Čokoládovo–oriešková nátierka (domáca Nutella)
príloha Varecha, 19. apríla 2024

Foto: Shutterstock
Sladké nátierky sú úžasná vec. Ako obohatenie raňajok, rýchla večera, ale aj ako pohostenie pre nečakanú návštevu.
príprava
Postup
-
1
Najprv krátko opražíme celé lieskové oriešky na panvici bez tuku, kým nie sú voňavé. Vyšúchame ich v utierke, aby sme ich zbavili čo najviac šupiek.
-
2
Čokoládu nalámeme do misky, ktorú postavíme nad hrniec s vodou. Miska, v ktorej ju roztápame, by nemala prísť do kontaktu s vodou. Rozpustenú čokoládu odložíme bokom a udržiavame ju v teple.
-
3
Celé lieskové oriešky vložíme do výkonného mixéra a po častiach ich mixujeme, kým nezískame hladkú orechovú kašu – môže to trvať 10–15 minút, podľa výkonnosti mixéra. Ak sa začne zahrievať, chvíľu počkáme.
-
4
K orieškom primiešame práškový cukor, kakao, vanilkovú pastu a olej.
-
5
Nakoniec pridáme rozpustenú čokoládu a opäť dobre premixujeme, kým zmes nebude hladká.
-
6
Dáme do čistého pohára, uzatvoríme skrutkovacím uzáverom a skladujeme v chladničke.
Diskusia k receptu