Šarova baba z Oravy
Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020

Foto: Nebíčko v papuľke
8
porcií
porcií
70 minút
príprava
príprava
10-15 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny na cesto dôkladne vymiešame vareškou v nádobe tak, aby "od lyžice odhodilo cesto“, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na 45 minút na teplé miesto.
-
2
Makovú nátierku vymiešame z maku, mlieka, cukru a vajca. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a potrieme makovou nátierkou.
-
3
Na pomúčenej lopate sa baba hádzala piecť do pece asi na 10–15 minút alebo podľa potreby. V súčasných podmienkach to môžeme urobiť tak, že babu opatrne preložíme na rozpálený plech. Pečieme pri 180 stupňoch takisto 10–15 minút.
...aj by som hádal,že na fotke je iný pokrm.Kde je ta maková nátierka(plnka)??? :-D
Aj ja som sa pristavila pri tomto recepte. Len zo zaujímavosti... Pretože J. Židek. Uznávaný. Piecť to určite nebudem, ale 1 liter mlieka, adekvátne k tomu múku, čo je cca 2 kg, ak nie viac. Údaje neuvedené... Náplň koľko, čoho, gramáž neuvedená. Neverím, že toto pridal Žídek, nám kuchárkam v domácnosti.
no predsa tajomstvo sefkuchara :-)
:-))) mám lepší výraz... " aby lyžica odhodila cesto" ;-))))
Moje nervy! Teprve teď jsem to pochopila!! Díky, milá Cesmínko, za vnesení světla do tmy.
:-)))))