Jókaiho zákusok fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 14. februára 2016
Jókaiho zákusok (fotorecept)
Foto: dzejsik

Dávno-nedávno pridala sem Kukulienka recept na Jókaiho rezy. Dobrota samá! Rozmýšľala som, ako by to chutilo, keby ich povýšim na zákusok... a výsledok? Ach, Zobraziť celý popisDávno-nedávno pridala sem Kukulienka recept na Jókaiho rezy. Dobrota samá! Rozmýšľala som, ako by to chutilo, keby ich povýšim na zákusok... a výsledok? Ach, no dobrota samá! ;)

24
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Pláty:
450 g
300 g (alebo Hera, Palmarín)
150 g
2 ks
Žĺtková poleva:
2 ks
60 g
niekoľko kvapiek
1 - 2 hrste posekané
Krém:
400 ml
1 ks
1 ks
250 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Hladkú múku, cukor, tuk a žĺtky zmiesime na cesto. Rozdelíme na 3 časti a necháme ich 30 minút v chlade odležať.

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si 3 ks papiera na pečenie. Odspodu si zvyknem predkresliť tvar plátov, aby boli pekne rovnaké.

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkáme a pečieme dozlatova pri 180°. Prvé dva pláty po vybratí z rúry teplé potrieme tenkou vrstvou kyselkavého džemu (mala som zrovna otvorený z čiernych ríbezlí, je to na vás).

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tretí plát si pripravíme žĺtkovú polevu - dopenista vymiešame žĺtka s cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Blede upečený plát vyberieme z rúry, potrieme polevou a posypeme najemno posekanými orechmi. Potom ho ešte zo 2 minútky dopečieme v rúre.

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mlieka, Zlatého klasu a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s trochou práškového cukru (oslaďte si podľa seba, ja veľmi nepresládzam, cukor v ceste a džeme postačuje). Všľaháme vychladnutý puding.

  6. 6

    Opatrne na plech prenesieme lekvárový plát. Pláty sú krehké, preto si ich podoberám a prenášam s plastovým prestieraním. Ak máte niečo podobné, pomôžte si tiež. :)

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém rozdelíme na polovice a naplníme pláty.

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vrch uložíme plát so žĺtkovou polevou. Odporúčam krájať dobre ostrým nahriatym nožom.

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako sa vraví, na dobré sa počkať oplatí. A tak som ho na dve noci schovala na chladné miesto. Po trpezlivom čakaní chutí o to lepšie! ;)

    Jókaiho zákusok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
Zákusok vyzerá božsky v tvojom podaní! som rada, že si ho povýšila do vyššieho stavu, pristane mu to. Verím, že je výborný, práve po pár dňoch je najlepší. Musím ho s tým krémom vyskúšať. Teraz mi pripomína Kyjevské rezy. Si šikulka, aj fotka je nádherná. ĎAKUJEM:-)
dzejsik
@Kukulienka71 (15.2.2016 10:27)

teším sa, že sa páči :) minulý víkend som ho robila aj v 5 poschodovej verzii ako rezy s krémom na jednu akciu a všetkým veľmi chutil :) len krájať na rezy cez tie kúsky orechov ... nabudúce radšej jemne poprášim polevu pomletými :D
gabriele
pekny hrncek na obrazku... aj kolacik...ale aku ma kolac hodnotu?...muka, cukor a kopa tuku...a trosku orechov-aspon tie to malinko vylepsili...hviezdicky som Ti nedavala...
tori111222
recept sa mi páči... chcem sa spýtať, bielka zostanú??,ak áno - paráda... potrebujem bielka
dzejsik
@Tori111222 (21.2.2016 17:28)

áno, ostanú :) tie som využila do iného ;) teším sa, že sa receptík páči
haji
@Dzejsik nestačím zírat, jsi velmi šikovná! Jedno je jisté, že tento druh zákusku mohu JEN pochválit. Na víc si netroufám, bo já a vyvalování, pak ještě vyšší level se skládáním, hmm tam nejsem. Komu čest, tomu čest! Bych z toho dokázala tak kuličky. Hmm
dzejsik
@Haji (23.2.2016 00:08)

Ďakujem za pochvalu. V tomto prípade by to vyvaľkanie bolo jednoduché (ako na linecké kolieska), až pri tom skladaní je tam risk - zlomí sa, nezlomí sa? :)
haji
@Dzejsik (23.2.2016 20:49)
Haha mě neznáš - já a vyvalování těsta...mám tady tlusté, tady tenké... vůbec souměrnost, například nakrájet řezy na stejné kousky, udělat stejné pufíky, nedejbože stejně vzdálené... Ale léčím se celý život - trénink dělá závodníka. A to jestli se zlomí nebo nezlomí, to by mě dorazilo. Zatím tedy jen slintám! Receptík jsem si uložila haha
dzejsik
@Haji (23.2.2016 21:02)

tak už len krájať podľa pravítka alebo šablóniek :D nabudúce pridám teda niečo bez vaľkania ;)
haji
@Dzejsik (24.2.2016 13:42)
Jojo, potupně krájím podle pravítka /ale jen tam kde je to nezbytné/, buchtu na plechu ne a také to zpravidla podle toho vypadá... šablonky jsou dobrý typ. Ta Tvá zelená - používáš jenom na obrys velikosti rozv.těsta a nebo ještě jinak..?
Se zálibou hledím na:  www.tescoma.cz/peceni/naradi-a-pomucky-na-peceni/delic...
- bych chtěla kdeco...
Dzej - já už si vyberu u Tebe v receptech, jsi moc hodná! Jééje máš tam kupu litých těst! První bude Tvůj prevrátený perník! - úžasná kombinace!! Perníky všeho druhu miluji!
dzejsik
@Haji (24.2.2016 14:26)

väčšinou len na obrys ale tiež ako mriežku keď napr máčam linecké srdiečka v čokoláde či iné suché pečivo :) Ten nastaviteľný valček vyzerá veľmi dobre ;)

Ja som tiež na všetko perníkové - vyskúšaj, mne veľmi chutí hoc aj bez krému len s jablkami a môžeš vyskúšať miesto jabĺk aj hrušky ... si predstav tú chuť - perníkové korenie, škorica a dusené hrušky ... mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia