Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Pikantný zapekaný karfiol fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 6. apríla 2018
Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept)
Foto: kecemis

Dalsia inspiracia, chrumkavy a pikantny karfiol.

4-6
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

4-6 ks
1-2 ks
1 ks (cca 450 g)
2 PL
100 g (nastrúhaný)
100 g (nastrúhaný)
2 PL
200 g
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Pripravil som si suroviny. Z minula mi ostalo par hlaviciek brokolice, tak som ich pridal. Da sa pouzit karfiol a brokolica v pomere 1:1.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice som dal oprazit slaninu. Po ziadanom oprazeni som slaninku vybral z panvice a dal na papierove obrusky.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked bola slanina prepecena podla mojich predstav, vybral som ju a dal som do vypeku na drobno nakrajany cesnak a jalapeno. Prazil som par minut. Asi 2 az 4 minuty.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po oprazeni cesnaku a papricky som ich vybral z panvice do misky. Do vypeku som dal karfiolove a brokolicove ruzicky. Tu sa musim zastavit. V tomto pripade som dal karfiol a brokolicu do vriacej slanej vody na 3 minuty. Potom vychladnute pridam do vypeku a oprazim 1 az 2 minuty. Druhy sposob je, ze surovy karfiol a brokolicu dam do panvice s vypekom, opeciem 1-2 minuty a potom pridam zeleninovy alebo kuraci vyvar. Povarim 4-5 minut. To zalezi na kazdom, ako chrumkave, alebo tvrde to chcete mat.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pocas opekania karfiolu som nakrajal slaninu na pozadovanu velkost.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po oprazeny karfiolu som vsetko zmiesal v miske. T.j. oprazeny cesnak, jalapeno, karfiol, brokolicu som posolil a okorenil. Dobre premiesal. Pridal som kapary a premiesal.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dal som do keramickej nadoby a posypal som premiesanym nastruhanym a syrom chedar a gouda ku ktorym som pridal struhanku. Niekedy vymenim chedar za parmezan.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiesani som vlozil do predhriatej rury na 180 stupnov. Piekol som priblizne 8-10 minut, povrch by mal byt do zlata opeceny.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upeceni mozeme servirovat napr. ako prilohu.

    Pikantný zapekaný karfiol (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne
Ej cipana @mirko , toto sa mi náramne páči, moje chute. Syra trošku uberiem, dám parmezán, stovka bude musieť stačiť, ale tej slanine neodolám....
afataga
Ze sa tu nema hovorit mnam, tak teda poviem, ze parada, tiez hlasujem za parmezan.
haji
Karfiol miluju ve všech podobách, tvůj recept se mi moc líbí! Pro mě méně pálivé, to si naladím. Krásná fúze surovin a výstavní fota, o chuti nepochybuji. Jsi šikovný, díky za receptík!
tiginko
pri podvečernej káve čítajúc tvoj recept už opekám slaninku... jediné čo nahradím, je jalapeňos, zelenými štipľavými papričkami, čo neviem ako sa odborne volajú, ale mám ich v mrazničke odkedy mi ich môj drahý manžel priniesol odniekiaľ z cudziny. Slaninka Martinská, z dobrého Slovenského zdroja už škvrčí, tak dovidenia, s plným bruchom sa prihlásim. Nevadí ovčí syr a dobrá Gouda dúfam...
tiginko
aj bez strúhanky spomínanej v surovinách ale v postupe nie, je to fantastické jedlo, určite nie len ako príloha. Ako večera zapísané v receptoch navždy, aspoň u nás


tiginko
@Strucik (6.4.2018 17:16)

chápem, ale nie všetky zelené papričky sú "jalapeňos". Naše mrazničkové z Bahrajnu sú menšie, veľkosťou ako klasické červené chilli. Ospravedlňujem sa odborníkom na papričky a iné feferónky.. ale sú super štipľavé, to my radi :-)
kecemis
Dakujem Vam za precitanie a dufam ze neostane len pri tom. @Tiginko tak to bola rychlost. Pekna fotka a som rad ze chutilo. Vdaka za upozornenie, uz som to opravil. Ta nestastna struhanka sa niekde rozfukala po ceste na Slovensko.
1x haji
staja
Pripájam sa k nadšencom, karfiol je moja obľúbená zelenina. Musím vyskúšať s parmezánom aj s bryndzou. Krásne si navaril, vlastne zapiekol.
motyka
Pre mňa super recept. Výborné a nápadité použitie karfiolu brokolice. A myslím, že sa môže využiť aj iná zelenina. Aj pre tých, čo veľmi nemusia zeleninu. Ukladám a po nedeli určite vyskúšam. Ďakujem za recept.
kecemis
@Mitzy , @Staja @Motyka som rad ze Vas recept zaujal. A budem este radsej ak vyskusate, verim ze nebudete lutovat. Ja to s bryndzov robit nebudem, je pre mna prilis vzacna.
kucharka
Vyskúšané ... aj keď s menšími obmenami. Nedala som slaninku ale vajce uvarené na tvrdo a rozkrájané na štvrťky. Zmiešala som extra mature cheddar, gouda a ementál. Paráda, ja takéto jedlá milujem.
( Robievam podobnú verziu od Delia Smith, kde je všetko položené na basmati ryži, karfiol a vajcia sú poliate bešamelovou omáčkou a posypané syrom a strúhankou. Aj to je dobrota. )
Ďakujem za recept, určite bude častejšie.




kecemis
@Kucharka (14.4.2018 00:44)

Som rad za tvoj komentar a vyskusanie. Kazda zmena je vyborna inspiracia nielem pre mna, ale aj pre ostatnych.
chorvatka
Budete sa divit, je to vyborné aj s kozim syrom a cervenymi paprickami; vdaka za inspiraciu !
afataga
Tak v sobotu doslo na tvoj karfiol, brokolicu som vymenila za sparglu, chilli som dala svoje, syr goudu a pecorino, struhanku som nedala. Fakt vyborne, len nabuduce dam viac chilli a menej cesnaku.


kecemis
@Afataga (29.4.2018 19:35)

Dakujem za dalsi tvoj upgrade. Bol som poziadany urobit znovu a toto mi prislo vhod. Neham sa inspirovat. Ta spargla sa mi tam paci. A vyskusam aj so zavaranou sparglov a prihodim par hub. Vdaka za pekny obrazcek.
afataga
@Kecemis (30.4.2018 17:15)

A este som zabudla napisat, ako som si zjednodusila zivot: slaninu som pokrajala surovu, az potom dala na panvicu, pride mi to pohodlnejsie, ako krajat opecenu.
frezia68
@Kecemis : Ďakujem za recept,bol si mi inšpiráciou a hoci nie celkom identický (strúhanku bezlepkovú nemusím ) a aj syr nebol ten správny,chutilo :-).


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia