Špaldové celozrnné kváskové bagle fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 15. februára 2017

Keď som začala kváskovať tešila som sa, že budem môcť skúšať nové jedlá. A bagle boli jedny z nich. Recept som si zase upravila Zobraziť celý popisKeď som začala kváskovať tešila som sa, že budem môcť skúšať nové jedlá. A bagle boli jedny z nich. Recept som si zase upravila podľa seba. Chuťovo boli úžasné. Chutili nám asi najviac zo všetkého, čo som skúšala. Aj keď na forme ešte musím popracovať :)

6
porcií
180 minút
príprava
10-15 minút
na 200/230 °C

Suroviny

Štartér:
2 PL
150 g
150 ml
Cesto:
300 g
100 ml
1 PL
1 PL
2 čl
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme štartér z materského kvásku, múky a vody. Zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto. Ráno budeme mať oživený kvások, s ktorým môžeme pracovať.

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme celozrnnú múku, pridáme kvások, masť, soľ, med a vodu. Miesime hákmi na cesto najprv na strednej rýchlosti. Potom rýchlosť zvýšime a miesime asi 7 minút. Vypracujeme pružné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto. Necháme kysnúť 2 hodiny.

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 rovnakých častí.

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Plech potrieme olejom aby sa nám ľahšie manipulovalo z cestom. Každú časť v ruke vytvarujeme do kruhu a v strede urobíme dieru. Uložíme na plech a necháme polhodinu prikryté ešte podkysnúť.

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V širšom hrnci necháme zovrieť vodu. Bagel ponoríme do vody. Necháme variť asi 45 sekúnd. Potom otočíme a necháme variť ďalších 45 sekúnd. Vyberieme a uložíme späť na plech, ktorý sme medzitým vysypali krupicou, aby sa bagle neprilepili. Posypeme sezamovými semienkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme 5 minút. Potom plech otočíme, teplotu zvýšime na 230 stupňov a pečieme ešte asi 5 - 10 minút. Záleží, ako veľmi upečené ich chceme. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

    Špaldové celozrnné kváskové bagle (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu