Mastné hnetené rožky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 4. marca 2017
Mastné hnetené rožky (fotorecept)
Foto: monty469

Tieto rožky svokra piekla veľmi často. Pri listovaní jej receptov na mňa dnes hodili oči pod názvom: Rožky mastne hnecene, a vynorili sa spomienky Zobraziť celý popisTieto rožky svokra piekla veľmi často. Pri listovaní jej receptov na mňa dnes hodili oči pod názvom: Rožky mastne hnecene, a vynorili sa spomienky na časy, keď som ich pod jej vedením prvý krát piekla. Je to už dobrých 20 rokov, odvtedy som ich piekla len pár krát, no začnem ich piecť určite častejšie. Aj keď sa vám bude zdať príprava cesta náročnejšia, verte, oplatí sa to ;-)

60 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto 1:
2 hrnčeky
2 ks
20 g
200 ml vlažné
2 PL
2 menšie PL (alebo vanilínový)
štipka
Cesto 2 (mastné):
370 g
2 hrnčeky
Náplň:
320 g mleté
200 g
1 menšia PL
100 ml horúce
Ďalšie:
 na obalenie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Použila som hrnček s objemom 300 ml.

  2. 2

    Cesto 1: Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme troškou cukru, zalejeme 50 ml mlieka, trošku zasypeme múkou a necháme urobiť kvások.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli pridáme žĺtky, zvyšný cukor, postupne prilievame zvyšok mlieka a hnetieme cesto dovtedy, pokiaľ sa neodliepa od bokov misy. Cesto je trochu tuhšie, má byť také.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto 2: Do misy dáme múku, pridáme masť a vypracujeme cesto.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto 1 dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do stredu vyvaľkaného cesta dáme cesto 2. Prstami ho roztiahneme na celé prvé cesto.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prichádza dôležitá časť, a to prekladanie cesta. Najprv ho preložíme z jednej strany do stredu, preložíme z druhej strany, potom preložíme zospodu, a nakoniec z vrchu smerom nadol.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto preložené cesto dôkladne vyvaľkáme, priebežne pomúčime valček, ale aj dosku a prekladanie opakujeme rovnako ako prvýkrát.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto opäť vyvaľkáme, a posledný krát poprekladáme rovnako ako predtým. Keď ho posledný krát preložíme, zakryjeme ho misou a necháme odpočívať asi 20 minút.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým si pripravíme náplň. Orechy zmiešame s cukrom a mliekom, dôkladne vymiešame (odporúčam do týchto rožkov tuhšiu náplň, ako túto či makovú, tvarohovú. Pri plnení lekvárom musíte dávať pozor na to, aby nebolo cesto niekde prasknuté, a veľmi dôkladne zrolovať a popritláčať, aby lekvár nevytiekol).

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 20 minútach odkryjeme cesto a vyvaľkáme ho na hrúbku 3 mm. Radielkom (nožom) krájame obdĺžniky a na každý obdĺžnik dávame kopček plnky, cca veľkosti menšieho orecha.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ukazovákom a palcom chytíme rožteky obdĺžnika, prikryjeme ním časť náplňe a kraje pritlačíme. Potom to zrolujeme, trošku zatočíme kraje smerom nadol.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, každý rožok potrieme jemne vyšľahanými bielkami, každý rožok popicháme vidličkou a pečieme na 190 °C asi 20 až 25 minút do zlatohneda.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ešte horúce ich obalíme v práškovom cukre a ukladáme do misy. Rožky sú krehučké, a vydržia takto mäkké aj viac dní. A nebojte sa tej masti, vôbec ju tam chuťovo necítiť, ale vďaka nej je to cesto fantastické.

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tak a už len vyložiť nohy a oddychovať :-)

    Mastné hnetené rožky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

jack
No Montík...Takže ty takto,hej,s vyloženými nohami...:-D.Komu je lepšie ako tebe?Napiekla si zase parádne rožky.Ale do KE to nemáš ďaleko,čo tak za tanierik poslať?Vzdušnou čiarou ešte bližšie.Rýchlo nájdi nejakého holúbka a sem s tým.:-D.Aj ja chcem mať takto vyložené nohy s takými fajnovými rožkami.!!!♡♡♡♡♡.
chica114
No montík..krásne rožky si ty napiekla :-) určite urobíme a dáme vedieť ako chutili. A aky ty máš veget, s vyloženymi nohami :-D...tak milá moja tetuška dávam ti samozrejme 5*, KK :-)
luclup
Rozky su naozaj super ♡♡♡ cesto krehke, nieco medzi listkovym a hnetenym, odporucam kazdemu vyskusat :)
mitzy
@Monty ty máš dar vybrať ku každému svojmu koláčiku aranžovanie na mieru, krásne to celé nafotíš a recepty máš zaujímavé pre klasikov aj pre alternatívcov v pečení. Ukladám si, dávam ti už teraz 5 hviezd.
terinka55
Že - paráda, si šikovná pokračovateľka výborných receptov, gratulujem!
marika9
Paráda. Pripomínajú mi sadlovníky (miesto masti sa dáva zomleté surové bravčové sadlo), ktoré som ako dieťa veľmi milovala. Ale odvtedy som ich nejedla. Ukladám, určite napečiem a určite mi pripomenú moje obľúbené sadlovníky.
kukulienka71
Posledný obrázok je strašne vydarený, autentickejší ani nemôže byť - pohoda po dobre odvedenej práci;-) výborný recept, tradičný. Takto sa robí aj sadlové a maslové pečivo, kalorická bomba, ale bomba chuť!
siisa
Parádny recept milá @Monty , tie babičkovské recepty nikdy nesklamú, takže verím, že chutia. Krásne foto...u mňa 5* ;)
denyany
Pripomenula si mi časy dávno minulé, keď mama pekávala takéto mastné rožky, tiež s orechami. Dobrota!
monty469
@Jack , @Chica114 moje zlate kocky, aj som kolaciky zbalila, reku najdem holuba a poslem, no ako na potvoru nenasla som ani jedneho. Tak som ich vybalila, sak u nas sa pojedia ;-) Viete ako sa mi vonku dobre sedelo, slniecko svietilo no parada. A mohla som si spievat " sam z nohami na stole... " No @Jack radsej ta uz nedrazdim :))))
@Ancicka , @Luclup , @Mitzy , @Terinka55 dakujem vam velmi pekne za mile komentiky ;-)
cesminaz
Krasne rohlicky :-) Ta posledna "relax" fotka sa mi paci najviac ;-)
monty469
@Marika9 dakujem ti velmi pekne. Ak ich urobis urcite neolutujes, su skvele. Tiez som pocula o sadlovych rozkoch, no ja ich poznam len s bravcovou mastou a nedam na ne dopustit ;-) No verim, ze aj so sadlom su super
@Kukulienka71 dakujem
No vies po odvedenej praci nastava u mna tazka pohoda. Kedze je uz teplejsie tak samozrejme si uz posedim aj vonku. Mas pravdu, je to kaloricka bomba, no raz za cas preco nie ? Treba si dopriat aj take dobroty ;-))
@Siisa , @Denyany dakujem vam velmi pekne
Milujem stare recepty a tesi ma, ze som vam pripomenula casy davno minule ;-)
afataga
Ty tu nezavadzaj verejnost, ze si si nohy vylozila, ked si si ich zlozila :-))), nohy sa predsa vykladaju hore :-). Dve veci viem skoro isto: rozky musia byt vyborne a druha je, ze urcite ich robit nebudem, lebo na to nemam nervy, ale ponuknut by som sa dala hned :-)
monty469
@Afataga (4.3.2017 19:56)

Ono to vyzera, ze su zlozene ( opticky klam) , ale v skutocnosti su vylozene, mam pod nimi "šamerlík" ;-)) Rada by som ta ponukla, len keby si byvala blizsie . Dakujem ti velmi pekne
luss44
aj mne pripomínajú sádlovníky od babky. Musia byť výborné a viem že masť urobí tú krehkosť, rcp je už uložený.
monty469
@Luss44 srdecne ti dakujem, su skutocne vynikajuce, dnes este lepsie ako vcera - tak to zhodnotili moji stravnici :-) Prajem prijemnu nedelu
martakv
Musím sa pridať k chváliacim varecháčom, poznám podobné pečivo, len je plnené strúhanými jablkami a zložené do šatôčky, piekla ho naša milá bývalá suseda. Ale najviac oceňujem krásne spracovaný recept s fotkami a postupom rozpísaným aj pre neskúsené pekárky. Až má človek chuť pustiť sa do pečenia...
monty469
@Martakv (5.3.2017 08:43)

Dakujem ti velmi pekne. Snazim sa dat co najpodrobnejsi fotopostup, aby aj zacinajuce gazdinky nemali problem s realizaciou receptu. Mne to ukazala svokra, no nie kazda ma tu moznost sa takto ucit :-)
gordonko
obrázok mi hned napovedal ,,sádlovníky ,, sú to skvélé maškrty - ja osobne som si bral makové ked ich svokra narobila .... dávala do nich sadlo také na blane volali ho ,, šál ,, .... ukladám
monty469
@Gordonko (13.3.2017 19:32)

Dakujem ti velmi pekne. Ako som pisala v uvode u nas to tiez robievala svokra a su naozaj skvele ;-)
sracz
Krásny rcp, krásny postup a najsamkrajšejší najsamšmačňejší výsledok poctivej práce Tvojich šikovných rúk, milá @monty469 a keďže takéto niečo ja tiež smiem, chcem a môžem, tak si prosím zo tucet s "kakajíčkom"! Pekný weekend = quatroraz!
monty469
S radostou by som ti poslala aj zo tucet, no po upeceni akosi rychlo zmizli ;-) Nabuduce budem mysliet aj na teba a " bizovňe ci daco pošľem" Po stvrte krasny den
haji
Tak tento recept mi unikl. Jasné je, že o to déle se mi o něm bude zdát. Krása nesmírná - nádherná práce, na jazyku se musí rozplynout ještě dřív, než dokousnu sousto. @Monty469 díky za recept a až je budeš zase péct, pošli po holubovi, už snad má námluvy dokončené a tím pádem volnou letku. Já se budu těšit.
monty469
@Haji (13.5.2017 19:01)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Haji . Keď ich budem nabudúce piecť, snáď už nejakého holuba prehovorím nech ti ich pár zanesie :-)))
bebagel
@Jack (4.3.2017 15:09)

Moje milé sesternice, odhalila som vás.... A ak sa mýlim, tak tie rožky tento týždeň upečiem. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia