Tvarohovo-ovocný koláč
Tvarohovo-ovocný koláč

Motýlikový koláč pre Aleška fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 15. apríla 2018

Náš syn mal svoje prvé meniny, tak som na jeho počesť spravila takýto koláčik. Už len počkať gratulantov a pustiť sa do papania :-) Zobraziť celý popisNáš syn mal svoje prvé meniny, tak som na jeho počesť spravila takýto koláčik. Už len počkať gratulantov a pustiť sa do papania :-)

24
porcií
13 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
3 PL
5 PL
2 PL
1/2 ks
2 PL
2 PL
Ovocná plnka:
750 g (maliny, ríbezle a pod.)
1 ks
2 PL
Tvarohová plnka:
500 g
200 ml
250 ml
3 PL
1 ks
Motýliky:
2 ks (2 x 312 g)
50 g




Postup

  1. 1

    Bielky si vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh. Potom už ručne primiešame žĺtka, vodu a olej. V miske si zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok a soľ a preosejeme to k zmesi. Zľahka premiešame a rozotrieme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C približne 13 minút. Treba sledovať.

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme vychladnúť a pripravíme si ovocnú časť. Zmes lesného ovocia (ja som mala z Lidla) zohrejeme. Zemiakový škrob rozmiešame v troške vody a prilejeme k ovociu. Chvíľku prevaríme a rozotrieme na cesto. Necháme vychladnúť.

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom, smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. K tvarohu primiešame kyslú smotanu a vyšľahanú šľahačku. Nezabudneme na stužovač. Ja som mala Dr. Oetker (Za studena) na 700 g hmoty a ten sa rozrobil v troške vody a k nemu sa primiešal krém. Hotový krém navrstvíme na koláč a uhladíme. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mandarínky si dáme odkvapkať na sitko a na koláči si naznačíme budúce kocky. Odkvapkané mandarínky ukladáme na každú kocku do tvaru motýlích krídel. (Krajšie mesiačiky mala značka Giana, Natur Farm boli o dosť škaredšie.)

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čokoládu na zdobenie si pripravíme nasledovne. 50 g čokolády nastrúhame a rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej dáme približne 2/3 a do druhej zvyšnú tretinu. Misku, kde sú 2/3 čokolády zohrievame v mikrovlnke v 30 sekundových intervaloch a premiešavame. Potom k nej primiešame neroztopenú zvyšnú čokoládu a rozmiešame tak, aby sa rozpustila. Naplníme sáčok, odstrihneme rožtek a zdobíme. Toto bol môj chabý pokus o temperovanie čokolády, ale dalo s tým zdobiť, takže ho považujem za úspešný :D To, že je to čapaté, už nie je chyba čokolády :D

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo zvyšnej čokolády som spravila ozdôbky. Tu krásne vidno, že nie som schopná spraviť dvakrát ten istý tvar. Čo už.

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a fotka v reze.

    Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mares
Veľmi pekne ozdobený a vyzerá chutný. Takže už len všetko najlepšie k prvému rôčku a veľa zdravia oslávencovi aj rodičom. Pekný deň.
haji
Bezvadný nápad, motýliky jako vyšité! Krásný koláč, určitě měl Alešek radost! Jsi šikulka a hlava otevřená! Tvoření s čokoládou musí být adrenalinkové - mě by "vezli" rychlou.
tefalka
krááásne si to vymyslela aká si šikovná ,až sa srdiečko poteší nielen chuťové poháriky musí byť výborný celkom podľa mojich predstáv...paráda
imaginarium
@Haji (15.4.2018 10:07)

Aleš to ešte nevie oceniť a nemôže ani papať, takže najväčšiu radosť mám len ja :D No ale dúfam, že aj návšteve sa bude páčiť :)
1x haji
imaginarium
@Tothka (15.4.2018 10:19)

Ďakujem za pochvalu :) Ja mám veľa nápadov, ale chýba mi talent na ich prevedenie. No a priznám sa, že toto nie je môj nápad, inšpirovala som sa na internete a strašne sa mi to páčilo :)
haji
@Imaginarium (15.4.2018 11:15)
Nevadí, on tomu sice až tak nerozumí, ale o chvílu...!! K tvému prováděcímu talentu - také nemám všechny kvality, ale dělám jak nejlíp umím, co už. Ale realizace sama, když ji obohatíš láskou, hovorí o všetkom. Nějaké nerovnosti či "blechy" se nepočítají a ztratí. Aj rustikální vzhled má své kouzlo, ne?! Krásnou neděli a plno dalších receptů vložených na Varechu! Díky!!
jack
Nooo tomu sa hovorí fantázia.Krásne si to ozdobila.Tvaroh a ovocie,veľmi dobrá kombinácia.Všetko najlepšie maličkému oslávencovi.
zdenka1009
Na Veľkú noc som pre vnúčatá zdobila kuriatka, zajkov, mačičky...a tieto motýliky na pohľad sú milé a pre deti príťažlivé...dík za inšpiráciu :-)
alena45
ja mám tiež problém s prevedením, normálne by som tento recept odignorovala s tým, že to nezvládnem, ale potom som sa začítala, a pre istotu si ho uložím. Vo februári som sa prvýkrát stala babkou a do októbra budem až štvornásobná babka. Takže je asi mojou povinnosťou sa zamerať na takéto na pohľad pekné pečenie.
cupcake
Vyborny napad, vobec sa netrap, ze prevedenie nie je podla teba najlepsie, lebo ked sa na to pozeram, je to nadhera a originalne, iste chuti vyborne, lebo su tam len same dobre veci.
motyka
Chuťovo vynikajúci. Určite návšteve veľmi chutil. Chcela by som byť jej súčasťou. Takéto zákusky zbožňujeme. A ten nápad s tými motýlikmi? 100 bodov. Je vidieť, že máš "hlavu na dumaňe". Ďakujem za nápad. Si šikovnica.
pivonka
Moja prvá reakcia na tvoj recept bola: To je krásne!
Druhá reakcia: To musí byť aj veľmi dobré!
Tretia reakcia: Ty si strašne tvrdá sebakritička.
Koláč je krásny, nápaditý, zakladám. Oceňujem hodnotenie kompótov, lebo aj mne sa stalo, že som mandarínkovým kompótom mala zdobiť tortu motýľ a z mesiačikov mandarínok bola len taká siláž. Vďaka za recept.
imaginarium
@Pivonka (15.4.2018 20:02)

Áno, naschvál som to tam napísala, ak by sa niekto rozhodol, že to chce spraviť, aby si vybral dobrý kompót. Ja som mala dva druhy a musela som povyberať také dobré kúsky a niektoré som skladala z dvoch častí.
dogagador
Tu smotanovojogurtovoslahackovu plnku stuzenu zelatinou som nedavno vyskusala v inom recepte a je to parada.
Motyliky su uzasne.
dogagador
@Imaginarium : ten kolacik je tiez skvely napad, ja som mala recept na plnku z nejakeho receptu, co som nasla na FB, namiesto cesta tam boli piskoty, ale pouzila som len tu plnku, velmi sa mi paci, ma paradnu chut a ja rozpustam zelatinu v kompotovej stave, to este viac zjemni plnku


dogagador
Nepecena torta
250 g piskoty
10 g zelatina v prasku
170 g maslo
170 g krystalovy cukor
300 g kysla smotana
300 g biely jogurt
300 ml slahacka
300 g visne/ceresne z kompotu
Na mliecnu polevu
200 ml mlieko
2-3 lyzice krystalovy cukor
Na ozdobu
1 lyzica krystalovy cukor
Visne
50-100 g rozpustenej cokolady

Postup:
Karamelove mlieko: 2-3 lyzice cukru zkaramelizovat a zaliat studenym mliekom, miesat dorozpustenia
Pokukladat piskoty na dno formy, poliat karamelovym mliekom
Zelatinu nabobtnat v trocha vody
Uslahat slahacku – do chladnicky
Vyslahat maslo s cukrom ( m.b. praskovy)
K maslu pridat jogurt a kyslu smotanu, vmiesat rozpustenu zelatinu a opatrne vmiesat slahacku.
½ kremu na piskoty – do kremu ukladat visne, na to piskoty namocene v karamelovom mlieku, na vrch zvysok kremu. Tortu uhladit, do chladnicky na 6 hodin. Potom ozdobit visnami a rozpustenou cokoladou.
motyka
@Dogagador - podľa receptu - ten Tvoj koláč na studeno bude tiež perfektný. Ale prosím - nemohla by si ho pridať hoci aj bez foto medzi svoje recepty? Tu v diskusii sa to stratí, čo by bola škoda. Prosím, keď môžeš. Vopred vďaka.
redakcia
@Dogagador (16.4.2018 21:17)

Aj my by sme boli radi, ak by ste návod na prípravu torty pridali aj ako recept. Súhlasíme s @Motyka , že ak zostane len ako komentár v diskusii, neskôr bude problém ho vyhľadať. Ďakujeme!
dogagador
@Motyka (16.4.2018 22:10) to ale nie je moj recept, ja som ho nasla na FB a pouzila som iba tu super plnku. Preto som ho nechcela zverejnovat ako moj.


1x motyka
imaginarium
@Dogagador (17.4.2018 00:26)

Ak uvedieš zdroj, tak na tom nebude nič neetické ;-) Videla som tu veľa receptov, kde bol dokonca ešte aj link na originál.
1x motyka
motyka
@Dogagador - tak sa poraď s redakciou, ale myslím si, že keď to tam napíšeš, tak sa možno autor/rka/ ozvú.
A potom sa to vysvetlí. Ale bolo by škoda nechať zaniknúť ten recept. Lebo je určite fajnový. A bez ďalšieho špinavého riadu a bez použitia rúry, atď.... Skús, prosím.
bubaya
Je to roztomilý koláčik, keď budeme niečo s deťmi oslavovať, urobíme aj my také motýliky. Mne sa zdá, že nemáš veľmi dobré vrecúško na čokoládu, zle zostrihnuté - podľa fotky. Na zdobenie musí poleva vytekať bez zádrhelov, pri rovnomernom tlaku ruky, nesmie sa tlačiť. Ak je riedka, bude to hrubé, ak hustá, musíš tlačiť, tak to zas je hrbaté alebo roztrasené. To hovorím ako stará pernikárka, bo ja mám stisk ruky ako zubárske kliešte. Tykadielka sa ti podarili perfektne, a trochu cviku, budú aj srdiečka. Skús robiť na niečo hladké, nie na papier, aby sa čokoláda rovnomerne rozliala - napríklad na plech na pečenie.
imaginarium
@Bubaya (17.4.2018 16:26)

Ďakujem za rady, ja zdobievam pravidelne raz za rok medovníčky :D Čokoládou som takto zdobila prvýkrát a už viem, čo spravím nabudúce inak :)
1x bubaya




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia