Zelenina s hubami
Zelenina s hubami

Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 9. júla 2018

Najlepším kamarátom brokolice je u mňa cesnak, ešte pridať trocha ostrosti a máme neodolateľnú kombináciu chutí. Variácie tohto receptu s rôznou zeleninou pripravujem skoro Zobraziť celý popisNajlepším kamarátom brokolice je u mňa cesnak, ešte pridať trocha ostrosti a máme neodolateľnú kombináciu chutí. Variácie tohto receptu s rôznou zeleninou pripravujem skoro každý týždeň a vždy si všetci pochutnávajú :)

5
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
250 g
2 ks
8 strúčikov
1 ks
400 ml
podľa potreby
1/2 ČL
1/2 PL
1 1/2 ČL
1/2 ČL
podľa chuti
1/3 hrnčeka
2 1/2 ČL
1/4 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Cuketu si nakrájame na 4 časti, ktoré pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny, nasolíme, zalejeme vodou a dáme bokom, kým si prichystáme ostatné suroviny.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Brokolicu som použila mrazenú, predtým bola blanšírovaná. Šampiňóny som pokrájala na polovice, väčšie na tretiny. Strúčiky cesnaku som tiež podľa veľkosti nakrájala rovnomerne, jeden strúčik približne na tri rovnomerné časti. Cibuľu som zas krájala na väčšie kocky.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na vysokom plameni si na minutku necháme opražiť cibuľu, potom pridáme cesnak, trošku osolíme, aby sa nám nezačali pripekať.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po chvíli pridáme šampiňóny, ktoré opaprikujeme a mierne posypeme soľou, korením. Premiešame a osmahneme 2-3 minúty.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme brokolicu, cuketu, cesnakový granulát, med (alebo 1/2 ČL cukru), ešte si všetko podľa chuti okoreníme a približne 5 minút necháme spolu restovať.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme vývarom (ja si vývar odkladám priebežne do mrazničky pre ďalšie použitie), privedieme k varu. Kto má rád štipľavé, môže si pridať aj chilli.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnčeku si zmiešame solamyl s trochou vody a sójovou omáčkou, panvicu odstavíme z platne a poriadne zamiešame škrobovú zmes. Potom opäť privedieme do varu a dve minúty povaríme. Použila som dosť slanú sójovku, takže je ťažké presne určiť, koľko soli recept vyžaduje, keď, tak treba dochutiť ku koncu podľa toho, ako slaný sme mali vývar aj omáčku.

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový pokrm som podávala s ryžou basmati. Dobrú chuť! :)

    Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Bezvadný recept, bo zeleninové jídla, zvláště ty tepelně upravené miluju. Díky za inspiraci a krásná fota!
tsnak
Nerozumiem prečo nieje v názve pečiarka (šampiňón) ale hríb ...
radost
@Happybunny (10.7.2018 06:43)

šampiňon nie je hríb..je to huba..
hríb a huba-to je rozdiel..
huby-pomenovanie množiny..celku
hríby-pomenovanie podskupiny..časti
nájdi si-ujo gúgl poradí..:-)
conscientia
@Happybunny Tvoja držka a schopnosť odpálkovať mi je prudko sympatická. U nás sa chodí na huby. A každému je šumafuk, že sa v košíkoch miešajú hríby, rýdziky, masliaky, bedle, rýdziky či pečiarky. Susedia i susedov sa pýtame/pýtajú, že ako huby? Rastú?

(VETA VYMAZANÁ REDAKCIOU)

redakcia
@Happybunny (10.7.2018 06:43)

Šampiňón je huba, nie je to však hríb.

Snažíme sa, aby zverejnené recepty - ich názvy a použité suroviny - boli vyplnené v súlade s pravidlami slovenského pravopisu. Z tohto dôvodu bol zmenený názov Vášho receptu z "Prudko cesnaková brokolica s hríbami a cuketou" na "Prudko cesnaková brokolica so šampiňónmi a s cuketou".
Ďakujeme za pochopenie.
redakcia
@Conscientia (10.7.2018 08:27)

Áno, chodí sa na huby - pretože pojem huby zahŕňa všetky Vami menované druhy...

Pripomienky účastníkov diskusie sú úplne k veci, z toho dôvodu sme poslednú vetu vo Vašom komentári vymazali.
happybunny
No tak som sa pre budúcnosť niečo naučila :D a možno budú moje šampiňóny nabudúce aj lepšie chutiť keď ich nazvem ako sa patrí 0:)
redakcia
@Happybunny (10.7.2018 10:00)

Sme si stopercentne istí, že Vaše jedlo chutí výborne, či je nazvané tak alebo onak. To my len tak pre poriadok :) Ďakujeme za porozumenie a tešíme sa na Vaše ďalšie skvelé recepty!
redakcia
@Conscientia (10.7.2018 12:59)

Nezmazali sme Váš komentár, Vaše pripomienky k téme sme ponechali. Vymazali sme poslednú vetu v komentári, nakoľko podľa nášho názoru urážala diskutujúcich.
45678
Nechcem polemizovať o výrazoch, chcem pochváliť recept:-)
Veľmi dobre skombinované suroviny a efektná foto,určite vyskúšam vo woku s použitím minima vývaru.
happybunny
@45678 (10.7.2018 14:14)

Ďakujem, dúfam, že bude chutiť! :) Ja som wok zapatrošila pri sťahovaní, tak dokým si nekúpim nový musím takto na panvici :( dá sa to, ale aj toto jedlo by som radšej robila vo woku
1x 45678
conscientia
@Redakcia Mea culpa...takmer. Nebolo to šťastné zvolenie slov ohľadom mazania komentov. No trvám na tom, že slová "verbálna masturbácia" nie sú dôvodom, aby boli zmazané. Aj ja som diskutujúca.

mevik
Včera vyskúšané a úžasné. Mňam. Naozaj skvelá kombinácia chutí. Toto sa u nás bude variť určite veľakrát, ďakujem za recept :)
janaka
Vyskúšam, všetko je na záhrade len dokúpim šampiňóny. Ďakujem za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia