Kváskové pečivo
Kváskové pečivo

Kváskové žemle

dvorka - fotkadvorka, 25. februára 2018
Kváskové žemle
Foto: dvorka

Podarili sa mi veľmi chutné žemle z kváskového cesta. Sú jemne sladké, dajú sa jesť samotné, ale aj plnené nasladko či naslano.

20 minút
na 185 °C

Suroviny

Rozkvas:
150 g
150 g
2 PL
Cesto:
180 g
200 g
50 g
0,5 KL
1 hrsť (alebo hrozienka)
200 ml
2 ks
40 g




Postup

  1. 1

    Večer som si spravila rozkvas. Materský kvások som si vybrala asi dve hodiny pred samotným spracovaním rozkvasu, aby sa zohrial na izbovú teplotu. Navážila som si múku do misky. Vodu do pohára a k vode som pridala materský kvások. Dobre som premiešala habarkou a priliala do múky. Spracovala som cestíčko, vložila do sáčku a nechala celú noc pracovať. Ráno bol pripravený na ďalšie spracovanie.

  2. 2

    Vo veľkej mise som si navážila všetky sypké suroviny. Do múky som pridala umyté hrozienka. Môžu byť nasekané orechy, nejaké semienka alebo bez týchto prísad. Podľa chuti. K rozkvasu som pridala v pohári rozmiešané mlieko so žĺtkami a olejom. Dobre rozhabarkovala a pridala k múke. Vymiešala som do hladkého nelepivého cesta. Vložila som do igelitového sáčku a nechala som cesto 3 hodiny kysnúť.

  3. 3

    Po uplynutí času som cesto vybrala, prepracovala a rozdelila na 15 rovnakých častí. Urobila som z nich bochníčky a nechala 1 hodinu kysnúť. Pred samotným pečením som si rozohriala rúru na 185 °C. Bochníčky som si preložila na plech s papierom na pečenie ktorý som mala položený na šporáku aby sa zohrial. Každý bochníček som tvorítkom so slimákovým tvarom nakrojila, potrela som rozhabarkovaným vajíčkom, posypala makom a plech som vložila do vyhriatej rúry. Vyzerali placato, čakala som ako vyrastú. A výsledok po 20-tich minútach ma milo prekvapil.

    Kváskové žemle - obrázok 3
  4. 4

    Po dopečení som žemle na plechu zakryla utierkou a nechala chladnúť. Zatiaľ som dala do rúry druhý plech. Dlho som nevydržala. Ešte trochu teplú žemličku som prelomila na polovicu aby som videla ako sa upiekla. Aj na fotke vidno že je nadýchaná. A samozrejme aj veľmi chutná.

    Kváskové žemle - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Oh, se mi zarosily oči, kouzelný receptík, také žemle si dám líbit. To tvořítko so slimákom je možné videt? Ještě jsem také nezaznamenala. Oh, smekám před tvou šikovností, milá @Dvorka ! Hned bych dala testovací vzoreček.
dvorka
@Haji (25.2.2018 09:37)

Tvorítka predávajú v Tescome. Majú niekoľko druhov.
1x haji
aleana
@Dvorka , žemličky sú krásne, len by som navrhovala v recepte pripísať, ktoré množstvo múky ide na rozkvas a ktoré do finálneho cesta...a rúru máš akú, klasickú s horným a dolným ohrevom alebo teplovzdušnú? Píšeš, že si piekla každý plech osobitne. Zaujímalo by ma, či žemličky na druhom plechu neprekysnú, pokiaľ sa upečú prvé...? 20 min. je dosť...
haji
@Dvorka (25.2.2018 10:51)
Děkuji za info. Kaiserkové jsem zaznamenala, ale slimákové mi ušlo. haha
dvorka
@Aleana (25.2.2018 11:12)

Doplnila som v surovinách riadky ktoré mi neviem prečo neprešli do receptu. Asi tým, že som dávala do úvodzoviek ako sa píše v návode.
Rúru mám síce teplovzdušnú, ale pečiem ohrev zhora zdola. Teplý vzduch sa mi neosvedčil, pečivo mi nenaskočí. Pri drožďovom pečive som dávala 2 - 3 plechy.
A čo sa týka 20 minútového čakania, pri kváskovom pečení to nie je dlhá doba, keďže tam je kysnutie niekoľko hodinové. Ako som písala, tesne pred vložením do rúry som dala bochníčky na plech, tvorítkom nakrojila, natrela vajíčkom a posypané makom a vložila do stredu rúry.
Po 12-tich minútach začali krásne rásť a sfarbovať sa do zlatava.
jack
Super.Ďalší recept do zbierky :-)Vyzerajú pekne.
martamm
Tvoritko ma celkom zmiatlo, myslela som, ze si sulala slimacikov, pozriem aj ja v Tescome, inac paradne pecivko, ukladam do KK, vdaka :)
1x haji
martamm
Dnes som ich piekla, vydarili sa na jednicku, akurat sa mi zda, ze su velmi malo sladke, ziada sa natriet na ne med, alebo sladky lekvar, inac velka spokojnost, pridala by som foto, len netusim ako :).
Nabuduce skusim s dvojnasobnosu davkou cukru a pridam citronovu koru pre aromu, tak budu presne podla mojich predstav ....
dvorka
@Martamm (2.3.2018 17:19)

To som rada že sa vydarili. Čo sa cukru týka aj som písala že sú jemne sladké. Mám doma už len chlapov ktorí si dajú žemľu s mäsom radšej ako s džemom alebo medom. Preto pečiem všetko s minimom cukru. A čo sa fotky týka, dole pod obdĺžničkom do ktorého sa píše komentár je napísané : pridať fotku. Klikne sa na to a už sa pridáva tak, ako pri receptoch. Aj som zvedavá ako vyzerajú Tvoje žemle. A, vďaka za napísanie :)
martamm
Dakujem za radu, nikdy som si nevsimla tu moznost, tak toto su moje upecene zemlicky, menej sladke,ale aspom nepriberieme :))))


2x dvorka a haji
martamm
@Martamm (2.3.2018 18:15)

Len som zatocila slimakov, nemam este formicku, kedze este nakysli, troska stratili tvar...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia