Vanilková torta
Vanilková torta

Vanilková torta s jahodami

tallivera - fotkatallivera, 8. apríla 2018
Vanilková torta s jahodami
Foto: Tallivera

Čokoládový nadýchaný korpus , vanilkový krém, poleva z bielej čokolády a jahody... Torta nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní, ako napríklad Zobraziť celý popisČokoládový nadýchaný korpus , vanilkový krém, poleva z bielej čokolády a jahody... Torta nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní, ako napríklad ja :-) Túto tortu som robila manželovi k 30 tke .

12
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Krém:
2 ks
300 g
250 ml (33 %)
1 ks
4 kvapky
Korpus (3 x):
12 ks
3 PL
9 PL
2,5 ČL
6 PL
12 PL
Na potretie korpusu:
Poleva - preliv:
100 g
150 ml
Zdobenie:
1 ks
500 g




Postup

  1. 1

    Prvé si urobíme krém. Na šporáku si zohrejeme smotanu a do nej na kocky nahádžeme bielu čokoládu kým sa úplne nerozpustí. Pridáme arómu a zamiešame. Necháme vychladnúť a potom dobre mixérom vyšľaháme. Po lyžiciach pridávame mascarpone zakaždým mixujeme. Krém musí byť dobre vyšľahaný a nadýchaný. Nakoniec pridáme Smetafix a znova mixujeme. Krém dame tuhnúť.

  2. 2

    Ja pečiem korpus na 2x. Raz z 8 vajec z toho sú dva korpusy a potom zo 4 vajec -1 korpus. A koľko vajec toľko lyžíc cukru a múkovej zmesi. Olej sa rozdelí na dve tretiny a jednu tretinu.... Korpusy pečieme na 170-180 stupňov cca 25 min. Cesto si spravíme tak , že do jednej misy dáme žĺtky a do druhej bielky. Cukor dáme do bielkov aj do žĺtkovej misy. Cukor tiež musíme rozdeliť na dve tretiny a jednu tretinu. Takže prvý krát v bielkovej miske vyšľaháme tuhý sneh s 4 lyžicami cukru a toľko isto cukru aj v druhej žĺtkovej mise. Žĺtky šľaháme do peny, až kým nie je úplne bledučká. (Na druhý krát je to 2 lyžice cukru bielky - misa ...2 lyžice cukru žltková misa)..... Žĺtky opatrne vmiešame do snehu varechou. Pridáme olej opatrne premiešame zdola nahor. Múku si preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom a kakaom. Po lyžiciach pridávame do misy, vždy po každej lyžičke tejto múkovej zmesi , opatrne premiešame zdola smerom nahor . Vzniklo nám ľahučké cesto . Dame piecť. Na spodok formy dáme papier na pečenie a boky formy potrieme maslom. Korpusy musíme nechať úplne vychladnúť až potom môžme prerezať na viac častí.

  3. 3

    Kým začneme plniť a zdobiť tortu, spravíme si z mliečnej čokolády tzv. hoblinky alebo piliny. Čokoládu nastrúhame pomocou škrabky na zeleninu do misky. Potom si umyjeme a osušíme jahody. Stopky aj listy im necháme. Najväčšie jahody nakrájame na ružičky ako mám na foto (dookola do jahôd, robíme malé zárezy akoby lupene. Malé jahody nechám v celosti. Zvyšok jahôd si nakrájame na stredne hrubé plátky ako mám ja po krajoch torty na foto.

  4. 4

    Vyberieme si krém , inak ja si ho robím deň vopred, takže keď ho vyberieme ešte ho musím hodinku nechať pri izbovej teplote , lebo je tuhý. Korpus potrieme džemom, dáme plnku rovnomerne rozotierame, potom ide korpus . Jemne zatlačíme , znova džem, potom krém a na vrch dáme posledný korpus opäť jemne zatlačíme trochu krému si nechávame na boky torty. Zúbkovým nožíkom dookola pekne zarovname krém , zúbkovou časťou... pekne to ukáže.

  5. 5

    Poleva: zohrejeme šľahačku a roztopíme bielu čokoládu, chvíľu počkáme tak minútku ak vidíte že hustne viac nečakajte a tortu oblejte. Poleva sa leje od stredu a jemne sa rozotiera smerom ku krajom , chceme spraviť preliv, čokoláda steká aj po bokoch. Pekne upravíme - zarovnáme. Ideme zdobiť: Najväčšiu ružičkovú jahodu zapicheme do stredu a ďalšie dookola. Medzi velke ružičkove jahody zapichneme malé v celosti. Potom plátkami jahôd zdobíme boky torty... Posypeme čokoládovými pilinami a šup na noc do chladničky :-)

  6. 6

    Dobrú chuť :-)

    Vanilková torta s jahodami - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Povedená torta, jsi šikulka! Obdivuji práci s krémem, adrenalinem bych byla ochromená, či mi na druhý den nespadne, když s ním budu tortu plnit. Je to o zvyku, určitě robíš túto tortu častěji. Pekné foto, oslavenec se potěšil dvakrát - vzhledem aj chuťou.
tallivera
@Haji (8.4.2018 10:47)

Ahoj haji, robila som ju druhýkrát :-) Krém ak necháš stuhnúť na noc v chladničke tak ti garantujem že bude tuhý až až.... Mascarpone a biela čokoláda sa o to postarajú :-) ja som musela počkať hodinu kým sa mi trochu pustí. A ak by krém nebol až tak tuhý pomôžeš si ďalšim smetafixom :-) takto vyzerá tortička zvnútra :-)


haji
@Tallivera (8.4.2018 12:39)
Díky za foto v reze a přiblížení. Jsi skromné děvče, že méně zkušeností, nemám ten pocit. Naopak, šikovná a pečlivá cukrárka. Vše nej manželovi ke kulatinám! To nej už má doma!
tallivera
Ďakujeme , si veľmi milý a príjemný človek , tvoje komentáre má veľmi potešili a veru aj náladu hneď zdvihli :-)
luwinka
Veľmi peknú tortu si upiekla manželovi krásnym okrúhlym narodeninám. Je to krásny vek 30-tka a tortu si zvládla na jedničku. Všetko najlepšie manželovi želám:-)
jack
Parádna.A tá plnka...nemá chybu.Už je uložený rp.Človek nikdy nevie.Manžel tiež bude mať teraz narodeniny, tak možno to bude tvoja torta čím ho poteším ;-)
drobiena
Perfektný recept! Fantastická plnka...určite vyskúšam! Veľmi rada vždy poteším rodinu a priateľov k sviatku tajnou tortičku.Ďakujem za inšpiráciu. Opýtam sa ešte na priemer tortovej formy.Dík.
tallivera
Ahoj, veľmi ma teší , že sa ti tortička páči a ešte viac ma teší , že ju plánuješ aj vyskúšať. Zároveň ti ďakujem za milý komentár , ktorý ma veľmi potešil. Veľkosť formy na pečenie mám 28 :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia