Slaný mäsový koláč
Slaný mäsový koláč

Etli pide/Pide s mletým mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. marca 2019
Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi dobrá uzavretá pide s mletým mäsom a so syrom. Recept som videla v jednom tureckom programe o varení. Veľmi sa mi zapáčil a aj Zobraziť celý popisVeľmi dobrá uzavretá pide s mletým mäsom a so syrom. Recept som videla v jednom tureckom programe o varení. Veľmi sa mi zapáčil a aj zachutil :-) a preto ho podávam ďalej :-)

60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
1 ks
1 ks
1/2 dl
2,5 dl
2 PL
1 KL
42 g čerstvé
Plnka:
500 g mleté
2 ks
1 dl drvené
1 KL (čerešňa mahalepková)
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie:
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku, aby mohla chvíľu postáť. V miske zmiešame mäso, postrúhanú cibuľu, soľ, čierne korenie, drvené orechy a mahlep. Dobre celé premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme vlažnú vodu, do ktorej dáme cukor a rozdrobíme kvasnice. Následne pridáme 1 celé vajce a 1 bielok, olej, soľ, jogurt a premiešame metličkou. Nakoniec tú tekutinu vylejeme do múky a vypracujeme polotuhé, vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme cca 1 h kysnúť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si udusíme na potrebnom množstve olivového oleja našu mäsovú plnku. To trvá pár minút, je to rýchlo hotové. Podľa chuti môžte ešte dosoliť a okoreniť. Následne dáme zatiaľ bokom.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku, ktorú "minimum" pomúčime a cesto krátko znova premiesime. Potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každé cesto najprv rozťapkáme a potom pozdĺž vyvaľkáme na dĺžku nášho plechu .S cestom sa pracuje veľmi dobre, treba fakt len občas trošičku pomúčiť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto dáme mäsovú plnku, treba si ju tak rozdeliť, aby sme mali na všetky 3 pide rovnako. Následne na plnku naukladáme na kocky nakrájaný syr. Neudávam množstvo, syr si dá každý podľa chuti. Potom pide pozdĺž dobre uzavrieme a uzavretou stranou nadol položíme na plech s papierom.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne všetky 3 pide nožnicami pozastrihujeme a natrieme žltkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Potom do tých zástrihov vopcháme hrubšie plátky/kúsky syra a vrch pide posypeme trochou hruhozrnnej soli, čiernou rascou, rozmarínom a oreganom. Napokon dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, pide má byť z vrchu aj zo spodu pekne upečené :-)

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené pide :-) Netreba natierať vôbec ničím.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pide ešte teplé nakrájame a môžeme podávat. Je výborné takto samotné, alebo s pohárom chladeného Ayranu. Na obed alebo večeru sa k tomu hodí za tanier polievky :-) Dobrú chuť.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pide chutí veľmi dobre. Tá mäsová plnka chutí vďaka orechom a tomu mahlepu celkom inak. Už to vôbec nechutí ako hovädzie mäso, skôr niečo ako jahňacie :-) Ale je to skvelá chuť, naozaj odporúčam vyskúšať. Keď som to prvýkrát ochutnala, vtedy som zbadala, že tú chuť vlastne poznám :-) z reštaurácie. Jedli sme tam neraz etli ekmek a veľmi nám chutil, ale nevedela som si predstaviť od čoho má tá mäsová plnka takú chuť... No teraz už viem :-)

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Toto je korenie "Mahlep" po slovensky podla Googla - Čerešňa mahalebková - taký bledý prášok :-) Ja som ju zatiaľ používala len do pečiva, ale teraz už viem, že sa dá použiť aj v kombinácii s mäsom :-) Jej vôňa a chuť pripomína mandle.

    Etli pide/Pide s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, milá Cesmínko! Jsi mě utáhla na masovou náplň, hned bych ochutnala. Moc pěkný recept, další poklad z tvé dílny, jsi prostě kouzelnice!
denyany
Pekne! Hneď by som ochutnala. Okrem skvelého receptu si zas priniesla pre mňa niečo úplne neznáme- že vraj mahleb...ale učíme sa celý život a aj vďaka Tebe a Vareche si rozširujem obzory. Týmto mäsovým pečivom sa zavďačím mojím mäsožravcom, aj keď asi bez tej zaujímavej prísady.
cesminaz
@Haji zlatá dakujem za milé slová :-) @Frezia68 :-) dakujem za pochvalu a som rada,že sa ti moje múčne aj nemúčne recepty páčia.Ja zvyknem občas takto plnit cesto,ale v tomto recepte ma najviac zaujal ten Mahlep :-) Bola som zvedavá na jeho chut v kombinácii s mäsom.Pozdravujem! @Kimlo vdaka pekne ;-)
cesminaz
@Denyany (5.3.2019 06:15)

Milá @Denyany ak budes mat možnost,tak to raz vyskúšaj s touto prísadou/korením ,je to dost velký rozdiel v chuti :-) Ja som to používala doteraz len občas do pečiva a to bud do cesta,alebo aj do sladkej plnky.To že to ide do mäsa,je aj pre mňa novota :-) Tie zrnká vyzerajú takto..Je to vlastne jadierko čerešnovej kôstky :-)


haji
@Cesminaz (5.3.2019 08:22)
Tady je:  cs.wikipedia.org/wiki/Vi%C5%A1e%C5%88_tureck%C3%A1...

Už jsem něco podobného zaznamenala, jen to byl produkt někde z Ukrajiny. Robia z čerešňových jadierok múku. Za svět si nevzpomenu na název tej čerešne. Snad černá, nebo ptačí. Obrovský strom. Zachopila jsem to před časem pod nějakým receptem, byla tam i ta múka na fotu. Je plno zajímavostí, se kterými se setkáváme.
Díky, milá Cesmínko, za novinky, se kterými nás také seznamuješ! Přeji hezký den!
45678
Precízna práca,ako vždy s dobrým popisom. Si milá,že sa podelis s receptami,ktoré odskúšaš,to je cenné. :-) Mahleb určite kúpim,chystám sa do Gyoru ,ale ak Ťa to nebude obťažovať,napíš do akého druhu sladkého pokrmu si ho použila... vďaka.
cesminaz
Milá @Haji dakujem pekne za link,si velmi zlatá ;-P Ano más uplnú pravdu,človek sa má vždy čo učit,vždy príde niečo nové :-) @Klukodvody dakujem velmi pekne za tvoju úprimnú pochvalu,teší ma,že sa ti recept páči :-) Prajem vám obom s manželkou krásny den!
1x haji
cesminaz
@Paploska @Olinecka @Terinka55 dakujem vám za nahliadnutie a milé slová :-) @Denyany fakt neviem kde by sa u vás Mahlep dal kúpit :-/ asi len na internete.V tureckých obchodoch (v Rakúsku) ho majú všade,aj na Slovensku čo máš turecké obchody ho musia mat a ak nie,tak ti ho razdva dovezú :-) Pozdravujem! @45678 :-) podelím sa velmi rada.Ja zvyknem dávat do niektorého sladkého kysnutého cesta mahlep,dá tomu cestu inakšiu nôtu :-) no nielen chuť ale aj vôňu.Napríklad do Ačma-to je vlastne niečo ako sladká brioška :-) Alebo zvyknem dat aj do plnky,ked robím čokoládový/kakaový závin,alebo koláče.Jednoducho zamiešam do plnky :-) Ale po čase už aj sama zistíš,že kde všade by sa hodil :-) a tam ho potom použiješ.No a ja som sa teraz naučila,že je aj do mäsa výborný ;-P Príjemný den všetkým.
denyany
Dnes muž zahlásil, že by si dal niečo s mletým mäsom, tak bolo rozhodnuté. Aj keď moje pečivo nebolo také úhľadné ako Tvoje a chýbala prísada do náplne, chutilo veľmi. Výborné sú orechy s mäsom, tiež novota pre mňa. A foto som prv nechcela dať, ale ako dôkaz ... No a čo? Nabudúce to bude lepšie, dúfam.:-)
redakcia
@Denyany (6.3.2019 20:03)

Pravdepodobne bola fotografia, ktorú ste chceli pridať veľmi veľká. Mala by mať max. 2 MB a formát .jpg Pokojne nám fotku môžete poslať mailom na redakcia@varecha.sk , my Vám ju radi zmenšíme, aby sa dala nahrať.
cesminaz
@Kvakac :-) dakujem pekne,som rada. @Denyany som velmi rada,že chutilo a som si istá,že vám s mahlepom bude tiež velmi chutit ;-) Dakujem za správu a pozdravujem! @Lilyre :-) vdaka. @Vieraa Ahoj Viera,to že čo je Mahlep som písala v poslednom bode postupu a aj vyššie v komentároch a dala som aj fotku :-) Že kde to u vás kúpiš,to nemám ponatia.Musíš kuknút pre viac infa na internete :-) alebo ti tu na Vareche niekto poradí.Prajem všetkým pekný deň.
siuuu
Milujem pide, v tejto podobe som ho ešte nevidela - určite vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia