Jablkový koláč
Jablkový koláč

Úžasne šťavnatý strúhaný koláč fotorecept

delight - fotkadelight, 29. januára 2018
Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept)
Foto: delight

Jablkovo-makový strúhaný koláč je jednoducho bomba!

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
150 g (zmäknuté)
130 g
4 ks
1/2 ČL
4 PL (vlažné)
štipka
Plnka:
4 ks
2 ks
1 hrsť (namočené)
4 hrste
1 balenie
4 ks




Postup

  1. 1

    Začneme prípravou cesta. Všetky suroviny na cesto si ručne vymiesime do kompaktného cesta. Ak sa Vám pekne nespojí, prilejeme mlieko. Odložíme do chladničky aspoň na 1/2 hod. odstáť.

  2. 2

    Kým cesto odpočíva, nastrúhame si jablká a hrušky a pridáme do nich vanilkový cukor.

  3. 3

    2/3 odležaného cesta si nahrubo nastrúhame na vymastený a múkou vysypaný plech. (Ja som ešte po nastrúhanom ceste prešla mini valčekom, aby sa trocha spojilo)

    Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch nasypeme jablkovo-hruškovú zmes. Na to rozhádžeme vopred namočené hrozienka (vo vode alebo odporúčam v rume :-) ) a nakoniec mletý mak. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 20 min.

    Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V dostatočnom predstihu si vyšľaháme sneh z bielkov. Predpečený koláč po 20 min. vytiahneme z rúry a navrstvíme naň sneh a na nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta. Dáme opäť do rúry na ďalších 20 min.

    Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený koláč posypeme práškovým cukrom a snažíme sa vydržať, dokým nevychladne :-) Dobrú chuť, priatelia!

    Úžasne šťavnatý strúhaný koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Jednoduchý, rychlý a výborný koláč s ovocem. Bezva receptík.
delight
@Haji (29.1.2018 12:40) presne tak :-) sama som bola prekvapená výsledkom :-))) určite treba vyskúšať

1x haji
motyka
Prečo si bola prekvapená? Veď suroviny, ktoré tam dávaš zaručujú, že musí byť výborný. Narýchlo na nedeľu, ako stvorený. Určite vyskúšam. Ukladám do KK.
delight
@Motyka (29.1.2018 18:59)

to mas uplnu pravdu ale u nas doma sa robieva struhany iba tvarohovy- ktory zboznujem :-) ale skusila som tuto variaciu a teraz sa neviem rozhodnut, ktory chuti viac :-D
jarush93
Robíme podobný, čisto z jabĺk, do spodného cesta ide trošku kakaa a namiesto maku posekané orechy, volá sa Grófkin koláč. Verzia s makom môže byť tiež chutná. Máte ho krásny.
Ak môžem poradiť, cesto netreba predpekať, mak zbytočne oschne. Stačí len všetko rozvrstviť a dať piecť. Hotový koláč skúste pofŕkať horkou čokoládou, dodá mu šmrnc.
motyka
Tak ich striedaj. A tak sa Ti nepreje ani jeden, ani druhý. Veď variabilnosť v receptoch často robí zázraky. Tak predsa často vznikajú tie najlepšie recepty. Želám veľa chuti do vymýšľania nových receptov.
delight
@Jarush93 (29.1.2018 20:23)

dakujem za radu! ..ked som predpekala, mak krasne rozvoniaval, co ma potesilo :-) ale urcite skusim aj nepredpiect
jollyl
Ja robimna plechu pol na pol...jablkovo makovy a druha polovica tvarohovy
dymuska
Super recept-ja robím iba s jablkami, ale spodné cesto roztlačím -nestrúham a vrchné cesto rovno zmiešam s vyšľahanými bielkami, dám na koláč a pečiem naraz. Nabudúce dám na jablká mak že ma to nenapadlo už skôr-dík za inšpiráciu-pekný koláčika dobrý.
swingle
Dobrý deň, prosím Vás aký rozmer plechu ste použili? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia