Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelový oblíž prst fotorecept

imaginarium - fotkaimaginarium, 2. februára 2019

Stačilo, že kamarátka raz spomenula medzi rečou oblíž prst a dostala som naň chuť, takže o víkendovom pečení bolo rozhodnuté. Ja som však nespravila Zobraziť celý popisStačilo, že kamarátka raz spomenula medzi rečou oblíž prst a dostala som naň chuť, takže o víkendovom pečení bolo rozhodnuté. Ja som však nespravila klasický, ale karamelový a do cesta som pridala namiesto prášku do pečiva kvások. Experimentovaniu zdar!

60 minút
príprava
13 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
2 ks
1 ČL
3 PL
2 PL
1 PL
štipka
Karamelový krém:
5 ks
500 ml
3 PL
1 bal.
100 g
100 g
1 bal. (Salko)
Citrónový sneh:
180 g
1/2 ks
5 ks




Postup

  1. 1

    Deň vopred si skaramelizujeme Salko. Celú konzervu ponoríme do hrnca s vodou tak, aby bola ponorená, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme 2 hodiny. Po hodine konzervu otočíme. Voda musí stále mierne vrieť a plechovka musí byť celý čas pod vodou. Alebo si kúpime rovno karamelové Salko :-) Necháme vychladnúť vo vode najlepšie cez noc.

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymastíme a vysypeme si plech, zapneme rúru na 170 °C, aby sa vyhriala a pripravíme si korpus. Oddelíme si bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme s vanilínovým cukrom na tuhý sneh. K žĺtkam pridáme čajovú lyžičku materského kvásku a poriadne rozmiešame. (Ak nepoužívame kvások, tak pridáme polovicu kypriaceho prášku do múky.) V miske si zmiešame 3 PL polohrubej múky a 2 PL kakaa. Do bielok jemne zamiešame žĺtkovú zmes a múku s kakaom. Vylejeme na plech a pečieme 13 minút vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť.

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzičasom si pripravíme puding na karamelový krém. Do hrnca dáme 5 žĺtok, 1 vanilínový cukor, 3 PL hladkej múky a 500 ml mlieka. Poriadne to rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutej pudingovej kaše zašľaháme najprv vychladnuté karamelové Salko a potom nastrúhané maslo a Heru. Natrieme na korpus a dáme chladiť.

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si citrónový sneh. Bielka si dáme do misky vhodnej na šlahanie nad parou, navážime si kryštálový cukor do misky, odšťavíme citrón a všetko nachystáme k sporáku. Misku s bielkami šľaháme nad parou a keď vznikne sneh, tak postupne prisýpame cukor. Šľaháme cca 10 minút. Na záver prilejem cez sitko šťavu z 1/2 citróna a zašľaháme. Sneh natrieme na koláč a dáme stuhnúť.

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájame na úhľadné kúsky a môžeme dozdobiť napr. čokoládou a sušenými jahodami. Mňam :)

    Karamelový oblíž prst (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkně zpracovaný recept, postup na jedničku a obliž prst na jedničku s hvězdičkou! Jsi šikulka!!
Mám technickou otázku /práce s kváskem u litého těsta je pro mě novinkou/: A co podkysnutí - bo kvásek potřebuje nějakou dobu na svoji práci... Pochopila jsem, že dáš péct hned. Hmm Prosím, vnes mi tam trochu světla, milá Imaginarium. Děkuji!
Také se mi hodně líbí zdobení sušenými jahodami, moc dobrý nápad! Obliž prst jako malovaný!
imaginarium
@Haji (2.2.2019 19:21) Rozmýšľala som nad tým, že či tam ten kvások malo zmysel dávať, ak nemal čas zaúčinkovať. Možno by bolo lepšie zvoliť iný technologický pokus, ale chuťovo je dobrý. Nepotrebovala som vysokú piškótu :)
1x haji
haji
@Imaginarium (3.2.2019 15:37)
Děkuji za odpověď. Určitě je to dobrý nápad, který se dá rozvíjet.
drajan
krásny recept, milujem všetko karamelové, dalo by sa pre úsporu času použiť asi aj hotové karamelové zahustené mlieko. Priznám sa, že som s ním ešte nerobila. Máte skúsenosti?
imaginarium
@Drajan (3.2.2019 19:03)

Určite áno. Ja som použila normálne a skaramelizovala ho, lebo som robila poriadky v špajzi a našla som ho tam :))) Ale určite sa dá použiť aj kúpené karamelové. Ušetríte čas.
kucharocka123
Dobrý recept, pekný zákusok, ešte krajšie a efektné zdobenie jahodami. Sú to jahody lyofilizované (mrazom sušené), prosím? Ďakujem za odpoveď.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia