu francúzskych zemiakov je množstvo receptov. Ponúkam vám ten, ktorý chutí nám.

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
6 ks
200 g údená
podľa potreby
Bešamel:
100 g
200 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Vajíčka uvaríme natvrdo a pokrájame na kúsky. Klobásku pokrájame na kolečká.

  2. 2

    Bešamel - Do hrnčeka dáme rozpustiť maslo, pridáme múku, chvíľku spolu opražíme a prilievame postupne trocha zohriatu smotanu. Varíme cca 5 minút, aby bešamel zhustol a múka sa prevarila. Nakoniec ochutíme čiernym mletým korením a soľou.

  3. 3

    Pekáčik vymažeme maslom, uložíme polovicu pokrájaných zemiakov, ochutíme soľou a mletým čiernym korením, na zemiaky dáme vrstvu pokrájaných vajíčok a klobásu a nakoniec dáme druhú polovicu pokrájaných zemiakov a znova ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celé zalejeme bešamelom a na bešamel poukladáme ešte kúsky masla. Dáme zapiecť do rúry približne na 45 minút pri 200 stupňoch. V polovičnom čase pečenia môžeme zemiaky premiešať, aby sa bešamel dostal na všetky zemiaky, alebo necháme zapiecť bešamel na farbu a premiešame až pri servírovaní.

  4. 4

    Podávame s kyslou uhorkou alebo rôznymi šalátmi. Ja som zvolila kyslú kapustu.

    Francúzske zemiaky - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
vyzerajú neodolateľne :) francúzske zbožňujeme, robievam tiež z uvarených v šupke, s bešamelom je pre mňa novinka, určite skúsim.
jozka2
Aj pre mna je to novinka s besamelom,ale urcite musia byt chutne a este s kyslou uhorkou,ani kapustovy salat nie je na zahodenie.5*
terinka55
Robím síce úplne ináč, ale ako si spomenula, každý má svoj "zaručený" postup. Nič to nemení na veci, že Tvoje zemiaky vyzewrajú veľmi chutne. Bešamel je pre mňa novinka, ale s chuťou by som sa ponúkla :-)
afataga
tiez ma prekvapil ten besamel, ja uz roky v ramci svojej lenivosti robim zo surovych pokrajanych na hranolky, zalievam: smotana kysla + slahackova + vajce, toto tiez moze byt fajne
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@afataga , ale aj ostatní, určite vyskúšajte s bešamelom, mimochodom, Miška - Methi vie prečo napísala Mnam :-/
dominikadomi
Dnes som robila zemiaky podľa tohto receptu na večeru. Môžem potvrdiť že veľmi výborný recept, besamel top




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia