Pečené buchty
Pečené buchty

Buchty fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. júla 2017
Buchty (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné, ľahučké, mäkké pečené buchty :-)

17ks
porcií
30 minút
na 170 °C

Suroviny

700 g
300 g
200 g
2 ks
100 g
1,5 dl
cca 5 dl
50 g
0,5 ČL
Plnka:
Na potieranie:




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme obe múky, kr.cukor, van.cukor ( 2 x8 g), soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 1,5 dl hustého jogurtu,100 g už dopolovice rozpusteného masla a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 3 dl mlieka + 50 g droždia+1 ČL cukru. Zvyšných cca 2 dl mlieka pridávame postupne. Môžete stále po 0,5 dl prilievať a zakaždým dobre do cesta to mlieko vpracovať, dobre vmačkať doňho, aby sa vpilo. Zakaždým jedným doliatím mlieka sa vám cesto musí začať oddeľovať od misky. Nakoniec vam musí vzniknúť jemné, také kypré, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa už celkom dobre oddeľuje od misky. Takto vypracované cesto, bez akéhokolvek ďalšieho miesenia, len upravíme do tvaru bochníka. Čiže cesto len poprášime zvrchu, z bokov a zo spodu s múkou a napravíme tak, aby vyzeralo ako bochník :-) Napokon dáme cesto na 1h. na teplejšie miesto nakysnúť..

    Buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme valec a pokrájame ho na 17 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešte raz vymiesime do bochníka. Podsypávajme naozaj len trochu múky, presne, aby sa cesto nelepilo, príliš veľa múky zmení konzistenciu cesta. No a zakryté utierkou necháme bochníčky 20 minút podkysnúť...

    Buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme ľubovoľnú plnku. Ja tu mám 250 g jemný tvaroh, ktorý som zmiešala s cukrom a hrozienkami. Ďalej aj marhuľový a jahodový lekvár, taký, čo nevytečie počas pečenia :-)

    Buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 20-tich minútach bochníčky podkysli.. Každý jeden bochníček len rozťapkáme rukou, do stredu dáme plnku, dobre uzatvoríme a uzatvorenou stranou položíme na pomúčenú dosku. Buchty potom kladieme vedľa seba na plech s papierom tak, že dookola každú buchtu potrieme dobre olejom. Nakoniec necháme takto buchty utierkou zakryté 20 minút podkysnúť..

    Buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podkysnuté buchty potrieme zvrchu poriadne rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 170 °C na 30 - 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každa rúra inak pečie. Keď máme buchty upečené, ihneď ich z vrchu ešte horúce potrieme rozpusteným maslom. A nakoniec prikryjeme jednou utierkou a necháme vychladnúť..

    Buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Aby sme ich vedeli rozoznať, na lekvárové som pred pečením nasypala trochu maku :-)

    Buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Buchty sú chuťovo vynikajúce, cesto ľahučké a mäkké. Ja ich mám vysoké 4,5 - 5 cm. A čo je tiež dôležité, že ostanú mäkké a vláčne aj na 2 - 3 deň. Či aj dlhšie neviem, nemám odskúšané :-) Prajem dobrú chuť!

    Buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte by som podotkla, že ja som použila hladkú múku typ 480, takže ak použijete o niečo väčšie číslo, tak budete možno potrebovať o trochu viac mlieka. Treba si to prispôsobiť podľa typu múky. Nech sa vám vydaria ;-P

    Buchty (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Malebný pohled, Cesmínko, buchtová nádhera, tleskám!
babka123
Hneď som tipovala, že je to dielo Tvojich rúk. Veľmi sa mi páčia Tvoje buchty. Škoda, že ja mám obe ruky ľavé.
kukulienka71
Pri tvojich kolacoch mi casto slinky tecu, teraz mam stastie ze som piekla aj ja po dlhom case lekvarove buchty a prave si z nich ujedame. Tvoje su krasne.
cesminaz
@Luss44 @Haji @Siisa dakujem vam za milé slová :-) naozaj ma potesili. @Babka123 :-) ale prosím ta,prečo by si ich nevedela zvladnut?! Určite by sa ti podarili :-) @Kukulienka :-) no tak mi teda teraz nemas co zavidiet :-)) Verim,ze aj tvoje su vyborné.Pozdravujem a pekny vecer zelám :-)
1x haji
evanaaa
@Cesminaz , ty si expert na kysnuté, či už sladké, alebo slané, máš to v rukách aj v oku ako sa vraví, pripomínaš mi moju mamu, aj ona mala buchty ako páperie, lekvárové robila ako batôžky a tvarohové spájala rohmi ako šátôčky.
cesminaz
@Stanci11 dakujem,si milá :-) Veru, s kávou chutia výborne! @Evanaaa dakujem pekne za tvoj velmi mily komentík :-) som poctená tvojím prirovnaním :-) Moja mama tiez robieva tvarohové šatôčky..veru,na takych koláčoch sme vyrastali :-)
motyka
Si skutočne jedničkou v kysnutých koláčoch. Mňa lákajú hlavne slané borky..../ boreky ?/atď. Už som viac krát skúšala rôzne recepty. Sú výborné, ale nikdy nie sú také krásne ako Tvoje. Aj keď všetci chvália, nemám ich také nadýchané, ako Ty. Nepovieš nejaký grif ? Si veľmi šikovné žieňa. Ďakujem za recepty. Pre mňa si veľkou inšpiráciou.
daniela15
Neodolala som, upecene, zjedene, vyborne. Naozaj boli super aj na druhy den. ☺
cesminaz
@Motyka (9.7.2017 18:42)

Milá @Motyka ,dakujem ze moje recepty vyuzivas a ze vam chutia :-) Vieš,čo sa týka "grifu" ja sa vzdy snažím celkom podrobne opisat hore v "bode" pripravy cesta vsetko.Čo sa týka miesenia,mačkania cesta (a to myslím vážne) alebo písem a aj odfotím,ze ako sa má natahovat alebo,ze aku ma mat konzistenciu...to všetko ked dodržíš,budeš mat cesto také isté ako ja :-) Ale velmi dobre viem,ze niekedy 1fotka nestačí,z tej človek pohyby nevidí a robí/miesi to cesto podla seba,ako je zvyknuty,alebo ako si on myslí.Ja som sa tento spôsob miesenia/vypracúvania cesta naučila od manželovej rodiny a preto viem,ze "moje" miesenie je celkom iné,než to robí moja mama alebo moja slovenská švagrinka :-) Občas robia moje koláče a veru sa dobre zapotia pri príprave cesta,kedže im presne zvyknem vraveť/ukázať, ako majú miesiť :-) Čize milá @Motyka týmto chcem povedať,že "písomne" ja už viac poradiť/napísať neviem :-/ Ale spravím nabudúce jednu vec..a to,ze si vypracovanie cesta nahrám na video a potom ho vložím k receptu.Urobím tak aj na slano,aj na sladko :-) A ked niekto bude mať záujem,tak si video pozre :-) Pekný zvyšok večera zelám! @Daniela15 tešim sa,ze buchty chutili! Dakujem za správu :-)
1x ojv
motyka
Milá @Cesminaz , asi to bude len v tom miesení. Myslím, že s tým videom pomôžeš mnohým žienkam, ktoré by chceli upiecť tak výborne ako Ty. Vopred ďakujem.
cesminaz
@Ywett @Marienka54 dakujem za milé slova :-) @Motyka :-) aj podla mna to bude len v tom miesení. Rada sa o svoj spôsob miesenia podelím,aj ked to nieje žiadne umenie :-) Hlavne ze to pomôže iným :-)
mumu
Včera som piekla buchty podľa tohto receptu, sú najlepšie zo všetkých čo som robila, a musím potvrdiť že sú aj dnes vynikajúce .Super recept. Ďakujem.
cesminaz
@Mumu (14.2.2018 21:01)

Tvoja sprava ma velmi tesí :-) Som rada,ze si bola s receptom spokojná a ze buchty chutili! Dakujem za odozvu :-)
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Spravila som polo I my recept- velmi jednoduché s vynikajúcim výsledkom .
Plnia bola so slivkovým a narhulovym džemom.
.Dakujeme za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia