Kváskové šišky fotorecept

siisa - fotkasiisa, 15. augusta 2016
Kváskové šišky (fotorecept)
Foto: siisa

Veľmi sme si pochutili na týchto šiškách, preto mi nedá nezverejniť túto dobrotu. Kto chce môže vyskúšať. Použila som namiesto kvasníc ražný kvások.

120 minút
príprava

Suroviny

Na cesto:
500 g
200 ml
250 ml vlažné
1 ks
1 ks stredne veľký
4 PL
1 bal
2 ČL
2 PL
Na vyprážanie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: Z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a na taške zaviažeme ušká. Necháme do rána vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno si uvaríme v šupe zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Skontrolujeme kvások. Ak kvások vykysol, je čas zamiesiť cesto. Cesto môžeme miesiť ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko, ktoré po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Nemalo by byť ani riedke ani husté. Potom ho pomocou varechy trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať hodinu.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a veľmi krátko premiesime. Vlastne len dotvarujeme tak, ako vidieť na obrázku.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rukou cesto roztlačíme na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme šišky v tvare a veľkosti aké sa nám páčia.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    My máme radi deravé šišky, preto som im narobila dierky. Potom ich necháme podľa teploty v miestnosti nakysnúť, tak polhodinu až hodinu.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V širšej panvici si rozpálime olej. Potom vyprážame.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vypražené šišky som ukladala na misu s papierovou utierkou a nakoniec som ich uložila do širšej rajnice a prikryla pokrievkou.

    Kváskové šišky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

monty469
No milá @Siisa také chúťky mi robíš večer ? Keby si nebývala tak ďaleko, hneď by som sa dala pozvať :-)) Vyzerajú výborne a nepochybujem, že skvelo aj chutia
2x siisa a haji
siisa
To si píš, že by som ťa pozvala moja milá @Monty469 , ♥♥♥ sú fakt výborné a mäkkučké. A to sa chystám aj na tie tvoje pampúšiky, čo si nedávno robila. Páčia sa mi, tak ich idem vyskúšať. Musím ale vymyslieť kváskovú alternatívu ✿ pekný večer ✿
1x haji
haji
@Siisa krásná práce, voňavá a chutná dobrota! Jsi šikulka a velká!! Krásný večer přeji a další bezva tvořivé kváskování!
1x siisa
siisa
Milá moja @Haji , ♥♥♥ ďakujem za pekné a povzbudivé slovká, veľmi si toho vážim. Si super. Aj ja tebe želám krásny večer a posielam pozdrav na Moravu ✿ ✿ ✿
1x haji
jack
Dobré si napiekla.Dala by som si.Len keby mne nebolo pri ich vyprážaní zle.Tak by som ich robila často,ale keby mi ich niekto napiekol,nepohŕdla by som.
1x siisa
siisa
Ďakujem veľmi pekne :) Veľmi rada by som ťa ponúkla milá @Jack , mne vyprážanie nerobí problém. Jedine keby tam kol koriander, lebo jeho vôňu nemôžem zniesť :D ✿ ✿ ✿
neposed
Krásne šištičky v zdravšej alternatíve, vyzerajú úžasne, si neskutočne šikovná milá @Siisa. Fandím Tvojmu kváskovaniu.
1x siisa
staja
Milá @Siisa , recepty s kváskom, ktoré pridávaš dokazujú, že použitie ražného kvásku v kuchyni je naozaj všestranné. Je fajn, že si to nenechávaš pre seba, ale podelíš sa o svoje skúsenosti s nami. Aj tieto šišky vyzerajú výborne a určite tak aj chutia. Nech sa ti darí.
1x siisa
nyja
@Siisa (15.8.2016 20:51)

ty brďo! Sisa, ty kváskuješ ohromne, vyzerajú bezva tie tvoje šišky. Hneď ako sa vrátim späť na SK, tak sa vrhnem do kuchtenia a skúsim túto dobrotu. Určite sú strašne dobré . Pekný týždeň Ti želám ;-)
1x siisa
siisa
@Neposed (16.8.2016 06:15)

Ďakujem veľmi pekne milá @Neposed , mala som ich uskladnené v tom širokom hrnci a aj dnes boli mäkké. Sú naozaj výborné :)
siisa
@Staja (16.8.2016 08:51)

Moja milá @Staja , ♥ ďakujem za tvoju podporu, si zlatá :) Chcem len ukázať, že pečenia s kváskom sa netreba báť a ak je tu možnosť variť a piecť si zdravšie...prečo nie :) Sú naozaj výborné :)
siisa
@Nyja (16.8.2016 12:59)

Milá @Nyja , ďakujem ti veľmi pekne, vyskúšaj a daj vedieť ako chutili. Aj tebe želám pekný týždeň :) ✿
luclup
Ahoj Sisa! Tak tvoje sisky vyzeraju super, doma take velmi lubime a dufam, ze coskoro nam ich @Monty469 doma pripravi, az sa budeme vsetci zalizovat (:
1x siisa
siisa
@Luclup (17.8.2016 07:57)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Luclup ,✿ @Monty469 , je v kuchyni šikovnica, ona zvládne kváskovanie ako nič :) ✿ ✿ ✿
kapucinka
Páči sa mi, že meníš recepty z droždia na kváskové, zíde sa, doma máme ražný kvások a ten je rozhodne zdravší, pretože v ňom nie sú pivné kvasinky tak ako v droždí. ❤
siisa
@Kapucinka (17.8.2016 19:38)

Milá @Kapucinka , ražný kvások je úžasný, asi najlepší zo všetkých, len sa všade nedá použiť. A ak ho máte doma, tak máte doma poklad :) ♥ Tak už ho len využiť. ♥ Áno, máš pravdu, v droždí sú pivné kvasinky, ale to by bolo ešte super, keby tam ešte nepridali na podporu kvasenia tri druhy kvasiniek typu CANDIDA.
kapucinka
@Siisa (20.8.2016 23:01)

Skúšala som vyrobiť aj kvások z bielej múky, ale nekŕmila som ho možno dva dni, čo nebol v chladničke a na vrchu bola všade kopcovitá zeleno-žltá pleseň
1x siisa
siisa
@Kapucinka (22.8.2016 10:53)

Ja som si teraz prerábala žitný na pšeničný, lebo sa mi nechcelo dlho čakať na kvalitný pšeničný. Lebo keď ho robíš od začiatku je dosť slabý . Urobila som to tak, že som dala do misy 2 PL ražného kvásku a každý večer som ho prikŕmila 3 PL pšeničnej celozrnnej múky. Za 5 dní som mala kvások aktívny a na 90% pšeničný. Robila som z neho parené buchty a síce pri prikrmovaní hádzal malé bublinky, ale buchty pri naparovaním boli krásne nadýchané :) Tú pleseň si môžeme vysvetliť len nekvalitnou múkou. Inak si to neviem vysvetliť, že za dva dni zelenožltá pleseň. Niekedy človek ani netuší akú múku v obchode kúpi.
veronikkka
Milá @Kapucinka , už som Ti písala pri inom recepte o bielom kvásku. doplním, že biely kvások je oveľa lenivejší ako ražný a veru aj oveľa háklivejší. ked som ho založila, nie a nie sa umúdriť a rozbehnúť, mala som ho voľne prikrytý mikroténovým sáčkom v kuchyni na pulte a on sa nemal k ničomu. každý deň som ho prikŕmila, nechávala som ho stále na pulte, nezabudla som ho každý deň dôkladne rozšľahať vidličkou, aby som nahnala do budúceho kvásku čo najviac vzduchu, po 7. nakŕmení večer sa zrazu rozbehol, a to až tak, že do rána mi vytiekol na pult. nehnevala som sa, pult som poutierala a potrebné množstvo som použila do pečenia. odvtedy ho prikrmujem 2x týždenne a je stále aktívny.
písala som, že je oveľa háklivejší, ako ražný kvások, ľahko sa kontaminuje, aj pliesňami zo vzduchu, mne za 3 roky nesplesnivel, ja po nakrmemí kvásku a odobratí potrebného množstva kvásku, vždy poutieram vrch pohára zvonka i zvnútra papierovou kuchynskou utierkou do sucha, lebo bez toho to nie je, aby sa pohár a viečko nezababrali kváskom, rovnako utriem do sucha aj viečko, ktorým poriadne uzavriem pohár a až tak odkladám do chladničky. aj v chladničke môže byť plieseň v priestore, preto treba pohár naozaj dobre uzavrieť viečkom. totiž pliesňam sa výborne darí v tme , vlhku a teple, nemusia byť splnené všetky tri podmienky. skús spraviť toto aj Ty a uvidíš, že kvások bude v poriadku.
mám v chladničke čisto biely a čisto ražný kvások bez ujmy, každý používam do iného pečenia. Nech sa Ti darí! :-)
siisa
@Veronikkka (22.8.2016 12:30)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Veronika :) Chcem sa spýtať, prosím ťa, čo si všetko piekla s tým bielym pšeničným kváskom ?
siisa
@Veronikkka (22.8.2016 13:17)

WOOOOOW, s cmarom je lepšie cesto , však ? Skúšala si piecť aj buchty ?
kapucinka
@Veronikkka (22.8.2016 12:51)

Može to byť aj kvalitou tej múky,aj skladovaním, aj keď som to robila rovnako ako s ražným. Nádobku s bielym kváskom som udržiavala čistú aj zvnútra som vyutierala steny a zvyšky nad kváskom, použila som hladkú múku. Je pravda, že biely kvások je lepší do bieleho pečiva a parených buchiet či knedlíkov. Je fajn, že sa ti podarilo ho úspešne vyrobiť, ja zatiaľ pečiem len klasický pšenično-ražný chlieb a nejaké pečivá, takže mi postačí ten ražný. Určite sa však raz pustím aj na výrobu bieleho, budem naň však tentoraz dávať väčší pozor :-), aby nedopadol ako ten pred tým.
veronikkka
Milá @Kapucinka , aj to môže byť, ale potom by sa Ti nič nedarilo upiecť z bielej múky - ani bezkváskové, potom skôr uvažujem o možnej kontaminácii pliesňami z voľného priestoru. biely kvások chce naozaj veľkú trpezlivosť, veľmi Ti držím palce!!!
veronikkka
Milá @Siisa , áno, kváskové cesto s cmarom a syrovátkou je určite lepšie, kvalitnejšie a najmä chuťovo, takýto biely chlieb zostane dlhšie mäkký, vláčny a je ako čerstvo upečený i viac dní.
nie, buchty som ešte nerobila, u nás akosi nejdú na odbyt.
haji
Tento recept jsem včera provedla. Mno, jsem totální začátečník, můj velký dík za pomoc a navigaci patří tobě, milá Simonko, kváskování je věda. Obzvlášť, když se ochladí, haha Kvásek je živý organismus, se kterým je třeba spolupracovat. K harmonické spolupráci patří vzájemné poznání. Detektivka hadr. Moje první kváskové šišky mi chutnaly, jen je třeba pilovat a pilovat. Trénink dělá závodníka. V další vlně jdu na kváskový chléb pro začátečníky, držím si pěsti. Mávám, Simonko!
1x siisa
siisa
@Haji (21.9.2016 12:35)

Moja milá @Haji , som veeeľmi rada, že si sa odhodlala :) A presne ako hovoríš, chce to cvik. Chce to poznanie. A v neposlednom rade chce to trpezlivosť a výdrž. Potom sa výsledok dostaví :) Ďakujem, že si nabrala tú odvahu :) ♥
1x haji
dvorka
Už som sa ako - tak naučila prekladať kvasnicové recepty na kváskové a tak vznikli aj moje šišky. Som kvásko-maniak od kedy sa mi podarili upiecť vianočné opekance. Dva krát týždenne pečiem chlieb a pečivo a dnes aj tieto šišky. Ešte naplniť jahodovým džemom a budú na zjedenie.


siisa
Máš ich prekrásne milá @Dvorka , vitaj v klube kváskových maniakov :) SI veľmi šikovná, keď si vieš pretvoriť kvasnicový recept na kváskový !
dvorka
Ďakujem za pochvalu ale bez Tvojich rád Siisa by som ani nezačala. Raz som sa pokúšala o kváskové pečenie, no nielen že sa mi chlieb vôbec nevydaril, ale aj kvások splesnel. Po vyše roku alebo aj dvoch (?) som sa znova odhodlala ale aj druhý pokus nebol súci. Až na tretí krát som našla Tvoje recepty a rady a už to ide. Nakazila som aj mojich rodičov ktorí potrebujú niečo zdravšie a tak pečiem občas aj pre nich. Takže Ti patrí vďaka za to, že sa delíš s nami ostatnými zo svojimi skúsenosťami.
1x siisa
siisa
@Dvorka (1.2.2017 08:24)

Moja milá @Dvorka , keď tak čítam o tvojich začiatkoch s kváskovaním, tak musím skonštatovať, že u väčšiny začínajúcich je to presne tak. Záleží potom už len na tom, kto ako dlho vydrží :) Som rada, že si to nevzdala a vydržala. Na tvojej krásnej práci vidieť ako si veľmi pokročila. Ďakujem ti za tvoje milé a úprimné slová, veľmi si to vážim :) Držím palčeky pri tvojom ďalšom kváskovaní !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia